Het coronavirus: maatregelen, ontwikkelingen en hulp

Het coronavirus heeft nog steeds een flinke impact op het openbare leven in Nederland. Op deze webpagina leest u wat de laatste maatregelen en ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus. Maar ook wat u zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen. En waar u hulpt kunt vragen of aanbieden.

Scroll naar beneden voor de laatste nieuwsberichten en de geldende maatregelen in de regio Zuid-Holland Zuid. Buiten de landelijk en regionaal geldende maatregelen zijn in Papendrecht geen aanvullende maatregelen getroffen.

Makkelijke uitleg en in andere talen

Als u deze informatie moeilijk vindt, kijk dan op de pagina's voor makkelijke uitleg of uitleg in uw eigen taal

Vragen? 

Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij naar de website van het RIVM. U kunt ook bellen met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur). Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar. De GGD is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag op het telefoonnummer: 078- 770 8580. 

Overzicht nieuwsberichten

Nieuwsbrief 4-11-2021 GGD   Geloofsgemeenschappen

Het aantal coronabesmettingen loopt zowel landelijk als in de regio Zuid-Holland Zuid de afgelopen weken weer hard op. We zien ook dat een groeiend aantal geloofsgemeenschappen genoemd wordt als mogelijke bron van besmetting. Met deze nieuwsbrief willen we graag een aantal adviezen meegeven die kunnen bijdragen aan het onder controle krijgen van het aantal besmettingen.

Vaccineren
De beste manier om met elkaar uit deze pandemie te komen, is vaccineren. Indien dit past binnen uw geloofsovertuiging, is het advies om vaccineren bespreekbaar te maken.
Inwoners kunnen zich zeven dagen per week in de regio Zuid-Holland Zuid gratis, zonder afspraak, laten vaccineren op één van onze twee vaccinatielocaties in Gorinchem of Dordrecht.
Ook is het mogelijk om een vaccinatie te halen bij één van de mobiele prikbussen die tot het einde van dit jaar in verschillende wijken staat. Op onze website onder ggdzhz.nl/vaccinaties/wijkgerichte-vaccinaties vindt u de actuele planning van de mobiele vaccinatie-unit.
Inwoners kunnen ook via prikkenzonderafspraak.nl zoeken naar een andere vaccinatielocatie buiten de regio en zich daar laten vaccineren. Door mogelijke sociale druk kan het namelijk zo zijn dat mensen zich liever anoniem buiten hun eigen regio laten vaccineren. Deze mogelijkheid is er via prikkenzonderafspraak.nl.

Afstand houden
Het helpt verspreiding van het virustegen te gaan als personen die niet uit hetzelfde huishouden komen 1,5 meterafstand van elkaar houden. We adviseren daarom om het houden van afstand te (blijven) faciliteren.

Overweeg om gezinnen en ouderenapart neer te zetten
De vaccinatiegraad onder tieners is laag, terwijl zij wel veel sociale contacten hebben. Ondanks dat zij zelf waarschijnlijk niet erg ziek worden van het coronavirus, kunnen ze wel zorgen voor verdere verspreiding.
We willen u daarom als advies meegeven om gezinnen apart van ouderen en kwetsbaren neer te zetten.

Roep op om bij klachten thuis te blijven
Om verspreiding van corona tegen te gaan is het noodzakelijk dat mensen thuisblijven bij (lichte) klachten of wanneer zij in contact geweest zijn met een positief getest persoon, terwijl zij ongevaccineerd waren. Roep daarom uw bezoekers op in deze gevallen thuis te blijven.

Zorg voor een kort verblijf
Vraag mensen om kort voor de dienst te komen en direct na afloop naar huis te gaan. Veel sociale interactie wordt, hoe jammer dit ook is, voorkomen.

Zorg dat mensen virtueel de dienstkunnen blijven volgen
Om gemakkelijker afstand te kunnen blijven houden is een virtuele diensteen goede oplossing. Hierdoor kunnenmensen met klachten, mensen in isolatie/quarantaine en mensen die het veiliger vinden om grotere groepen mensen te mijden, toch de dienst blijven volgen. Probeer uw dienst daarom ook virtueel mogelijk te maken binnen uw gemeenschap.

