Rijbewijs

Hoe en wanneer zijn we bereikbaar?

 • De publieksbalies zijn op afspraak geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 08:30 tot 15.00 uur en op woensdag en vrijdag van 12.30 tot 19.30 uur.

U kunt uw rijbewijs online aanvragen. Online aanvragen is alleen mogelijk bij het verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën.
Hoe de digitale aanvraag precies werkt, ziet u in de instructievideo van de RDW

Pasfoto

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf. Zie hiervoor de informatie op de website van de RDW.  

DigiD-app

Inloggen bij de online aanvraag vereist de DigiD-app met verhoogd beveiligingsniveau door eenmalige controle van het identiteitsbewijs. In het bezit zijn van een Android smartphone (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer.  Zie www.digid.nl/over-digid/app

Wilt u uw rijbewijs bij de gemeente aanvragen of vernieuwen?

Kosten

€ 48,15 (eerste aanvraag of vernieuwing per 1 juli 2023).

Regelen

Voor de aanvraag komt u persoonlijk naar de gemeente. U maakt hiervoor online een afspraak.

Maak een afspraak 

Meenemen

Voor de aanvraag neemt u mee:

 • voor uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs
 • voor het vernieuwen van uw rijbewijs: het eerder afgegeven rijbewijs
 • voor vervanging kwijtgeraakte of gestolen rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs
 • pasfoto:een goedgelijkende pasfoto, deze foto voldoet aan de eisen (zie pasfoto-informatie)
Afhalen

Voor het afhalen van het reeds aangevraagde rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken. U kunt het rijbewijs bij de receptie ophalen op maandag, dinsdag en donderdag tussen 08:00 en 17:00 uur en op woensdag en vrijdag tussen 08:00 en 19:30 uur.

Rijbewijs met inlogfunctie

Vanaf 1 juli 2023 kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs krijgt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. 

Kosten

De kosten zijn:

 • een eerste aanvraag of een vernieuwing € 48,15
 • extra kosten voor een spoedaanvraag € 34,10
 • extra kosten bij een vermissing € 24,50
 • een gezondheidsverklaring € 41,50

Een gezondheidsverklaring heeft u nodig als u medisch gekeurd moet worden. Dit kan zijn vanwege uw leeftijd, de categorieën op uw rijbewijs of een medische indicatie. Kijk voor meer informatie onder het kopje "Gezondheidsverklaring en keuring".

Spoedaanvraag rijbewijs

Een spoedaanvraag doet u vóór 12.00 uur. De volgende werkdag na 12.00 uur kunt u het rijbewijs afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra.

Er gelden aangepaste leveringstijden voor spoedaanvragen van rijbewijzen rond de nationale feestdagen.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Als u uw rijbewijs kwijt bent (verloren of gestolen), kunt u 

U betaalt altijd vermissingskosten. Daarna vraagt u meteen een vervangend of nieuw rijbewijs aan. Maak een Afspraak Rijbewijs aanvragen na vermissing 

Het is niet nodig om aangifte bij de politie te doen.

Bij verlies of diefstal kan de aanvraag langer dan 5 werkdagen duren. De gemeente spreekt dan met u af wanneer u uw nieuwe rijbewijs kunt ophalen. Bij een vermissing betaalt u € 24,50 extra administratiekosten.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u in Nederland gaat wonen kunt u nog een periode gebruik maken van uw buitenlandse rijbewijs. Deze periode is afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft behaald. Na het aflopen van deze periode moet u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Lees meer via de links hieronder. De aanvraag wordt samen met uw rijbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor beoordeling. Het kan een paar weken duren voordat uw rijbewijs klaar ligt. Hiervan krijgt u bericht.

Maak een afspraak 

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij de ANWB. Via de link leest u meer.

Gezondheidsverklaring en keuring

Een medische keuring is nodig als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
 • uw rijbewijs korter dan 10 jaar geldig is (i.v.m. een medische indicatie)
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aanvraagt (C, CE, D of DE)

Alleen een onafhankelijk arts mag de keuring doen. U mag zelf kiezen bij wie u dit doet.

De Medische keuring begint met het invullen van een gezondheidsverklaring, welke aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen moet worden toegezonden. Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om minimaal vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt de Gezondheidsverklaring in te vullen. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseren we u om vijf maanden van tevoren de Gezondheidsverklaring in te vullen.

De ervaring leert dat het online invullen van de gezondheidsverklaring op de website van het CBR de wachttijd op een beslissing korter maakt.

U kunt een gezondheidsverklaring natuurlijk ook nog steeds bij de gemeente kopen. Dit kan gedurende de openingstijden van het gemeentehuis, maar u kunt het hier ook digitaal aanvragen. 

Zo verlengt u als 75-plusser uw rijbewijs

1. Koop een Gezondheidsverklaring en vul deze in.

Hierin beantwoordt u vragen over uw gezondheid, bijvoorbeeld welke medicijnen u gebruikt. De verwerking van uw Gezondheidsverklaring gaat sneller als u deze digitaal invult via mijn.cbr.nl, dan op papier. Ook is de digitale verwerking minder foutgevoelig. U kunt de Gezondheidsverklaring ook aanschaffen bij de receptie van het gemeentehuis en deze thuis invullen en opsturen naar het CBR.

2. Maak een afspraak met een keuringsarts

U krijgt bericht van het CBR waarin staat dat u een afspraak moet maken met een keuringsarts.  Neem naar uw afspraak alle formulieren van het CBR mee. Heeft u een medische aandoening? Zoals een oogaandoening of epilepsie? Dan bezoekt u ook een medisch specialist.

3. Laat uw gezondheid onderzoeken

De arts onderzoekt uw gezondheid en vult de nodige formulieren in. Doet de arts dit online, dan komen de formulieren automatisch bij het CBR terecht. Vult de arts papieren formulieren in, dan stuurt u deze zelf naar het CBR.

4. CBR beoordeelt uw aanvraag

Een arts van het CBR beoordeelt alle informatie en bepaalt of u nog geschikt bent om te rijden (rijgeschikt) . Soms is een rijtest of aanvullende medische informatie nodig. Dan ontvangt u opnieuw een verwijzing naar een arts en volgt opnieuw een beoordeling door het CBR.

5. Uw rijbewijs verlengen

Als het CBR akkoord is en u rijgeschikt bent, kunt u uw rijbewijs op afspraak verlengen bij uw gemeente.

Rijbewijs halen met 17 jaar

Jongeren kunnen met 17 jaar hun rijbewijs (categorie B) halen. Tot hun 18e jaar mogen zij onder begeleiding van een coach autorijden. Kijk voor meer informatie op 2todrive.nl (begeleid rijden). De coach moet op een begeleiderspas staan.

Je kunt je rijbewijs alleen aanvragen, als je de begeleiderspas of de aanvraag daarvoor aan de baliemedewerker laat zien . Via de RDW vraag je de begeleiderspas aan en meld je je coach aan

Identiteitsfraude
Meer informatie