Sluizencomplex Panamakanaal

Fred Valster, natuurkunde docent van het Willem de Zwijger College, heeft in samenwerking met een ingenieur bij de Iv-Groep te Papendrecht als opdracht het project Sluizencomplex Panamakanaal voor zijn leerlingen bedacht. Dit project is een van de acties die is voortgevloeid uit de samenwerking JetNet, 3 bedrijven, 2 VO scholen en de gemeente Papendrecht.

Sluizencomplex Panamakanaal

Het project start met een bezoek van een ingenieur van de Iv-Groep B.V. aan het Willem de Zwijger College om leerlingen van het 6 VWO informatie over de opdracht te geven waarmee ze aan de slag moeten als echte ingenieurs. Vervolgens richten groepen leerlingen hun eigen ingenieursbureau op met eigen naam en logo.
De opdracht: het ontwerpen van nieuwe sluisdeuren voor het Panamakanaal.

De leerlingen moeten zich wel aan een aantal richtlijnen houden zoals de maten van de sluis, materiaalkeuze, kosten en planning. De opdracht is zo realistisch mogelijk gemaakt, zodat de leerlingen kunnen ervaren wat het is om ingenieur te zijn. De leerlingen worden tijdens de opdracht bijgestaan door een ingenieur van de Iv-Groep en docent van de Willem de Zwijger College Fred Valster.

De opdracht wordt afgesloten met een presentatie van de leerlingen over hun bevindingen. Zowel de presentatie als de bevindingen worden vervolgens beoordeeld door een jury. Het groepje dat het best wordt beoordeeld, ontvangt een prijs namens de Iv-Groep. Tevens krijgen alle leerlingen een technologiecertificaat uitgereikt voor hun prestatie en telt het cijfer voor de opdracht officieel mee op het schoolrapport.

Iv-Groep hoopt door dit project affiniteit met technologie te creëren onder jonge mensen zodat zij later wellicht deze technologisch geschoolde jongeren een baan kunnen aanbieden.

Leerlingen van het 6 VWO