Vijfde Techniekroute Papendrecht

Woensdag 5 juni 2019 heeft voor de vijfde keer de Techniekroute Papendrecht plaats gevonden. Het was weer een zeer geslaagde, erg leerzame en leuke ochtend.

Vijfde Techniekroute Papendrecht

Doel van de Techniekroute is leerlingen van  groep 7 van  Primair Onderwijs, dus van jongs af aan, te laten ervaren wat techniek is en wat het inhoudt door ze kennis te laten maken met onderdelen en eindproducten die in de bedrijven worden gemaakt. De Techniekroute heeft als thema ‘zien – horen – doen’ en maakt deel uit van de technische ‘leerlijn’, een leerprogramma waarin de kinderen feeling met en inzicht in techniek krijgen.

De leerlingen zijn afgelopen woensdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur op bezoek gegaan bij 1 of 2 bedrijven. Tijdens dit bedrijfsbezoek krijgen de leerlingen via een presentatie uitleg over het bedrijf.

Vijfde Techniekroute Papendrecht

Na wat te hebben gedronken gaan de  leerlingen een rondleiding door het bedrijf/fabriekshallen maken en daarna krijgen ze een doe-opdracht om op een leerzame, leuke manier  kennis met techniek in het bedrijf.
Voorbeelden van doe-opdracht:

  • bij VandeGrijp buizen mochten de leerlingen hun voorletter op een plaatje lassen;
  • bij Fokker hebben de  leerlingen een miniatuur vliegtuigje gemaakt;
  • bij FnSteel kregen de leerlingen een creatieve opdracht om iets van staal te maken;
  • bij de Iv-Groep kregen de leerlingen uitleg van GPS met landmetingen;
  • bij Gebr. de Koning konden de leerlingen zelf een brug bouwen;
  • bij Valk Welding kregen leerlingen te zien hoe verschillende een robots werkten.

Vijfde Techniekroute Papendrecht

Aan deze vijfde Techniekroute hebben de volgende zes basisscholen deelgenomen: de Beatrixschool, Prins Constantijnschool, Obs De Wielen, 't Kofschip, Anne Frankschool en de Viermaster.

De deelnemende negen bedrijven zitten verspreid over Papendrecht, Alblasserdam en Dordrecht en zijn:

  • in Papendrecht Fokker, Veth Propulsion, Van de Grijp Buizen, Gebr. De Koning, Boskalis en IV-Groep
  • in Dordrecht HVC Groep
  • in Alblasserdam FNsteel en Valk Welding.

De leerlingen die  een bedrijf in Alblasserdam bezochten, zijn met bussen van De Snelle Vliet hier naartoe gebracht. De bedrijven in  Papendrecht zijn met de fiets bezocht.

Vijfde Techniekroute Papendrecht

Voor leerlingen van Obs De Wielen is de Techniekroute/het bedrijfsbezoek aan HVC verplaatst naar donderdag 4 juli. Dit bezoek is verplaatst i.v.m. onderhoudswerkzaamheden aan de afvalenergiecentrale bij HVC deze week waardoor rondleiding over het bedrijf niet kon plaatsvinden.

Alle deelnemende leerlingen ontvangen van de gemeente Papendrecht een techniekcertificaat.