Zorg voor goede ventilatie
Ventilatie is belangrijk bij het voorkomen van corona. Zorg daarom voor voldoende ventilatie in uw ruimtes.

Overweeg tijdelijk geen samenzang
We begrijpen dat samenzang als een onmisbaar onderdeel ervaren kan worden. Toch willen we u ter overweging meegeven om bij oplopende besmettingscijfers in uw gemeente tijdelijk af te zien van samenzang

Nevenactiviteiten
We adviseren de nevenactiviteitentegen het licht te houden. Maakbewust een keuze tussen activiteiten die echt door moeten gaan en activiteiten die tijdelijk gestopt kunnen worden zolang het aantal besmettingen nog zo hoog is.

Verder adviseren we u om alle voorgaande beschreven maatregelen ook bij de nevenactiviteiten toe te passen.

Contact
Heeft u na het lezen van deze nieuwsbrief of op een ander moment vragen? U kunt dan de GGD Zuid-Holland Zuid bereiken via 078-7708580, optie 2 en vervolgens optie 4.

Update 2 november 2021: Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Het RIVM verwacht een piek van 500 Covid-patiënten op de IC deze winter. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Daarbij wil het kabinet de samenleving zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open houden. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. 

Meer aandacht voor de basisregels

Allereerst is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Dat betekent: 

•    Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
•    Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
•    1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
•    Schud geen handen.
•    Was vaak en goed je handen.
•    Hoest en nies in je elleboog.
•    Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Handhaving coronapas

Over handhaving met betrekking tot de coronapas wordt met ondernemers en verenigingen contact gelegd om te vragen waar behoefte aan is. Heeft u hierover als maatschappelijke instantie of (sport)vereniging vragen, dan kunt u daarvoor terecht bij het covidloket van de gemeente: teamcovid19@papendrecht.nl.

Maatregelen 10 juli 2021 (tot en met in ieder geval 13 augustus 2021)

Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer. Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen.
Maatregelen 9 juli

Stap 4 van de versoepelingen: per 26 juni vervallen bijna alle ma​​​atregelen
Stap 3 van de versoepelingen: per 5 juni bijna alles open onder voorwaarden

Stap 3 openingsplan 5 juni 2021: bijna alles open onder voorwaarden

Quarantaineplicht bij terugkeer uit bepaalde landen

Sinds 1 juni 2021 moet u verplicht 10 dagen thuisblijven (in quarantaine) als u uit bepaalde landen terug naar Nederland reist. Het gaat om landen waar een zeer hoog coronarisico is. Meer informatie en de lijst met landen waarvoor quarantaineplicht geldt:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/quarantaineplicht

 

Eigen gedrag blijft de snelste weg naar versoepelingen

Alle maatregelen blijven gelden tot en met 20 april. Alleen gaat de avondklok vanaf 31 maart gelden vanaf 22.00 uur. Het negatief reisadvies blijft in ieder geval gelden tot en met 15 mei. Meer informatie.

 

Voorzichtige verruimingen

Minister-president Mark Rutte kondigde dinsdagavond 23 februari voorzichtige verruimingen van de coronamaatregelen aan. Zo mogen onder voorwaarden middelbare scholen en contactberoepen vanaf 1 maart deels open en is buitensporten voor jongeren tot en met 26 jaar toegestaan. Lees meer.

Voorzichtige verruiming 23 februari

Avondklok verlengd

De avondklok wordt verlengd tot vooralsnog 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen en voor een nieuwe golf aan besmettingen kunnen zorgen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari. Meer informatie.

Lockdown blijft van kracht, scholen en kinderopvang mogen open

De corona-situatie in Nederland blijft ernstig. De cijfers dalen langzaam, maar tegelijkertijd lijkt een derde golf door opkomende varianten van het virus, onafwendbaar. In de persconferentie van 2 februari liet minister-president Mark Rutte weten dat besloten is de huidige lockdown te verlengen tot in ieder geval 2 maart. Wel mogen scholen en kinderopvang weer open per 8 februari en krijgen winkels de mogelijkheid om (mits buiten) een afhaalpunt te creëren. Meer informatie en het laatste nieuws

Lockdown verlengd tot en met 9 februari 2021

In de persconferentie van 12 januari kondigde minister-president Mark Rutte aan dat de geldende lockdown tot en met in ieder geval 9 februari van kracht blijft. Lees hier welke maatregelen momenteel gelden.

