Vooroverleg omgevingsvergunning (bouwplanoverleg)
Wanneer u plannen heeft om te gaan bouwen of verbouwen, dan is het mogelijk om op basis van eenvoudige tekeningen en gegevens een principe-uitspraak te vragen. U weet dan of uw plannen haalbaar zijn. Wij adviseren u om pas na het vooroverleg een omgevingsvergunning aan te vragen.
Meesturen
Alle gegevens die u heeft over uw plan.
Hoe het werkt
- We nemen binnen 4 weken contact met u op. We laten u dan weten:
- Welke gegevens we van u nodig hebben
- Welke procedure we voor uw plan moeten volgen
- Wat de kosten daarvoor zijn - Hoe lang het duurt voor u een advies krijgt, hangt af van het soort plan en hoe ver u uw plan al heeft uitgewerkt.
- Het advies is geen officieel besluit. Als u uw plan wilt uitvoeren, moet u alsnog een omgevingsvergunning aanvragen. Als u voor hetzelfde plan een omgevingsvergunning aanvraagt, kunnen we deze sneller verlenen.
Kosten
- Zodra we uw plan hebben ontvangen, kunnen we u laten weten hoe hoog de kosten naar verwachting zijn.
- U vindt de kosten voor de omgevingsvergunning in hoofdstuk 2 van de tabel bij de Legesverordening.
- Als u voor hetzelfde project later een omgevingsvergunning aanvraagt, trekken we een deel van de kosten van het vooroverleg af van de kosten voor de omgevingsvergunning.
Verschillende procedures
Na uw aanvraag voor een vooroverleg beslist de gemeente welke procedure voor uw plan nodig is:
- Voor eenvoudige plannen die niet voldoen aan het omgevingsplan, houden we een bouwplanoverleg.
- Als uw plan uitgebreider of ingewikkelder is, houden we de intake- en omgevingstafel:
- Intaketafel: hier beoordeelt de gemeente of uw plan wenselijk is. U ontvangt binnen 3 weken een brief met het advies. Dit is geen besluit. U kunt tegen dit advies geen bezwaar maken.
- Omgevingstafel: hier beoordelen we of uw plan haalbaar is. Verschillende adviseurs van de gemeente bespreken samen met u uw plan. Afhankelijk van uw plan zijn daar meer of minder adviseurs bij nodig. Afhankelijk van de complexiteit van uw plan en de mate van uitwerking van uw plan zullen meerdere omgevingstafels plaatsvinden. U ontvangt na afloop van elke omgevingstafel een brief met het advies. Na afloop van het traject weet u dan of u een omgevingsvergunning kunt aanvragen. Dit advies is geen besluit. U kunt tegen dit advies geen bezwaar maken.
Meer informatie
U mag zonder vooroverleg een omgevingsvergunning aanvragen. Dat kan via het Omgevingsloket. U moet uw plan dan al wel hebben uitgewerkt en moet u veel gedetailleerde tekeningen en andere gegevens toevoegen. Als bij de beoordeling van uw aanvraag blijkt dat uw plan niet haalbaar is of dat u dit moet aanpassen, kunt u voor hoge kosten of vertraging komen te staan.
Bij aanpassing van uw plan kan het zijn dat u een nieuwe omgevingsvergunning moet aanvragen. Het kan zijn dat de gemeente besluit dat ook bij een direct ingediende aanvraag een intake- en omgevingstafel doorlopen moet worden.