Tuin groener maken? Doe het samen met de tuincoach

Wil jij jouw tuin ook klaar maken voor de toekomst zodat deze is ingericht op het voorkomen van wateroverlast en bestand is tegen hitte? Laat je hierbij gratis adviseren door de tuincoach!

Meld je aan voor een tuincoach

Om je aan te melden voor een bezoek van de tuincoach vragen we je een aantal gegevens over jouw tuin naar ons te sturen. Het gaat om de volgende informatie:

  • Een aantal foto's van jouw tuin (bijvoorbeeld het bovenaanzicht; de locatie die je wilt vergroenen)
  • Een korte uitleg met de plannen die je zelf al hebt en de vragen die je aan de tuincoach wilt stellen.

Dat doe je via dit aanvraagformulier

 

Werk samen aan je ideale tuin

Tijdens het tuinbezoek onderzoekt de tuincoach samen met jou welke oplossingen er zijn voor jouw vraag. Samen werk je aan een plan voor jouw ideale tuin waar je jarenlang van kunt genieten. Je hoeft hiervoor zelf geen groene vingers te hebben: de tuincoach helpt iedereen met praktische tuintips op weg. 

Bij het opstellen van het plan wordt rekening gehouden met verschillende zaken. Bijvoorbeeld manieren om regenwater op te vangen, maar ook met (voldoende) schaduwplekken die voor koelte zorgen op warme dagen. Ook helpt de tuincoach met het kiezen van planten die het goed doen in jouw tuin.

Waarom een groene tuin?

Het ziet er vriendelijker uit en nodigt uit om meer gebruik te maken van je tuin. Daarnaast is het ook gezonder want groen maakt de lucht schoner en draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit. Bovendien vangt een groene tuin (meer) water op bij hevige regenbuien en zorgt vergroening voor verkoeling op warme dagen.

Hoe gaat het in zijn werk?
  1. De aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente
  2. De gemeente stuurt je per e-mail een bevestiging van jouw deelname aan de actie
  3. De gemeente geeft jouw contactgegevens door aan de tuincoach die opdracht krijgt om een tuinbezoek met je in te plannen
Voorwaarden inzet tuincoach
  • Je vervangt tuintegels in de tuin door groen
  • De actie geldt alleen voor particuliere inwoners van de gemeente Papendrecht
  • De gemeente behoudt zich het recht voor om in bijzondere gevallen medewerking aan de actie te weigeren
  • Je kunt 1 keer deelnemen aan deze actie
  • De gemeente kan binnen 3 maanden na het bezoek van de tuincoach contact opnemen om te informeren naar je ervaringen bij het vergroenen van de tuin en het resultaat. 
Schakel tegeltaxi in voor het ophalen van tuintegels

Bij het vergroenen van je tuin houd je mogelijk tuintegels over. Niet iedereen heeft de middelen of mogelijkheid om tegels zelf bij het afvalbrengstation aan de Willem Dreeslaan 6 te Papendrecht in te leveren. Daarom biedt de gemeente Papendrecht deze inwoners de mogelijkheid overtollige tuintegels gratis op te laten halen. Deze actie wordt in het voorjaar en in het najaar gehouden. Kijk voor meer informatie hierover op de hiervoor ingerichte themapagina

Op de foto staat tuincoach Manon Wijermars (fotograaf Roos Eijmers)