Huidige maatregelen in de regio Zuid-Holland Zuid

De laatste geldende maatregelen worden steeds gepublieerd op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Gedeeltelijke lockdown aangescherpt; premier Rutte roept op naar elkaar om te zien

'In de zorg is het nog te veel pompen of verzuipen,' aldus minister-president Rutte die op 3 november samen met minister De Jonge aanvullende maatregelen aankondigde. Deze maatregelen komen bovenop de gedeeltelijke lockdown die  geldt sinds 13 oktober en gaan in vanaf woensdagavond 4 november om 22.00 uur. Vooralsnog gelden de aanvullende maatregelen voor een periode van 2 weken, dus tot 18 november. 

Met de maatregelen wil het kabinet ervoor zorgen dat het aantal besmettingen sneller daalt en de druk op de zorg verlagen - zowel de coronazorg als reguliere zorg. 'We doen dit voor elkaar. Uit solidariteit met de mensen die werken in de zorg, mensen die zorg nodig hebben en mensen die geraakt worden door de maatregelen zelf,' zei minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De maatregelen die vanaf woensdag 4 november 22.00 uur gelden zijn: 

Groepsvorming

•    Ontvang thuis maximaal 2 personen per dag, naast je eigen huishouden.
•    Buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens. Dit geldt ook voor binnen locaties (niet voor de thuissituatie).

Sport

Sport- en fitnessclubs blijven open. Sporten is alleen beperkt mogelijk:
•    Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand.  
•    Sporten mag alleen of in teamverband met niet meer dan 2 personen. 
•    Groepslessen zijn verboden.
•    Naast de sportkantines, zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
•    Geen publiek bij sport, wedstrijden zijn niet toegestaan.
•    Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club zijn toegestaan. 
•    Uitgezonderd zijn topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal) en voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie. 

Beperkingen voor verschillende locaties en instellingen

•    Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten, denk hierbij aan plekken als musea, theaters, sexclubs, bioscopen, pretparken, dierenparken en zwembaden.
•    Bij alle eet- en drinkgelegenheden blijven gesloten. Afhalen en bezorgen kan nog wel. 
Uitgezonderd zijn: Hotels (voor hotelgasten), uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security-check
•    Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. 
Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven. Warenmarkten blijven open.
•    Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd, het is in die periode ook niet toegestaan alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
•    Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.

Mondkapjes

•    Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
•    In het voorgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

Het dagelijks leven

•    Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen.
•    Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
•    Vermijd niet-noodzakelijke reizen.

Reizen

Voor reizen in Nederland geldt:
•    Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen.
•    Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
•    Ga je toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
Voor reizen naar het buitenland geldt:
•    Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij strikt noodzakelijk – dus ook geen vakantie en familiebezoek.
•    Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl. Voor Caribisch Nederland geldt een afwijkend reisadvies.
•    Ga 10 dagen in thuisquarantaine als je terug komt uit een gebied met oranje reisadvies.

Mogelijk extra maatregelen in regio’s met veel besmettingen

In een aantal regio’s neemt het aantal besmettingen nog steeds toe en is de druk op de zorg fors. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is één van die regio’s. Premier Rutte kondigde op de persconferentie aan dat deze regio’s de komende week met extra belangstelling worden gevolgd. Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen onvoldoende afneemt, volgen in deze regio’s  mogelijk extra maatregelen, zoals een avondklok, verdere beperking van de detailhandel of sluiting scholen vanaf het voortgezet onderwijs.

'Let op elkaar'

Minister-president Rutte roept om extra aandacht voor elkaar te hebben: “Let de komende tijd nog wat meer op elkaar. Een beetje aandacht en interesse kunnen heel veel betekenen.”
Kerst wordt anders dan andere jaren. Wat er in december mogelijk is moet de komende weken duidelijk worden.

Uitgebreide opsomming van de maatregelen

Horeca en de 1,5 meter economie (13 oktober 2020)

 

De belangrijkste informatie voor horecaondernemers.

Het kabinet heeft op 13 oktober 2020 landelijke maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De maatregelen zijn ingegaan op 14 oktober om 22.00 uur. Op deze pagina ziet u wat dit lokaal voor u als horecaondernemer kan betekenen.

