Visie Sociaal Domein

Als gemeente Papendrecht is ons streven dat wát we doen, past bij wat onze inwoners nodig hebben. Hiervoor werken we met veel organisaties samen, zowel vrijwilligersorganisaties als professionals, zowel lokaal als regionaal.  

Om de juiste keuzes te maken op sociaal/maatschappelijk gebied voor de langere termijn, stellen we een nieuwe Visie Sociaal Domein op. Het huidige beleid (Kompas Sociaal Domein) loopt in 2024 af.

Samen met de gemeenteraad kijken we of we de nieuwe visie breder kunnen trekken. We denken dan aan onderwerpen als inclusie, sport, cultuur, gezondheid, onderwijs en wonen. Al deze onderwerpen hangen namelijk met elkaar samen en hebben invloed op elkaar.

Op deze webpagina vindt u de planning van dit gehele traject. Heeft u vragen? Mail ons dan via: visiesociaaldomein@papendrecht.nl

De uitkomst van gesprekken met inwoners (1.911 kB), het Voorlopige Participatieverslag (289 kB) en de Inspiratie van buitenaf (174 kB) kunt u hier lezen. 

In gesprek met inwoners en organisaties

Tussen half mei en begin juli 2024 hebben we veel gesprekken met onze partners en met inwoners gevoerd. We wilden weten wat er echt speelt op sociaal/maatschappelijk vlak (inclusief sport/cultuur/onderwijs/wonen) en we wilden meer inzicht in onze samenwerking met alle partners en inzicht in onze gezamenlijke invloedssfeer. Wat we in deze gesprekken verzamelden, gebruiken we als belangrijk element om mee te geven aan de gemeenteraad. Die zal uiteindelijk afwegen hoe de nieuwe Visie Sociaal Domein eruit gaat zien.

Totstandkoming en planning

Van februari tot april 2024 is het huidige beleid, het Kompas Sociaal Domein, geëvalueerd. Daarna is de participatiefase van start gegaan, waarbij medewerkers van de gemeente zo veel mogelijk gesprekken hebben gevoerd met onze partners en met inwoners. De opbrengsten van deze gesprekken zijn vervolgens geïnventariseerd en verwerkt in een voorlopig participatieverslag. Dit verslag is een belangrijke bouwsteen voor de Visie Sociaal Domein. 

In de zomer van 2024 zijn we begonnen met het schrijven van de eerste versie van de visie. Om nog meer informatie op te kunnen halen bij onze partners, en om met elkaar te kunnen sparren over de Visie Sociaal Domein, organiseerden we op dinsdag 15 oktober een netwerkbijeenkomst: Sociaal Maatschappelijk Papendrecht. Deze bijeenkomst organiseerden we voor onze partners die op sociaal en maatschappelijk vlak van betekenis zijn voor de inwoners van Papendrecht. Tijdens de bijeenkomst konden we de opbrengsten van de participatiefase terugkoppelen aan onze partners en met elkaar verder in gesprek gaan. Aan de hand hiervan hebben we nog meer waardevolle ideeën verkregen, die we meenemen in het verdere schrijfproces. Als u meer wilt weten over het event zie dan het kopje Event Sociaal Maatschappelijk Papendrecht – 15 oktober 2024. 

Momenteel zijn we weer druk bezig met schrijven. Hieronder vindt u het vervolgproces: 

Eind 2024/begin 2025 Schrijven van de definitieve Visie Sociaal Domein
Eerste kwartaal 2025 Puntjes op de i en vormgeving van het document
Maart - mei 2025 Proces om te komen tot besluitvorming
 
Event Sociaal Maatschappelijk Papendrecht - 15 oktober 2024

Dinsdag 15 oktober vond in het gemeentehuis een grote bijeenkomst plaats: het event Sociaal Maatschappelijk Papendrecht. De gemeente organiseerde dit voor al onze partners die op sociaal en maatschappelijk vlak (dus ook onderwijs, cultuur, sport, enzovoort) van betekenis zijn voor de inwoners van Papendrecht. De hoge opkomst tijdens het event liet zien dat we in Papendrecht samenwerken met zeer betrokken partners. 

De bijeenkomst begon met een indrukwekkend verhaal van de inspirerende gastspreker Joseph Oubelkas. . Na zijn indrukwekkende verhaal spraken we tijdens de bijeenkomst met onze partners over de Visie Sociaal Domein en over belangrijke onderwerpen die tijdens de participatiefase naar voren zijn gekomen. Aan de hand van verschillende, creatieve manieren zijn we het gesprek met elkaar aangegaan. Daarnaast kregen onze partners tijdens de bijeenkomst ook de mogelijkheid om verschillende workshops te volgen: de workshop Armoedebestrijding en de workshop Kansrijk opgroeien. 

We kijken met elkaar terug op een fijne, inspirerende bijeenkomst. De waardevolle inzichten en ideeën, die we tijdens de bijeenkomst hebben verkregen van onze partners, nemen we mee in het vervolgproces.