Netwerkbijeenkomst vanaf 2017

In november 2017 heeft de eerste netwerkbijeenkomst voor VMBO leerlingen in de PKC hal te Papendrecht plaatsgevonden. Zo'n 350 eindexamenleerlingen van het VMBO van CSG De Lage Waard en het Willem de Zwijger College werden in contact gebracht met bedrijven uit diverse sectoren.

Vanwege het grote succes is besloten deze bijeenkomst jaarlijks te organiseren.

De Netwerkbijeenkomst is het 3de project in het kader van LOB (=Loopbaan Oriëntatie Begeleiding). Op dit moment zijn er al 2 projecten  tussen het onderwijs en bedrijfsleven, namelijk de Onderwijsroute tbv VO en de Techniekroute tbv BO.  De Netwerkbijeenkomst biedt de leerlingen de mogelijkheid om loopbaancompetenties/LOB competenties te ontwikkelen en leert ze hoe je een netwerk op kunt bouwen. Met elkaar (onderwijs, bedrijfsleven en overheid) zal worden bekeken hoe dit Netwerken door de leerlingen het beste kan worden aangepakt/opgepakt.

Doel ook weer hier is: zien-horen-doen, leerlingen laten ervaren / laten oefenen met/ leren opbouwen en ontwikkelen van een eigen netwerk.

De leerlingen bezoeken in tweetallen twee bedrijven naar keuze. Elke leerling had zelf 2 x een gesprek van 10 minuten met een bedrijf  en moest  2 x een medeleerling observeren, dus per tweetal hadden de leerlingen elk 2 gesprekken en 2 observatiemomenten. Na het gesprek kregen de leerlingen de gelegenheid om de resterende tijd rond te kijken en kennis te maken met andere bedrijven. De bedrijven staan per sector ingedeeld. In 2017 en 2018 hadden zich 65 bedrijven uit allerlei verschillende sectoren aangemeld om deel te nemen/hun medewerking te verlenen aan de Netwerkbijeenkomst.

Netwerkbijeenkomst

Het programma/dagindeling in 2017 en 2018

  • 08.30 -10.00 uur inloop voor de bedrijven/instellingen (om hun statafel in te richten t.b.v. de Netwerkbijeenkomst  met folders, andere materialen, etc).
  • 10.00 uur opening van de Netwerkbijeenkomst door de wethouders van Molenwaard, Alblasserdam en Papendrecht officieel.
  • 10.10 - 12.15 uur 2 sessies van een uur georganiseerd.
  • 12.30 uur lunch
  • 13.15 - 14.15 uur 1 sessie van een uur georganiseerd en aan elke sessie hebben tussen de 100 -130 leerlingen deelgenomen.

Aan het einde van de bijeenkomst was er voor de deelnemende bedrijven/instellingen gezorgd voor een hapje en drankje als dank voor hun medewerking aan deze Netwerkbijeenkomst en om nog even met elkaar te Netwerken.

Organisatie

De organisatie was/is in handen van CSG De Lage Waard, het Willem de Zwijger College, Konekto, Exposelect en de gemeente Alblasserdam, de gemeente Molenwaard en de gemeente Papendrecht.