Gemiva - Fideel

De Gemiva-SVG Groep, die Fideel exploiteert, is maanden bezig geweest met het opzetten van de winkel. In het gebouw biedt de Gemiva-SVG Groep al meer dan 25 jaar dagbesteding aan mensen met een beperking, aldus Nella Rijsdijk, locatiehoofd van Fideel.

Gemiva-SVG GroepVanaf 2015 is niet meer het Rijk maar de gemeente hiervoor verantwoordelijk via de wmo. Voor Gemiva een logische stap om te kijken wat zij met hun dagbesteding hiermee kunnen doen. Naast dagbesteding is er ook een leerwerkbedrijf gestart, maar Gemiva wilde meer. Zo ontstond het idee voor een sociale wijkwinkel, waarin allerlei wijkgerichte activiteiten zijn gebundeld. Het is een prachtige winkel geworden, helemaal trendy met steigerhouten inrichting.

Sociaal

Fideel is om te beginnen drie dagdelen per week open, dinsdagochtend, woensdagmiddag en donderdagochtend. Aan de stamtafel in de winkel kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten en koffie en thee met elkaar drinken. Er komt een vraag- en aanbodbord, vooral bedoeld voor buurtbewoners om elkaar diensten aan te bieden en goederen te ruilen.

Gemiva-SVG Groep"Ook de in- en verkoop van tweedehands kinderkleding is een activiteiten waar veel van wordt verwachten. Vanuit de dagbesteding worden in Fideel ambachtelijke producten verkocht, voornamelijk bakproducten en cadeauartikelen. Vanuit de cadeauwinkel is er een outlethoek. Fideel is ook een inzamelpunt voor printercartridges, plastic flessendoppen en oude mobieltjes. De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen. Er is een ruilboekenkast en een spaarpot voor de Voedselbank."

Gemiva-SVG GroepDonaties aan die spaarpot besteden onze cliënten van De Groenderij om voedsel te telen voor de Voedselbank. Dat alles maakt Fideel tot een sociale wijkwinkel.

Vrijwilligers

In Fideel gaan cliënten van de Gemiva-SVG Groep samen met vrijwilligers uit de buurt en medewerkers van het Leerwerkbedrijf aan de slag. De gemeente heeft behoefte aan plekken waar mensen kunnen participeren in de samenleving. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij Fideel aan de slag om als vrijwilliger werkervaring op te doen. Fideel is één van de plekken waar dat kan. Gemiva heeft er hoge verwachtingen van.

Gemiva biedt in samenwerking met Da Vinci ook de mogelijkheid een MBO 1 opleiding te volgen.

Gemiva-SVG Groep

Promotiefilm Gemiva

Gemiva-SVG Groep/Fideel
Albert Schweitzerstraat 115/137
Papendrecht

Telefoon: 078 - 644 0322
Facebook: Leerwerkbedrijf Gemiva Drechtsteden