Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsnest gezien? Meld het!
De eikenprocessierups is weer actief.

Ondanks preventieve maatregelen in Papendrecht kan bij een enkele eikenboom de eikenprocessierups toch voorkomen. Om huidirritatie en jeuk van de vervelende brandharen zoveel mogelijk te voorkomen, hebben we uw hulp nodig. Heeft u het vermoeden dat er een nest met eikenprocessierupsen in een eikenboom zit? Meld het dan bij de gemeente. Zodat we de bomen kunnen markeren met een waarschuwingslint en de nesten verwijderen.

Nest herkennen

De eikenprocessierupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten. Dit gebeurt vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenbomen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ‘s nachts in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. Soms met als zichtbaar gevolg kaalgevreten eikenbomen.

Meld het de gemeente

U maakt eenvoudig en snel via de app Mijn gemeente, of via de website, of via telefoonnummer 14 – 078 een melding. Eikenbomen die al een waarschuwingslint hebben, hoeft u niet te melden. Deze bomen zijn bij ons bekend. Alvast bedankt!!