Onderwijs en Arbeidsmarkt
Op lokaal niveau is een goede aansluiting tussen de behoeften van het gevestigde bedrijfsleven - de arbeidsmarkt - en onderwijs gewenst.
Papendrecht heeft fantastische bedrijven, onder meer op het gebied van techniek, lucht- en scheepvaart. Het is belangrijk dat bedrijven oog hebben voor de medewerkers van de toekomst. Om dat te bevorderen zijn er succesvolle evenementen in samenwerking met buurgemeenten, bedrijven en het basis- en voortgezet onderwijs.
Onderwijsroute Papendrecht-Alblasserdam
De Onderwijsroute wordt jaarlijks georganiseerd voor de circa 300 eerste en tweedejaars leerlingen van het VMBO en de MAVO. Tijdens een ochtend in het najaar bezoeken groepen van maximaal 10 leerlingen twee bedrijven uit Papendrecht en Alblasserdam. In totaal doen ongeveer 35 bedrijven mee aan de route. De gedachte én overtuiging is dat wanneer leerlingen bedrijven van binnen hebben kunnen ‘ruiken, voelen en proeven’ zij meer gevoel hebben of het een sector is, waarin zij verder willen leren.
De leerlingen zijn ingedeeld in groepen van maximaal 10 personen en een begeleider. U ontvangt één groep van 09.00 tot 10.00 uur en één groep van 11.00 tot 12.00 uur. Meerdere touringbussen brengen de leerlingen volgens een schema van adres naar adres. Een bezoek duurt ongeveer een uur en omvat: een rondleiding, ‘iets om te doen’, informatie over uw organisatie (product/dienst en functies) en informatie over uw branche en de ontwikkelingen.
Maak kennis met uw potentiële, toekomstige werknemers. Presenteer uw bedrijf. Interesseer hen voor uw vak, uw ambacht, uw product, uw organisatie.
De organisatie is in handen van CSG De Lage Waard, het Willem de Zwijger College, de gemeente Alblasserdam en Papendrecht. Voor vragen kunt u een mail sturen naar ondernemen@papendrecht.nl.
Scholieren Netwerkevent
Het Scholieren Netwerkevent is een jaarlijks event waarbij zo’n 600 (examenkandidaat)leerlingen van het VMBO, Mavo en Havo in contact komen met bedrijven uit diverse sectoren. Het doel van dit event is leerlingen te leren ‘netwerken’. Daarnaast kunnen zij kennis maken met verschillende bedrijven in de regio zodat zij kunnen ‘proeven’ aan verschillende bedrijfstakken voor zij hun keuze voor een vervolgopleiding maken.
Het Netwerkevent vindt plaats in het Leonardo Hotel in Papendrecht en duurt van 09.00 uur tot 16.00 uur. Het gaat in totaal om 5 sessies van 50 minuten, waarbij het bedrijf per sessie, iedere 10 minuten 2 à 3 leerlingen ontvangt aan een statafel. De laatste 10 minuten van de sessie bepalen de leerlingen zelf, met welk bedrijf ze gaan praten. De komende editie is gepland op donderdag 29 januari 2026.
Maak kennis met honderden potentiële, toekomstige werknemers. Presenteer uw bedrijf. Interesseer hen voor uw vak, uw ambacht, uw product, uw organisatie. Het gebruik van een statafel (inclusief krukken), dranken en lunch zijn inbegrepen. Ook kunt u eventueel een banner voor achter de statafel meenemen. Voor het event zoeken we 60 bedrijven. De organisatie is in handen van CSG De Lage Waard, het Willem de Zwijger College, de gemeente Alblasserdam, Molenlanden en Papendrecht en PR Events. Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar ondernemen@papendrecht.nl.
Werkcentrum Drechtsteden
Werkcentrum Drechtsteden is hét PUNT waar je hulp kunt krijgen bij vragen over werk, loopbaanontwikkeling, scholing en voorzieningen. Wij zijn er voor werknemers, werkzoekenden en werkgevers. Voor de oplossing die werkt. PUNT. Werkcentrum Drechtsteden is het verzamelPUNT, waar we met partners samen onder één dak werken. Samenwerkingspartners zijn UWV, Sociale Dienst Drechtsteden, gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties (onder andere FNV en CNV), onderwijsinstellingen, SBB en private (opleidings)partijen.