Informatie voor het onderwijs

De Gezonde School

Leerlingen en studenten die zich goed kunnen ontwikkelen, wil jij dat ook? Ga dan aan de slag met de Gezonde School-aanpak en maak een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend.
Scholen die goed met gezondheid bezig zijn, kunnen het landelijk Vignet Gezonde School aanvragen. Daarmee kunnen scholen laten zien dat gezondheid van belang is.
Meer informatie over het landelijke Vignet Gezonde School kunt u vinden via De Gezonde School of mail: gb@ggdzhz.nl.

Groente- en fruitprogramma

EU-Schoolfruitprogramma
Het EU-Schoolfruitprogramma is een kortlopend programma gericht op het verhogen van de groente- en fruitconsumptie bij kinderen op de basisschool. Als deelnemende school ontvangt u maximaal tien weken twee tot drie keer per week gratis groenten en fruit voor al uw leerlingen. De insteek is dat leerlingen ook na afloop van het programma (op school) fruit en groenten blijven eten.

Gezond eten en gezond drinken
Kinderen zijn in de groei en daarom is het extra belangrijk dat ze gezond eten. Dit zijn de belangrijkste spelregels:

  • Regelmaat: sla geen maaltijden over en geef uw kind niet te vaak een snack of tussendoortje. Kies voor drie hoofdmaaltijden per dag (ontbijt, lunch en avondeten) en maximaal 4 tussendoortjes.
  • Gezond: geef uw kind een gezonde basis met bijvoorbeeld fruit, groenten, vis, volkorenbrood en melkproducten. De Schijf van Vijf is een hulpmiddel om te zorgen dat uw kind alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. Laat de gezonde producten de vaste basis zijn in de voeding van uw kind. Snoep, chips of frisdrank zijn de extraatjes en kunnen zeker geen maaltijden of gezonde tussendoortjes vervangen.
  • Groei: kinderen blijven kinderen. Soms eet een kind wekenlang heel veel, om daarna weer een periode minder goed te eten. Dat is heel normaal. Er is geen probleem als uw kind goed groeit en lekker actief is.
  • Goede voorbeeld: kinderen doen hun ouders na! Geef daarom zelf het goede voorbeeld als het gaat om eten. Sla geen maaltijden over, eet met smaak van gezonde producten, betrek uw kind bij het koken en boodschappen doen, eet gezamenlijk aan tafel en zorg voor een gezellige sfeer tijdens het eten. Als een kind van jongs af aan een gezond voorbeeld krijgt, wordt gezond eten heel vanzelfsprekend.
  • Dorst lessen: kinderen hebben ongeveer 1,5 liter vocht per dag nodig, dat zijn 8 tot 10 glazen. Veel kinderen zijn gek op frisdrank, vruchtensap, chocolademelk of drinkyoghurt. Maar daarmee krijgen ze wel ongemerkt veel suiker en calorieën binnen. Wissel gezoete dranken daarom af met water of thee.