Achternaam kind kiezen
U kunt voor uw kind de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. En vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op of na 1 januari 2024 geboren is de achternamen van beide ouders geven.
U kunt bij de geboorte van uw eerste kind kiezen welke achternaam uw kind krijgt. De keuze voor een achternaam legt u vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte vast. U gaat samen naar het gemeentehuis om uw naamskeuze vast te leggen. Dit kan niet door 1 ouder en ook niet schriftelijk.
Als u uw kind eerst moet erkennen, maakt u de naamskeuze tijdens de erkenning. U en uw partner komen dan samen naar het gemeentehuis. Naamskeuze kan ook bij adoptie en bij de gerechtelijke vaststelling van het ouderschap.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan maakt u een afspraak naamskeuze kind. De naam die u kiest voor uw oudste kind geldt ook voor alle volgende kinderen uit dezelfde relatie.
Automatisch een achternaam wanneer u niet kiest
Kiest u geen achternaam of heeft u de keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie: wel of niet getrouwd / wel of niet geregistreerde partners.
Dubbele achternaam
Sinds 1 januari 2024 kunt u uw kind een dubbele achternaam geven. U kiest zelf de volgorde van de namen. Dit kan alleen als dit uw eerste kind is.
Meer informatie: Veelgestelde vragen en uitzonderingen gecombineerde achternaam (Rijksoverheid.nl).
Meer informatie
Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen? (Rijksoverheid.nl).