Burgemeester Van Driel beëdigt politiekids
Donderdag 10 april zijn de leerlingen van groep 7 van de openbare basisscholen Anne Frank en De Viermaster officieel beëdigd tot 'Politiekid' door burgemeester Margreet van Driel. De beëdiging vond plaats na de officiële opening door de politie.
Donderdag 10 april zijn de leerlingen van groep 7 van de openbare basisscholen Anne Frank en De Viermaster officieel beëdigd tot 'Politiekid' door burgemeester Margreet van Driel. De beëdiging vond plaats na de officiële opening door de politie. Politiekids is een landelijk project van de politie waarbij kinderen van 6 tot en met 10 jaar op een positieve manier worden betrokken bij het politiewerk. Gemeente Papendrecht is de eerste gemeente in de regio waar dit project start.
Respectvolle buurt
Tijdens de ceremonie sprak burgemeester Margreet van Driel de leerlingen toe:
"Vandaag beloven jullie als nieuwe aangewezen Politiekids je in te zetten voor een veilige en respectvolle buurt en school. Deze beëdiging markeert slechts het begin. Hierna is het moment om aan de slag te gaan en samen het verschil te maken. Jullie inzet toont dat leeftijd geen grens is om je betrokken en verantwoordelijk te voelen, en ik ben trots op elk van jullie."
Na de beëdiging ontvingen de kinderen een officieel Politiekid-hesje, pet, oorkonde en een aantal leuke gadgets.
In gesprek met buurtbewoners
Volgens Necdet Burakcin, operationeel expert wijkagent, draait het project om méér dan alleen kennismaken met de politie: "Met Politiekids willen we kinderen op een positieve manier betrekken bij veiligheid en leefbaarheid in hun eigen wijk. Ze leren niet alleen over de regels, maar vooral over hun eigen rol en invloed. Het gaat niet om kinderen die ‘agentje spelen’, maar om kinderen die bewust leren kijken, vragen durven stellen en in gesprek gaan met buurtbewoners, met ouders, met elkaar."
De Politiekids helpen de politie bij laagdrempelige acties, zoals het uitvoeren van snelheidscontroles of het bezoeken van een cellencomplex. Daarnaast volgen ze trainingen op het gebied van snelheid, fitheid, fysieke weerbaarheid en samenwerking. De training wordt uiteindelijk afgerond met een examen.
Dit initiatief sluit in Papendrecht goed aan op de Integrale Wijkaanpak, waarin samenwerking tussen organisaties en inwoners centraal staat met als doel de leefbaarheid en de veiligheid in de wijk te verbeteren.