Tweede opvanglocatie voor jonge vreemdelingen - vragen en antwoorden​

Aan wie kan ik mijn vragen hierover stellen en meer informatie vinden?

U kunt uw vraag mailen naar asielopvang@papendrecht.nl of bellen naar 14078. 

Waarom is gekozen voor de locatie aan de Weteringsingel?

In juli is door de gemeenteraad de lange termijnvisie huisvesting en integratie vluchtelingen vastgesteld. De locatie aan de Weteringsingel voldoet aan de uitgangspunten van deze visie. 

Is de gemeenteraad betrokken bij het besluit over de tweede opvanglocatie?

De gemeenteraad is zeker betrokken geweest bij het besluitvormingsproces. Net vóór het zomerreces in juli heeft de raad de lange termijnvisie over de huisvesting en integratie van asielzoekers en vluchtelingen vastgesteld. Alle fracties hebben unaniem met de visie ingestemd. De voorgestelde locatie aan de Weteringsingel 14 past bij deze visie. De visie is leidend geweest voor het college van burgemeester en wethouders om de tweede opvanglocatie voor amv-ers voor te stellen aan de gemeenteraad. Dit via een zogenaamde wensen- en bedenkingenprocedure. Daarbij heeft geen enkele raadsfractie voor de locatie een voorbehoud gemaakt. Er waren wel vragen en opmerkingen, maar die spitsten zich vooral toe op de uitvoering van het besluit en de dagelijkse praktijk na de opening. Met deze steun heeft het college van burgemeester en wethouders begin september het besluit over de tweede opvanglocatie genomen.

Is er nog bezwaar mogelijk op het besluit tot opening van de tweede locatie?

Het is niet meer mogelijk om tegen het besluit bezwaar te maken. Zie ook het antwoord op de betrokkenheid van de gemeenteraad in dit proces.

Wie betaalt de kosten van de opvanglocatie?

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) betaalt de investeringskosten. Het COA draagt ook de exploitatielasten.

Wat zijn de verwachtingen van rondhangende jongeren en welke maatregelen volgen er om overlast te voorkomen?

Als gemeente gaan wij er op voorhand niet van uit dat jongeren gaan rondhangen in het centrum. Het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk om de opvang in goede banen te leiden. Zij hebben goed opgezette programma's voor de integratie en begeleiding van de amv-ers. Daarnaast organiseert het COA activiteiten voor de jongeren en volgen zij onderwijs. Wij hebben ook afspraken met het COA dat zij in de gaten houden dat de jongeren in de omgeving zich positief gedragen. De gemeente heeft hierover regelmatig overleg met het COA en de politie. 

Met wie kunnen inwoners of ondernemers contact opnemen bij overlast van rondhangende jongeren?

Als de opvanglocatie open is, opent het COA specifiek voor de locatie een e-mailadres en telefoonnummer. Als u overlast signaleert van de AMV-jongeren kunt u dit daar melden.

Waar gaan de vluchtelingen van Poldermolen 8 naartoe?

Deze vluchtelingen worden elders in Nederland in opvanglocaties ondergebracht. Deze kunnen niet in Papendrecht blijven, omdat de opvang aan de Poldermolen voor volwassenen en gezinnen is. De huidige opvang aan de Seringenstraat en de nieuwe opvang aan de Weteringsingel zijn specifiek ingericht voor jongeren (amv-ers).

Gaat de opvang van amv-ers ten koste van woningen voor startende jongeren uit Papendrecht?

De opvang heeft geen gevolgen voor het gemeentelijke beleid voor woningen voor eventuele starters. 

Hoe gaat het met de integratie van de huidige amv-ers en wat is de toekomstige verwachting?

De integratie van de jongeren gaat stap voor stap. Sport vervult daarbij een belangrijke rol. Een groot deel van de jongeren doet aan sport, bij verenigingen of sportscholen in Papendrecht. Het COA stimuleert en begeleidt de jongeren daarbij. We verwachten dat met deze ervaring een groei in de sportdeelname na opening van de tweede locatie.