Paspoort en identiteitskaart

Om aan te tonen wie u bent heeft u vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs nodig (bijvoorbeeld een paspoort of een identiteitskaart). Hiermee kunt u ook naar het buitenland reizen.

Regelen

Voor een paspoort of identiteitskaart moet u persoonlijk naar de gemeente komen. Ook kinderen moeten persoonlijk bij de aanvraag en het afhalen aanwezig zijn. Hiervoor maakt u bij voorkeur online een afspraak. Let op dat u per persoon een afspraak maakt!
De publieksbalies zijn op afspraak geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 08:30 tot 15:00 uur, en op woensdag en vrijdag van 12.30 tot 19.30 uur.

Afspraak paspoort                   Afspraak paspoort aanvragen na vermissing

Afspraak ID-kaart                     Afspraak ID-kaart aanvragen na vermissing

Afhandeling

 • 5 werkdagen
 • met spoed (voor 12:00 uur): volgende werkdag na 12:00 uur ophalen

Ophalen

U haalt uw aangevraagde document met het afhaalbewijs persoonlijk en zonder afspraak op. Dit kan op:

 • maandag, dinsdag en donderdag tussen 08:00 en 17:00 uur
 • woensdag en vrijdag tussen 08.00 en 19.30 uur
Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U vraagt uw identiteitskaart of uw paspoort aan in de gemeente waar u staat ingeschreven. Hiervoor maakt u per persoon digitaal een afspraak. Ook kinderen die een eigen document aanvragen komen mee.

Meenemen

Bij uw aanvraag neemt u mee:

 • alle identiteitskaarten en paspoorten die u heeft, ook als ze verlopen zijn
 • een goedgelijkende pasfoto, deze foto voldoet aan de eisen (zie pasfoto-informatie)
 • voor de aanvrager van een identiteitsbewijs jonger dan 12 jaar: een schriftelijke verklaring (zie formulier Verklaring toestemming reisdocument)
 • voor de aanvrager van een paspoort jonger dan 18 jaar: een schriftelijke verklaring (zie formulier Verklaring toestemming reisdocument)
 • bij vermissing door inbraak of diefstal van een identiteitskaart of paspoort een proces-verbaal met vermelding van het paspoort en/of identiteitskaartnummer
 • bij verlies van een paspoort of identiteitskaart kunt u een formulier invullen bij het aanvragen van uw nieuwe reisdocument
Huisbezoek bij fysieke of medische redenen

Als het voor u te belastend is om aan de balie te verschijnen kunt u ons verzoeken voor de aanvraag van uw paspoort of identiteitskaart een huisbezoek af te leggen. Houdt u in dat geval wel rekening met bijkomende leges en een mogelijk verzoek tot het insturen van een medische verklaring, waaruit blijkt dat u niet in staat bent aan de balie te verschijnen. Voor meer informatie neemt u contact op met het team Dienstverlening via telefoonnummer 14 078

Kosten

De kosten voor een reisdocument zijn:

 • paspoort vanaf 18 jaar € 75,80
 • paspoort onder 18 jaar € 57,30
 • tweede paspoort (2 jaar geldig) € 75,80
 • identiteitskaart vanaf 18 jaar € 68,50
 • identiteitskaart onder 18 jaar € 36,95
 • zakenpaspoort € 75,80
 • bij spoedaanvraag nieuw document € 51,60 extra
Afhandeling

Uw identiteitskaart of paspoort ligt 5 werkdagen na uw aanvraag bij het team Dienstverlening voor u klaar. Identiteitskaarten en paspoorten worden op een centrale plaats in Nederland gemaakt en voorzien van uw persoonlijke gegevens waardoor u ze niet meteen bij uw aanvraag meekrijgt. 

Geldigheid

Paspoorten en identiteitskaarten zijn 10 jaar geldig. Dit geldt alléén voor personen vanaf 18 jaar. Voor personen onder 18 jaar blijft de geldigheidsduur 5 jaar.

Spoedaanvraag

Als u vóór 12.00 uur uw aanvraag indient dan kunt u de volgende dag na 12.00 uur uw nieuwe identiteitskaart of paspoort persoonlijk afhalen. Is uw oude identiteitskaart of paspoort vermist dan kan de aanvraag langer duren. De extra kosten voor een spoedaanvraag van een identiteitskaart of paspoort zijn € 51,60.

Tweede paspoort

Een tweede paspoort (2 jaar geldig) kunt u om de volgende 2 redenen hebben:

 1. Als u voor uw werk regelmatig landen bezoekt waarbij stempels in uw paspoort problemen geven bij het bezoeken van een ander land. Bijvoorbeeld omdat deze landen een conflict hebben met elkaar.
 2. Als uw eerste paspoort op een ambassade of consulaat ligt voor een visumaanvraag en u binnen die periode voor uw werk op reis gaat.

U kunt alleen een tweede paspoort aanvragen als u al een ander paspoort heeft. Dit paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Bij uw aanvraag neemt u het volgende mee:

 • een verklaring van uw werkgever waaruit de noodzaak van een tweede paspoort blijkt
 • een goed lijkende pasfoto volgens de richtlijnen
 • alle in uw bezit zijnde reisdocumenten (ongeacht de geldigheidsdatum)
Zakenpaspoort

Als u veel reist voor uw beroep, kunt u overwegen een zakenpaspoort aan te schaffen. Een zakenpaspoort is eigenlijk een gewoon paspoort, maar heeft extra bladzijden. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen.

Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort

Klik op onderstaande link om naar informatie over Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort te gaan:

Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort

Paspoort of Identiteitskaart kwijt of gestolen in Nederland

Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkomt u misbruik van uw identiteitsbewijs.

Dit kan digitaal of tijdens de openingstijden aan de balies van het gemeentehuis.

Paspoort of Identiteitskaart kwijt of gestolen in het buitenland

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Medisch paspoort

Een medisch paspoort bevat informatie over uw medicijngebruik, ziekte en aandoening. Er zijn verschillende varianten. Bij uw huisarts of de GGD kunt u een boekje zo groot als een paspoort kopen. U kunt ook online een medisch dossier aanmaken en een creditcard model pasje aanvragen. Meer informatie vindt u op de websites hieronder.

Identiteitsfraude
Meer informatie

U vindt meer informatie op de onderstaande landelijke websites.