'Dijklint' gewijzigd bestemmingsplan ter inzage

Het bestemmingsplan ligt van vrijdag 17 januari 2025 tot en met donderdag 27 februari 2025 ter inzage in het gemeentehuis.

Burgemeester en wethouders van Papendrecht maken bekend dat op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) het bestemmingsplan 'Dijklint', zoals opgenomen in het GML bestand NL.IMRO.0590.BPDijklint-3001 op 12 december 2024 door de gemeenteraad gewijzigd is vastgesteld. 

Plangebied

De gronden waar het bestemmingsplan betrekking op heeft, zijn gelegen aan of achter de percelen aan het: Westeind, Bosch, Kraaihoek, Kerkbuurt, Visschersbuurt, Matana en Oosteind. 

Werking

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan voorziet in een actuele en uniforme regeling voor het gehele dijklint. De regeling is gebaseerd op de 'Nota uitgangspunten voort het dijklint' uit 2016 en de tien karakteristieken uit de 'Dijkvisie' en zijn waar mogelijk vertaald in bestemmingsplanregels. Het bestemmingsplan is conserverend van aard. Dit betekent dat de planologische situatie, zoals die nu bestaat dan wel mogelijk is door verstrekte omgevingsvergunning(en), wordt vastgelegd.
Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding van het plangebied, regels en een toelichting.  

Wijzigingen

Het vastgestelde bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan op de volgende onderdelen gewijzigd: 

Met betrekking tot de planregels: 

  • Artikel 14 'Water', aan artikel 14.2.1 wordt sub e toegevoegd: 'er mogen uitsluitend andere bouwwerken gebouwd worden, zulks ter beoordeling door de waterbeheerder'. 
  • Artikel 15 ‘Wonen’, aan artikel 15.2.2; d. daar waar aangegeven, mag het aantal woningen niet meer bedragen dan is aangegeven. 
  • Artikel 16 'Kantoor', aan artikel 16.5.;, de functie kantoor is toegestaan op het adres Oosteind 102. Het maximum oppervlak mag niet meer zijn dan 288 m². 
  • Artikel 20 'Waarde – Archeologie – Middelhoge verwachting'; artikel 20.4.2 onder e ten eerste; beheersverordening is vervangen door dit bestemmingsplan. 
  • Artikel 21 'Waarde – Archeologie - hoge verwachting'; artikel 21.4.2 onder e ten eerste; beheersverordening is vervangen door dit bestemmingsplan. 
  • Artikel 22 'Waarde – Archeologie – zeer hoge verwachting'; artikel 22.4.2 onder e ten 1e beheersverordening is vervangen door bestemmingsplan. 
  • Artikel 24 'Waarde – Cultuurhistorie'; artikel 24.2 onder b Wet algemene bepalingen is vervangen door nieuwe wetgeving
  • Artikel 30.7 onder b wordt vervangen door: ter plaatse van de gronden met de aanduiding 'vrijwaringszone - cultuurhistorisch dijkprofiel' mag de bodem niet worden opgehoogd en mag het dijkprofiel niet worden gewijzigd, als gevolg van bouwwerken, bouwwerken geen gebouwen zijnde en werken geen bouwwerk zijnde.  

Met betrekking tot de verbeelding: 

  • Op de percelen Oosteind 128, Oosteind 128A en Oosteind 130 wordt de aanduiding 'Maatvoering - maximum goothoogte: 3,5 m' gewijzigd in 'Maatvoering - maximum goothoogte: 4,0 m'. 
  • Ter plaatse van de gronden Oude Veer 7 – 9, zal op de verbeelding een aanduiding ‘2’ worden opgenomen voor het maximaal toegestane aantal woningen.
  • Ter plaatse van Oosteind 100, 102 en 104, zal op de verbeelding een aanduiding ‘2’ worden opgenomen voor het maximaal toegestane aantal woningen.
  • De contouren van de functieaanduiding 'brug' worden zo aangepast dat ze exact de rand van de brug volgen;.

Ter plaatse van het bouwvlak Visscherbuurt 11a en 11b wordt een aanduiding '8' opgenomen voor de maximale bouwhoogte en een aanduiding '4' voor de maximale goothoogte. 

Terinzagelegging 

Het bestemmingsplan ligt vanaf vrijdag 17 januari 2025 tot en met donderdag 27 februari 2025 ter inzage in het gemeentehuis. De stukken kunnen tijdens openingstijden op werkdagen worden ingezien op de leestafel in de hal van het gemeentehuis of op afspraak (telefoonnummer 14078). De stukken kunnen ook op de gemeentelijke website (www.papendrecht.nl) en regels op de kaart worden ingezien.    

Beroep bestemmingsplan  

Een belanghebbende kan gedurende de termijn van terinzagelegging beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gedurende deze ter inzage termijn kan beroep worden ingesteld door: 

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad heeft ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan; 
  • een belanghebbende die niet verweten kan worden dat hij/zij niet op tijd een zienswijze heeft ingediend;  
  • een belanghebbende, tegen de gedeelten van het bestemmingsplan die ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd zijn vastgesteld.  

Het beroepschrift moet gestuurd worden naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, ’s-Gravenhage. Een beroepschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening, omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt, alsmede de gronden van het beroep.  

Inwerkingtreding van het besluit 

Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Als tijdens de beroepstermijn naast een beroepschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening kan worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Aan het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. Voor meer informatie over de hoogte hiervan kunt u contact opnemen met de griffier van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.