Herfst

Hier vindt u de icoonsoorten die u in september, oktober en november kunt aantreffen in de gemeente. Deze pagina wordt vanaf oktober 2021 gevuld.

ijsvogel

September

Even geduld... deze icoonsoort wordt in september onthuld. 

Oktober

De Egel


De egel is onmiskenbaar door de stekels op zijn rug en bovenzijde kop. De kleur kan behoorlijk wisselen van gelig tot donkerbruin, ze zijn tussen de 18 en de 31 cm groot en hebben tussen de 8100 tot 8700 stekels. Egels zijn dol op rommelhoekjes en ondergroei, daar maken zij hun nest. Het zijn nachtactieve dieren en kunnen vaak gevonden worden door goed te luisteren; egels snurken, snuiven en smakken luidruchtig. Bij dreiging zal een egel zich oprollen tot een bal, zodat zijn stekels hem beschermen. Ze slapen in de winter en kunnen dan 30% in gewicht afnemen. Egels eten vooral kevers, regenwormen en slakken. Als er te veel slakken zijn, dan zorgt de egel voor een juiste balans. In de gemeente Papendrecht worden groenstructuren zoveel mogelijk op elkaar aangesloten, zodat egels een veilige doorgang hebben. Heeft u zelf een schutting om de tuin staan, maak daar dan een paar gaten in op grond hoogte, dan heeft de egel vrije toegang. Wilt u egels in de tuin, laat dan hier en daar een rommelhoekje liggen en vooral in de winter, dan is de kans op succes het grootst. Heb je een egel gezien? Voer deze dan in invoeren via waarneming.nl. Zo maken we samen een mooi overzicht van de natuur in Papendrecht.

Ferry van Jaarsveld (Beheerder Egelopvang Papendrecht) vertelt u in onderstaande video meer over de egel en wat u in uw tuin kunt doen om het aangenaam te maken voor deze icoonsoort!

 

 

November

De IJsvogel


De IJsvogel kan je zien als een streep, laag over het water. Met zijn opvallende blauwe bovenkant en roestoranje onderzijde is hij heel herkenbaar. De IJsvogel heeft een hoog fluitend roepje en wordt ook wel “vliegende edelsteen” genoemd. Zijn nest is een diepe buisvormige nestgang in een steile oever, met aan het einde van de gang een nestkamer. Tussen mei en juli zijn er 2 broedselperiodes, waarin 5 tot 7 eieren worden gelegd. De IJsvogel voedt zich met vissen, kikkers en waterinsecten en is ondanks zijn naam niet zo blij als er ijs ligt, want dat betekent dat zijn voedsel voorraad lastig te bereiken is. De Gemeente Papendrecht helpt de IJsvogel door natuurvriendelijke steile randjes met struikjes te realiseren en bijvoorbeeld omgewaaide bomen langs de waterkant niet weg te halen, zodat de IJsvogel schuilplaatsen heeft. Heeft u zelf een tuin aan het water dan kan u meehelpen door deze schuilplaatsen op kleinere schaal aan te leggen. Heeft u een IJsvogel gezien? Geef dat dan door via waarneming.nl

Ferry van Jaarsveld vertelt u in onderstaande video meer over de IJsvogel: