Zorg en ondersteuning

 • (dreigende) dak- of thuisloosheid

  24 november 2021

  Bent u inwoner van Papendrecht en dreigt u dakloos te worden? Of bent u al dak-of thuisloos? Of heeft u een briefadres nodig?

 • Bijstand en (bijstands)-uitkering

 • Buurtbemiddeling

  Of het nu gaat om geluidsoverlast, stankoverlast of vervelend geparkeerde auto's: buren ruziën wat af. Zou er geen Buurtbemiddeling zijn, dan zouden dit soort conflicten allemaal terecht komen bij de politie. Gelukkig bestaat dit in Papendrecht sinds 1 januari 2008 wel.

 • Hulp gedupeerden kinderopvangtoeslag-affaire

  Bent u een inwoner van Papendrecht en bent u gedupeerd geraakt door de manier waarop kinderopvangtoeslag is uitgevoerd door de Belastingdienst, dan kan dat gevolgen hebben voor uw financiële situatie.

 • Instellingen in Papendrecht

  In Papendrecht zijn er verschillende instellingen actief. Informatie over deze instellingen is hier te vinden.

 • Jeugdhulp Papendrecht

  Bij Sterk Papendrecht kunt u terecht bij jeugdprofessionals met kleine vragen over opvoeding tot aan specialistische ondersteuning voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Zij bekijken samen met u en uw kind wat zij kunnen betekenen

 • Kledinginzameling

  In Papendrecht wordt op 3 manieren gebruikte kleding ingezameld. Jaarlijks krijgen 2 bedrijven één vergunning om in april en september kleding in te mogen zamelen. Daarnaast kunt u op nog twee manieren gebruikte kleding afgeven. In de kledingcontainers van Opnieuw & Co en bij het kringloopbedrijf van Opnieuw & Co.

 • Schulden, geldproblemen, geldzaken

  Heeft u schulden, geldproblemen of vragen over geldzaken? Wacht niet te lang met het zoeken naar hulp. Neem contact op met de afdeling Budgetadvies en Schuldbemiddeling van de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD).

 • Sociale Dienst Drechtsteden

  De Sociale Dienst Drechtsteden is de regionale sociale dienst voor de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. De sociale dienst helpt inwoners van de Drechtsteden die financiële problemen hebben, zonder werk zitten of ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen.

 • Tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang

  Als u werkt en uw kind gaat naar een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang, dan kunt u bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. De Belastingdienst vergoedt niet alle kosten; u betaalt zelf een eigen bijdrage. De Sociale Dienst Drechtsteden kan u in sommige gevallen een extra vergoeding geven.

 • Veilig Thuis

  Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 100.000 kinderen mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Meestal vertellen mishandelde kinderen of degene die hen mishandelt niet uit zichzelf over deze situatie. Het is van groot belang dat mensen in hun omgeving de (vermoedens van ) kindermishandeling opmerken en er iets mee doen. Kindermishandeling stopt niet vanzelf.

 • Voorrang op een sociale woning

  03 mei 2022

  Inwoners kunnen in bijzondere gevallen voorrang krijgen op een sociale woning. Hoe kunt u deze voorrang aanvragen?

 • Vrijwilligerswerk

  Papendrecht kent een rijk verenigingsleven, waaraan veel actieve inwoners enthousiast bijdragen. Bovendien vinden veel inwoners een zinvolle tijdsbesteding bij bijvoorbeeld culturele organisaties, zorginstellingen en in de hulpverlening. Zonder de inzet van deze Papendrechtse vrijwilligers zou ‘sociaal Papendrecht’ er heel anders uitzien.

 • Zorg en Ondersteuning

  De gemeente is verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van inwoners. Hebt u moeite met het deelnemen aan de samenleving? Hebt u problemen met het zelfstandig leven? Dan kunt u een beroep doen op maatschappelijke ondersteuning.