Omgevingsvergunning
U heeft een omgevingsvergunning nodig als u bijvoorbeeld (verbouw)plannen heeft, iets wilt slopen, een inrit wilt maken, een boom wilt kappen of een pand wilt gebruiken voor uw eigen zaak. Ook voor andere ruimtelijke initiatieven kan een omgevingsvergunning nodig zijn.
Soms is een melding voldoende. Om te zien of u een vergunning nodig heeft, kunt u de vergunningcheck doen via het Omgevingsloket. Daar regelt u ook de aanvraag voor een omgevingsvergunning of de melding.
Omgevingsloket
Bekijk wat mag op uw locatie (vul het adres in)
Tip: Wij adviseren u om altijd bij uw plan een adviesgesprek aan te vragen bij de gemeente. Dit is gratis en duurt maximaal een uur. Na dit overleg weet u wat u voor uw plan het best kunt doen. Wilt u een afspraak maken? Mail dan naar vvth@papendrecht.nl of bel 14078.
Spreekuur
Heeft u een korte vraag? Dan kunt u ons bellen tijdens het spreekuur van dinsdag tot en met vrijdag van 11 tot 12 uur. Bel 14078.
Als u buiten de tijden van het spreekuur belt, noteren wij uw gegevens. Wij bellen u binnen twee werkdagen terug.
Vooroverleg
Wilt u graag weten of uw plannen haalbaar zijn? Dan kunt u vooroverleg aanvragen. U weet dan voordat u de vergunning officieel aanvraagt of uw plannen haalbaar zijn. Als u daarna een omgevingsvergunning aanvraagt voor hetzelfde plan, kunnen we de vergunning sneller verlenen.
Hoe een omgevingsvergunning werkt
- U overlegt met de mensen in uw buurt voor wie uw plan gevolgen kan hebben. Het resultaat van dit overleg heeft u nodig bij uw aanvraag.
- U vraagt de vergunning aan via de vergunningcheck op het Omgevingsloket.
- Wij nemen contact met u op en vertellen hoe we uw aanvraag behandelen.
- Bij sommige plannen is een Bibob-toets nodig.
- Hoe lang de afhandeling van uw aanvraag duurt, hangt van uw plan af:
- standaard duurt de afhandeling van een omgevingsvergunning 8 weken, dit kan verlengd worden met 6 weken.
- als gegevens ontbreken duurt het langer.
- voor sommige plannen is een uitgebreide procedure nodig van 26 weken. - U ontvangt een besluit van de gemeente. Belanghebbenden mogen binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit.
Borgen van de kwaliteit
Voor sommige bouwplannen moet u zelf laten controleren of de bouwtechnische regels van uw bouwplan kloppen. U huurt daarvoor een kwaliteitsborger in. Dat is een bedrijf dat de kwaliteit van uw bouwplan beoordeelt, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid, fundering of energiezuinigheid. U heeft een kwaliteitsborger nodig voor bouwplannen met een laag risico, zoals:
- Grondgebonden woningen met maximaal 3 bouwlagen
- Woonboten
- Vakantiewoningen
- Industriegebouwen met maximaal 2 bouwlagen
Kijk voor meer informatie op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.
Hoe de kwaliteitsborging werkt
- U vraagt de vergunning aan via de vergunningcheck op het Omgevingsloket.
- U regelt een kwaliteitsborger.
- U maakt op zijn laatst 4 weken voor de bouw een bouwmelding via het Omgevingsloket:
- ga naar 'Aanvragen',
- kies bij 'Werkzaamheden' voor 'Bouwactiviteit',
- kies voor 'Bouwactiviteit (technisch) Melding - U geeft 2 dagen voor het begin van de bouw een startmelding door via het Omgevingsloket. Hierin staat de definitieve datum waarop de bouw start. U mag pas beginnen met bouwen als u een complete melding hebt ingediend.
- De kwaliteitsborger controleert of uw bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische regels. U ontvangt een verklaring van de kwaliteitsborger als het bouwwerk aan de bouwtechnische regels voldoet.
- U stuurt 2 weken voordat u het bouwwerk wilt gaan gebruiken een gereedmelding in via het Omgevingsloket. U mag het gebouw pas in gebruik nemen als u een complete gereedmelding hebt ingestuurd.
Kosten
- Spreekuur is gratis
- Adviesgesprek:
- 1e gesprek van maximaal een uur is gratis
- Als nog een gesprek nodig is: € 49,34 - Uitleg over de kosten voor het vooroverleg vindt u op de pagina Vooroverleg omgevingsvergunning
U vindt de kosten voor de omgevingsvergunning in hoofdstuk 2 van de tabel bij de Legesverordening.
Meer informatie
- In de Omgevingsvisie staat hoe we willen dat onze gemeente er in de toekomst uit komt te zien.
- Handboek wijzigen Omgevingsplan
- Heeft u vragen? Neem contact met ons op via vvth@papendrecht.nl of bel 14 078.