Welke maatregelen gelden voor horecaondernemers?

•    Alle horeca is vanaf 14 oktober 2020 gesloten.
•    Afhalen en bezorgen mag nog wel. Eten afhalen? Doe dat zoveel mogelijk alleen.
•    Bij het afhalen van eten en drinken vindt géén gezondheidscheck plaats en is reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Natuurlijk moet er bij afhalen wel worden voldaan aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden.
•    Voor feestlocaties en zalencentra gelden dezelfde maatregelen als voor eet- en drinkgelegenheden. Deze blijven dus gesloten.
•    Horecagelegenheden in hotels blijven open, maar alleen voor gasten die een overnachting bij dat hotel hebben geboekt. Hotels mogen géén 'daggasten' ontvangen.
•    Bioscopen, casino's en culturele instellingen mogen open blijven, maar hun eet- en drinkgelegenheden moeten gesloten worden.
•    Gasten houden altijd 1,5 m afstand, behalve mensen uit 1 huishouden of gezelschap.
•    Discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven vooralsnog gesloten.
•    Afhaalrestaurants sluiten uiterlijk om 22.00 uur. Na 20.00 uur mag hier geen alcohol meer verkocht worden.
•    Sportkantines zijn gesloten.

Contactgegevens registreren - niet bij afhaal en bezorging

In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren. Dit is voor het bron- en contactonderzoek van de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Dit geldt alleen wanneer de Rijksoverheid toestemming heeft gegeven voor het openen van de horeca. Deze registratieplicht geldt niet bij afhaal en bezorging.

Welke gegevens moet ik registreren?

Voor het bron- en contactonderzoek van de GGD registreert u contactgegevens waaronder naam en telefoonnummer. 

Terrassen - op dit moment niet toegestaan

Op dit moment is het niet toegestaan om gasten te ontvangen op het terras. Zodra de horeca weer open mogen, zal de Rijksoverheid dit aankondigen. Om ondernemers bij (her)opening de mogelijkheid te bieden hun gasten op 1,5 m afstand van elkaar op het terras te laten plaatsnemen, is er een mogelijkheid om een tijdelijke vergunning voor verruiming aan te vragen tot 1 april 2021.

Wat zijn de algemene regels voor terrasuitbreiding?

•    Als u eerder een terrasuitbreiding heeft gekregen, dan kunt u maximaal het aantal m2 aan uitbreiding aanvragen dat u eerder heeft gekregen.
•    Wel toegestaan zijn: zitplaatsen (tafels en stoelen) en na goedkeuring gemeente, een overkapping direct tegen de gevel die aan tenminste drie zijden open is, parasols (maximaal 3 meter hoog) en elektrische terrasverwarmers die aan de brandveiligheidseisen voldoen. Aanvragen voor overkappingen en terrasverwarming worden per geval beoordeeld door de gemeente.
•    Niet toegestaan zijn: het afspelen van muziek, sta- en bartafels, bars, barbecues, open vuur, partytenten e.d.
•    Als u een tijdelijke overkapping, een tijdelijk met de grond verankerde parasol of een ander tijdelijk bouwwerk heeft aangevraagd dienen deze te voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Indien hieraan niet wordt voldoen, kan dit leiden tot intrekking van de tijdelijke vergunning.   
•    Bij een tijdelijk bouwwerk of terrasverwarming dient u zich te houden aan de geluidsnormen van het Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer. Eventuele (geluids)overlast kan leiden tot intrekking van deze tijdelijke vergunning.
•    Brandkranen, nooduitgangen en toegangen tot woningen en bedrijven moeten vrij blijven.
•    Nood- en hulpdiensten moeten een vrije doorgang hebben van 3,5 meter.
•    De verkeersveiligheid mag niet in gevaar gebracht worden.

Hoe dien ik een tijdelijke terrasuitbreiding in?

