Techniekroute Papendrecht

In Papendrecht is in 2015 voor het eerst een Techniekroute Basisonderwijs van start gegaan. De bedoeling is om kinderen van jongs af aan te laten ervaren wat techniek is en inhoudt, een 'Leerlijn' (= leerprogramma waarin de kinderen feeling en inzicht met techniek krijgen) door te lopen waarin de techniekroute een onderdeel van deze leerlijn zal zijn.

Destijds is gekozen om dit kleinschalig op te zetten door middel van een pilot met 4 basisscholen (2 CNO scholen, 2 openbare scholen) en een 8-tal bedrijven, om te kijken hoe dit wordt ervaren.

In 2019 zullen er totaal 6 basisscholen deelnemen en 10 technische bedrijven.

De Techniekroute is voor leerlingen van groep 7 en sluit aan op de leerlijn met betrekking tot het Basis Onderwijs. De scholen worden ingedeeld in groepen van maximaal 25 leerlingen die bij 2 technische bedrijven (afwisselend) langsgaan. De leerlingen maken zo kennis met deze bedrijven en met techniek. De leerlingen maken op deze manier kennis met de onderdelen/producten die in het bedrijf worden gemaakt en ook zal aandacht worden besteed aan het uiteindelijke eindproduct.

Thema van de Techniekroute is: zien – horen – doen

De gemeente faciliteert het geheel dus vragen over de techniekroute kunnen bij de gemeente worden gesteld.  De technische bedrijven worden met 2 bedrijven aan elkaar gekoppeld en aan 1 of 2 scholen (afhankelijk van het aantal leerlingen). De bedrijven bedenken een opdracht ten behoeve van de leerlingen (stemmen eventueel de opdracht op elkaar af). De scholen moeten de leerlingen voorbereiden op de opdracht en het bedrijfsbezoek.

Op dit moment nemen 4 basisscholen deel met hun groep(en) 7 leerlingen aan de route.

Afhankelijk van het aantal leerlingen zijn er per groep van totaal max. 50 leerlingen 2 bedrijven die worden bezocht. In 2018 wordt voor het eerst naast gekoppelde bedrijven door  een 4 tal bedrijven zelfstandig (dus niet gekoppeld) het bedrijfsbezoek verzorgd. Bij de gekoppelde bedrijven neemt het bedrijfsbezoek  1 uur in beslag en er moet rekening gehouden worden met 15 minuten wisseltijd voor bezoek aan 2de bedrijf. Bij het zelfstandige bedrijf zal het bezoek de gehele ochtend zijn.

Begeleiding van de leerlingen wordt door docenten en ouders gedaan (20-25 leerlingen – 1 docent en 2 ouders). Aan eind van bedrijfsbezoek zijn de bedrijven vrij om aan de leerlingen een leuk aandenken / kleinigheidje mee te geven.

De leerlingen (van 1 school) maken een soort evaluatieverslag met elkaar en dit wordt later naar het betreffende bedrijf opgestuurd. De leerlingen ontvangen vanuit gemeente een techniekcertificaat voor deelname.

De 6 basisscholen (2 CNO scholen, 4 openbare scholen)

 1. Beatrixschool;
 2. Prins Constantijnschool;
 3. Anne Frank school,
 4. OBS De Viermaster,
 5. OBD De Wielen en
 6. 't Kofschip.

De 9 technische bedrijven

 1. Fnsteel,
 2. PMR Hydraulics & Valk Welding (Alblasserdam);
 3. HVC (Dordrecht);
 4. Fokker GKN Aerospace,
 5. v.d. Grijp buizen,
 6. Iv-Groep b.v.,
 7. Veth Propulsion,
 8. Gebr. de Koning en
 9. Koninklijke Boskalis Westminster (Papendrecht).