Vluchtelingen
Papendrecht staat open voor het opvangen van vluchtelingen. Uitgangspunt daarbij is dat onze bijdrage past bij de grootte en het karakter van onze gemeenschap.
Opvanglocaties in Papendrecht zijn kleinschalig, aanpasbaar en verspreid over de gemeente. Onze aanpak is breder dan alleen de opvang van vluchtelingen doordat we kijken naar de samenhang met onderwerpen zoals wonen, werken, onderwijs en zorg in het algemeen.
Meedoen aan de samenleving
We vinden het belangrijk dat vluchtelingen zo snel mogelijk na hun komst meedoen aan de Papendrechtse samenleving. Om dit mogelijk te maken werken we samen met vrijwilligers en lokale organisaties. Bijvoorbeeld ondernemers, onderwijs- en zorginstellingen en verenigingen op het gebied van sport en cultuur. Op de website van PuurPapendrecht staan allerlei initiatieven die de gastvrijheid van inwoners en organisaties van Papendrecht laten zien.
Asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen
Door wet- en regelgeving onderscheiden we drie groepen: meerderjarige asielzoekers, minderjarige asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen.
Het jaarlijks aantal asielzoekers dat naar Nederland komt schommelt sterk.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding.
De gemeente ontvangt een vergoeding van de Rijksoverheid voor het aanbieden van onderwijs of zorg.
De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) bepaalt of een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt.
Oekraïense vluchtelingen verblijven tijdelijk in Nederland. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van deze vluchtelingen.
Meer informatie
Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de wettelijke taak van gemeenten in de opvang van asielzoekers en over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Via de volgende link leest u de Langetermijnvisie Huisvesting en integratie asielzoekers en vluchtelingen van de gemeente Papendrecht. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via asielopvang@papendrecht.nl of bel met 14078.
Begin 2025 komt in het voormalige kantoorpand van de Rabobank aan de Weteringsingel 14 een tweede opvanglocatie voor maximaal 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
De opening van deze locatie past in de door de gemeenteraad vastgestelde langetermijnvisie huisvesting en integratie asielzoekers en vluchtelingen.
Het is tegelijk -volgens afspraak- een oplossing voor de sluiting in december 2024 van de opvang van asielzoekers aan de Poldermolen 8.
Ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouders van 3 september 2024 hebben het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente op 20 december 2024 een bestuursovereenkomst (pdf 2.37 MB) ondertekend. Hierin staan de formele afspraken voor de duur van de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv-ers).
Veelgestelde vragen en antwoorden
Op deze locatie verblijven momenteel 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers.
Voor contact met het COA kunt u mailen naar amvpapendrecht@coa.nl of bel 06-25524065
Voor deze opvanglocatie hebben het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente een bestuursovereenkomst ondertekend, waarin de samenwerking met COA voor de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) formeel is vastgelegd.
Sinds 2022 levert Papendrecht een evenredige bijdrage aan de opvang van vluchtelingen passend bij de schaal van onze gemeenschap en passend bij de draagkracht van onze organisatie en (keten) partners. Onze strategie richt zich om initiatieven in de samenleving te faciliteren, denkend vanuit mogelijkheden die zich voordoen. Op basis van de uitgangspunten van het college uit oktober 2022 zijn meerdere locaties gerealiseerd. Inmiddels is een aantal locaties ook weer gesloten en zijn groepen binnen Papendrecht verhuisd. Op 11 juli 2024 heeft de gemeenteraad de Lange Termijn Visie Opvang Vluchtelingen vastgesteld. De gemeente kiest voor kleinschalige opvanglocaties passend bij Papendrecht. Uit oogpunt van efficiency, effectief beheer en begeleiding zetten we in op locaties van circa 50 tot 100 plekken in Papendrecht. Voor de tweede opvanglocatie is dit voor vijf jaar.
Als vluchtelingen langer in Papendrecht verblijven, nemen zij steeds meer deel aan de lokale samenleving. Initiatieven hiervoor komen van onze lokale maatschappelijke organisaties en de vluchteling(en) zelf. Voor de opvang zorgen het COA en de gemeente voor de benodigde voorzieningen voor de integratie van de vluchtelingen. Om deze zo efficiënt mogelijk te organiseren, werken we regionaal samen in de regio Zuid-Holland Zuid. Zo is aan de Schoorweg tijdelijk een schoolgebouw geopend. Hier verzorgt het Stedelijk Dalton Lyceum onderwijs (Internationale Schakel Klas) voor AMV-ers.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in 2022 verblijven op deze locatie momenteel 50 Oekraïense vluchtelingen.