Vluchtelingen

Papendrecht staat open voor het opvangen van vluchtelingen. Uitgangspunt daarbij is dat onze bijdrage past bij de grootte en het karakter van onze gemeenschap.

Opvanglocaties in Papendrecht zijn kleinschalig, aanpasbaar en verspreid over de gemeente. Onze aanpak is breder dan alleen de opvang van vluchtelingen doordat we kijken naar de samenhang met onderwerpen zoals wonen, werken, onderwijs en zorg in het algemeen. 

Meedoen aan de samenleving

We vinden het belangrijk dat vluchtelingen zo snel mogelijk na hun komst meedoen aan de  Papendrechtse samenleving. Om dit mogelijk te maken werken we samen met vrijwilligers en lokale organisaties. Bijvoorbeeld ondernemers, onderwijs- en zorginstellingen en verenigingen op het gebied van sport en cultuur. Op de website van PuurPapendrecht staan allerlei initiatieven die de gastvrijheid van inwoners en organisaties van Papendrecht laten zien.

Asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen

Door wet- en regelgeving onderscheiden we drie groepen: meerderjarige asielzoekers, minderjarige asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen
Het jaarlijks aantal asielzoekers dat naar Nederland komt schommelt sterk.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding.
De gemeente ontvangt een vergoeding van de Rijksoverheid voor het aanbieden van onderwijs of zorg.
De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) bepaalt of een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt.
Oekraïense vluchtelingen verblijven tijdelijk in Nederland. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van deze vluchtelingen. 

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de wettelijke taak van gemeenten in de opvang van asielzoekers  en over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Via de volgende link leest u de Langetermijnvisie Huisvesting en integratie asielzoekers en vluchtelingen van de gemeente Papendrecht. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via asielopvang@papendrecht.nl of bel met 14078

Tweede opvanglocatie voor jonge vreemdelingen 

Begin 2025 komt er in het voormalige kantoorpand van de Rabobank aan de Weteringsingel 14 een tweede opvanglocatie voor maximaal 80 minderjarige vreemdelingen. De opening van deze locatie past in de door de gemeenteraad vastgestelde lange termijn visie huisvesting en integratie asielzoekers en vluchtelingen. Het is tegelijk volgens afspraak een oplossing voor de sluiting in december 2024 van de opvang van asielzoekers aan de Poldermolen 8. Bij de tweede opvanglocatie gaat het specifiek om de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv-ers). Omwonenden en ondernemers hebben wij inmiddels per brief uitgenodigd voor inloopbijeenkomsten deze maand.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Als gemeente nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de opvangen van vluchtelingen. Met het COA hebben we daarom gezocht naar een geschikte opvanglocatie in Papendrecht die snel beschikbaar is. Dat is de reden dat nu gesprekken plaatsvinden tussen het COA en de eigenaar van de voormalige Rabobank over het huurcontract voor het pand Weteringsingel 14. De intentie van het COA is om een huurcontract voor 5 jaar te sluiten. Wij verwachten dat we deze opvanglocatie in het 1e kwartaal van 2025 kunnen openen. De afgelopen anderhalf jaar heeft Papendrecht met de amv-ers al veel ervaring opgedaan aan de Seringenstraat. 

Geschikte locatie  

Met het COA zijn we gelukkig over de gang van zaken. Wethouder Arno Janssen (coördinatie vluchtelingenopvang): "Een zoektocht naar een geschikte locatie voor de opvang van vluchtelingenopvang is lastig gebleken. Fijn dat de eigenaren de voormalige Rabobank voor opvang willen verhuren. Het past ook erg goed in de hiervoor aangehaalde langetermijnvisie. Onze gemeente en het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) streven naar duurzame oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen."

Begeleiding  

Het COA heeft een paar maanden nodig voor de verbouwing van het pand. Die tijd gebruikt het COA ook om personeel te vinden voor de begeleiding van de nieuwe bewoners. Het COA is ook de partij die de opvang betaalt. Aan de Seringenstraat 6 is al enige tijd ruime ervaring opgedaan met hoe de opvang van amv-ers het beste kan verlopen. Daar is voldoende begeleiding en controle vanuit het COA aanwezig. Zowel door het COA als de gemeente wordt dan ook met vertrouwen uitgekeken naar de realisatie van deze nieuwe opvangplek.   

Onderdeel van de samenleving  

De locatie ligt midden in de samenleving. In de visie van de gemeente staat vermeld dat opvang te midden van andere bewoners 'de vluchtelingen een gezicht geeft'. Het geeft hen daarmee 'een goede mogelijkheid om sneller onderdeel van onze samenleving te worden'. Het vraagt van de gemeente, de samenleving en de nieuwkomers enige inspanning om de integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Deze opvang maakt onderdeel uit van het regionale plan waarin gemeenten met elkaar afspraken maken over de verdeling van de opvang van vluchtelingen. Op deze manier draagt de gemeente Papendrecht bij aan de verantwoordelijkheid voor haar aandeel op te vangen vluchtelingen binnen de regio Zuid-Holland Zuid.

Tweede opvanglocatie voor jonge vreemdelingen - vragen en antwoorden​

Aan wie kan ik mijn vragen hierover stellen en meer informatie vinden?

U kunt uw vraag mailen naar asielopvang@papendrecht.nl of bellen naar 14078. 

