Vergunningen en regels voor ondernemers

Als ondernemer moet u zich houden aan regels en in het bezit zijn van de juiste vergunningen. Sommige vergunningen en regels gelden speciaal voor een bepaald type ondernemer, bijvoorbeeld horecaondernemers of ondernemers in de kinderopvang.

Bouwen, verbouwen, bestemming en gebruik

Hebt u (ver)bouwplannen? Lees dan meer over bouwen en verbouwen.

Bekijk de bestemmingsplannen op ruimtelijkeplannen.nl. Hier leest u alles over de bouw- en gebruik voorschriften.

Wilt u afwijken van het bestemmingsplan? of kabels en leidingen plaatsen in openbare grond? Mocht u bouwobjecten tijdelijk plaatsen, dan heeft u te maken met gebruik van gemeentegrond.

Detailhandel, markt en buitenverkoop

Regels over de winkeltijden inzien.

Vraag een collecte vergunning aan.

Vraag een marktstandplaatsvergunning aan.

Vraag een standplaatsvergunning aan.

Venten is vergunningsvrij: Voor het huis-aan-huis of in de openbare ruimte (lopend) verkopen of aanbieden van producten of diensten in de gemeente Papendrecht heeft u geen ventvergunning nodig.

In het centrum van Papendrecht is een Bedrijven Investeringszone van kracht.

Als ondernemer wilt u erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet gestolen zijn. Een opkopersregister helpt u daarbij. Handelt u in tweedehands goederen zoals tweedehands auto’s, (brom)fietsen, elektronica, (edel)metalen, uurwerken, kunstvoorwerpen en sieraden, dan bent u verplicht een opkopersregister bij te houden en zich aan de gemeente te melden als handelaar.

Horeca

Uw horeca- en drankvergunning vraagt u hier aan. Ook dient u een exploitatievergunning voor uw inrichting en/of terras aan te vragen.

Evenement of feest

Als u een buitenevenement organiseert, dan moet u meestal een vergunning aanvragen. Lees alles hierover op de pagina evenement organiseren.

Milieu

Uw bedrijf heeft te maken met milieuvoorschriften. Voor bijvoorbeeld geluid, energie, afvalstoffen, lucht en bodem moet u een milieumelding en/of vergunning aanvragen.

Of zoekt u de regels over afval storten, lozen van afvalwater of het inzamelen van bedrijfsafval?

Goederenvervoer en parkeren

Informatie over venstertijden en laden/lossen lees u op de pagina over het goederenvervoer. Wilt u in het centrumgebied een parkeervergunning of -ontheffing aanvragen in één van de parkeergarages in het centrum of in de blauwe zone?