Bezwaar maken
Bent u het niet eens met een besluit van een gemeentelijke bestuursorgaan? En heeft u rechtstreeks belang bij het genomen besluit? Dan kunt u in veel gevallen binnen zes weken bezwaar maken tegen het genomen besluit.
Hoe bezwaar maken werkt
- In het besluit of in de bekendmaking van het besluit staat of u bezwaar kunt maken.
- Dien uw bezwaarschrift in binnen zes weken nadat het besluit is bekendgemaakt.
- Een medewerker van het Juridisch Kenniscentrum Drechtsteden neemt binnen een week contact met u op en bespreekt wat er aan de hand is.
- Soms kan de gemeente in overleg met u en eventuele andere belanghebbende(n) tot een oplossing komen. Komt u er samen uit, dan trekt u uw bezwaar in.
- Is er geen informele oplossing mogelijk? Of wilt u een formele afhandeling van uw bezwaar? Dan krijgt u een uitnodiging om uw bezwaar mondeling toe te lichten in een hoorzitting (dit is niet verplicht):
- U vertelt over uw bezwaar aan de wethouder of een juridisch medewerker. Een vertegenwoordiger van de gemeente is aanwezig en geeft uitleg over het besluit waartegen u bezwaar maakt.
- U vertelt over uw bezwaar aan een externe bezwaarcommissie. Een vertegenwoordiger van de gemeente is aanwezig en geeft uitleg over het besluit waartegen u bezwaar maakt.
- Soms is horen niet nodig. Ook als u aangeeft dat u niet gehoord wilt worden, is er geen hoorzitting.
- Uit het bezwaar en eventueel de hoorzitting volgt een advies over uw bezwaar.
- Als uw bezwaar geheel of gedeeltelijk gegrond is, neemt het bestuursorgaan een nieuw besluit dat het eerste besluit verandert of vervangt.
- Als u wordt gehoord door de wethouder of een juridisch medewerker, neemt het bestuursorgaan binnen 6 weken een besluit.
- Als u wordt gehoord door de externe bezwaarcommissie, neemt het bestuursorgaan binnen 12 weken een besluit.
Lees voor meer informatie de Digitale folder Bezwaarbehandeling (pdf, 2,5 MB).
Voor sommige besluiten geldt een andere procedure. Lees daarom in het besluit of in de bekendmaking van het besluit staat of u bezwaar kunt maken en wat de procedure is.
Kosten
Bezwaar maken is gratis.
Lukt online bezwaar maken niet?
U kunt ook schriftelijk bezwaar maken. Schrijf dan een brief waarin u uitlegt waarom u bezwaar maakt tegen het besluit. Verder moet in de brief staan:
- Uw naam, adres, postcode en woonplaats
- De datum waarop het bezwaarschrift is geschreven
- Het besluit waar u bezwaar tegen maakt. U kunt het beste een kopie meesturen van het besluit.
- Uw handtekening.
Stuur uw bezwaarschrift naar het adres dat onder het besluit, waartegen u bezwaar maakt, staat vermeld.
U kunt uw bezwaarschrift niet via email indienen.
Meer informatie
Heeft u nog vragen? Of heeft u iets vergeten in het bezwaarschrift, zoals uw telefoonnummer? Neem dan contact op met het Juridisch Kenniscentrum via 078 – 770 8036.