Hoe worden inwoners en ondernemers geïnformeerd?

Omwonenden en ondernemers hebben op 5 september in de namiddag / avond een brief ontvangen. Daarin worden zij uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. Voor ondernemers is dit op 16 september tussen 19.30 uur tot 21.00 uur en voor omwonenden op 23 september tussen 19.00 uur en 20.30 uur.

Ik heb geen brief ontvangen. Hoe ontvang ik meer informatie? 

Bent u direct omwonende stuur dan een mailtje naar asielopvang@papendrecht.nl, vermeld daarin uw huisadres en dan ontvangt u de brief alsnog. 

Informatie en reacties die we tijdens de bijeenkomsten voor ondernemers (16 september) en omwonenden (23 september) ophalen verwerken we in een nieuwsbericht. Dit bericht plaatsen we op de website en facebookpagina van de gemeente. 

Waarom is gekozen voor de locatie aan de Weteringsingel?

In juli is door de gemeenteraad de lange termijnvisie huisvesting en integratie vluchtelingen vastgesteld. De locatie aan de Weteringsingel voldoet aan de uitgangspunten van deze visie

Is de gemeenteraad betrokken bij het besluit over de tweede opvanglocatie?

De gemeenteraad is zeker betrokken geweest bij het besluitvormingsproces. Net vóór het zomerreces in juli heeft de raad de lange termijnvisie over de huisvesting en integratie van asielzoekers en vluchtelingen vastgesteld. Alle fracties hebben unaniem met de visie ingestemd. De voorgestelde locatie aan de Weteringsingel 14 past bij deze visie. De visie is leidend geweest voor het college van burgemeester en wethouders om de tweede opvanglocatie voor amv-ers voor te stellen aan de gemeenteraad. Dit via een zogenaamde wensen- en bedenkingenprocedure. Daarbij heeft geen enkele raadsfractie voor de locatie een voorbehoud gemaakt. Er waren wel vragen en opmerkingen, maar die spitsten zich vooral toe op de uitvoering van het besluit en de dagelijkse praktijk na de opening. Met deze steun heeft het college van burgemeester en wethouders begin september het besluit over de tweede opvanglocatie genomen.

Is er nog bezwaar mogelijk op het besluit tot opening van de tweede locatie?

Het is niet meer mogelijk om tegen het besluit bezwaar te maken. Zie ook het antwoord op de betrokkenheid van de gemeenteraad in dit proces.

Wie betaalt de kosten van de opvanglocatie?

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) betaalt de investeringskosten. Het COA draagt ook de exploitatielasten.

Wat zijn de verwachtingen van rondhangende jongeren en welke maatregelen volgen er om overlast te voorkomen?

Als gemeente gaan wij er op voorhand niet van uit dat jongeren gaan rondhangen in het centrum. Het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk om de opvang in goede banen te leiden. Zij hebben goed opgezette programma's voor de integratie en begeleiding van de amv-ers. Daarnaast organiseert het COA activiteiten voor de jongeren en volgen zij onderwijs. Wij hebben ook afspraken met het COA dat zij in de gaten houden dat de jongeren in de omgeving zich positief gedragen. De gemeente heeft hierover regelmatig overleg met het COA en de politie. 

Met wie kunnen inwoners of ondernemers contact opnemen bij overlast van rondhangende jongeren?

Als de opvanglocatie open is, opent het COA specifiek voor de locatie een e-mailadres en telefoonnummer. Als u overlast signaleert van de AMV-jongeren kunt u dit daar melden.

Waar gaan de vluchtelingen van Poldermolen 8 naartoe?

Deze vluchtelingen worden elders in Nederland in opvanglocaties ondergebracht. Deze kunnen niet in Papendrecht blijven, omdat de opvang aan de Poldermolen voor volwassenen en gezinnen is. De huidige opvang aan de Seringenstraat en de nieuwe opvang aan de Weteringsingel zijn specifiek ingericht voor jongeren (amv-ers).

Gaat de opvang van amv-ers ten koste van woningen voor startende jongeren uit Papendrecht?

De opvang heeft geen gevolgen voor het gemeentelijke beleid voor woningen voor eventuele starters. 

Hoe gaat het met de integratie van de huidige amv-ers en wat is de toekomstige verwachting?

De integratie van de jongeren gaat stap voor stap. Sport vervult daarbij een belangrijke rol. Een groot deel van de jongeren doet op reguliere basis aan sport, bij verenigingen of sportscholen in Papendrecht. Het COA stimuleert en begeleidt de jongeren daarbij. We verwachten dat met deze ervaring een groei in de sportdeelname na opening van de tweede locatie. 

Seringenstraat 16 -  Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV)

Op deze locatie verblijven momenteel 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers.
Voor contact met het COA kunt u mailen naar amvpapendrecht@coa.nl of bel 06-25524065

Poldermolen 8 - tijdelijke vluchtelingen

Op deze locatie verblijven momenteel 85 meerderjarige asielzoekers. 
Voor contact met het COA kunt u mailen naar fmmzpapendrecht@coa.nl of bel 06-11409833.

Poldermolen 10/18 - vluchtelingen Oekraïne 

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in 2022 verblijven op deze locatie momenteel 50 Oekraïense vluchtelingen.