Een plan met een tekening kan door de ondernemer of groep van ondernemers worden ingediend via info@papendrecht.nl. Uit de tekening blijkt hoe het gebruik van het tijdelijk terras zal zijn en waar een eventuele overkapping of terrasverwarming wordt geplaatst.
Gegevens van de overkapping (schets, afmetingen, kleur en materiaalgebruik) en van de terrasverwarming (aantal en soort terrasverwarmers, locatie terrasverwarmers en de afmetingen ervan). Het gebruik mag pas plaatsvinden na schriftelijk akkoord van de gemeente.                                                                                                                            
Wat zijn de kosten voor een tijdelijke terrasuitbreiding?

Met een tijdelijke terrasvergunning faciliteert de gemeente u als horecaondernemer. Voor de aanvraag van de tijdelijke vergunning heeft de gemeente besloten geen extra (leges) kosten in rekening te brengen. Datzelfde geldt voor eventueel gebruik van extra gemeentegrond.

Hoe lang is de tijdelijke terrasuitbreiding geldig?

De tijdelijke uitbreiding is (voorlopig) geldig tot 1 april 2021. Maar we kunnen de terrasuitbreiding aanpassen of intrekken in deze situaties:
•    als er andere regels komen van de Rijksoverheid;
•    als in de praktijk blijkt dat het niet werkt. Bijvoorbeeld door drukte of het niet houden aan de regels.

Vragen

Op de website van de veiligheidsregio www.zhzveilig.nl kunt u de meest actuele informatie vinden over de maatregelen in onze regio. Met vragen over de coronamaatregelen in onze regio kunt u contact opnemen met de helpdesk van de veiligheidsregio via telefoonnummer 088 – 636 5200.

 

Steunpunt Coronazorgen

Al ruim een half jaar hebben we te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Mentaal eist deze crisis ook zijn tol; zeker nu deze zo lang aanhoudt. Voor iedereen in Nederland die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er nu het Steunpunt Coronazorgen www.steunpuntcoronazorgen.nl.
 
U vindt hier actuele relevante informatie en tips over hoe u met uw zorgen om kunt gaan en er zijn doorverwijzingen naar hulp. Bijvoorbeeld als u zelf COVID-19 hebt (gehad) of iemand in uw omgeving. Of als u in de zorg werkt. Maar ook als u zich door de coronacrisis eenzaam voelt of geldzorgen hebt. De informatie op het Steunpunt Coronazorgen wordt voortdurend aangevuld.
 
Het Steunpunt Coronazorgen is opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in samenwerking met het RIVM.

Open brief burgemeester Moerkerke

In een open brief doet burgemeester Aart-Jan Moerkerke een oproep aan inwoners.

Antwoorden op veelgestelde vragen

De lijst met vragen en de antwoorden is bijgewerkt.

Noodverordening 14 oktober

Sinds woensdag 14 oktober, 22:00 uur gelden in de regio Zuid-Holland Zuid deze regels en deze noodverordening.

Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen (13 oktober)

Nederland gaat naar een gedeeltelijke lockdown. Dat vertelde premier Rutte op de persconferentie van 13 oktober. “De maatregelen gaan ook pijn doen, maar het is de enige manier om het aantal besmettingen omlaag te krijgen.” Deze maatregelen nemen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving. De maatregelen gaan 14 oktober om 22.00 uur in.

Er staat de komende weken veel op het spel. De Jonge: “Dit is belangrijk: minder bijeenkomen, minder bewegingen, minder contactmomenten. Vanzelfsprekend houden we 1,5 meter afstand tot anderen en blijven we de basisregels volgen. Als je klachten hebt, laat je je testen, blijf je thuis tot je de testuitslag hebt, en bij een positieve testuitslag blijf je ook thuis. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Dat is de gezamenlijke taak waar we voor staan.”

“De feiten liegen niet: we moeten strenger voor onszelf zijn en strenger op ons eigen gedrag,” dat vertelde premier Rutte op de persconferentie van 13 oktober.?”De maatregelen gaan ook pijn doen, maar het is de enige manier. Het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames stijgt nog steeds.”

Routekaart

Het kabinet heeft een routekaart gepresenteerd waarmee het duidelijk wordt hoe het de komende tijd de verspreiding van het coronavirus wil aanpakken. In de routekaart wordt onderscheid gemaakt tussen vier risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Daarbij staan de maatregelen per niveau die in elk geval genomen worden en welke maatregelen worden overwogen. “We zitten op die routekaart op het hoogste niveau: zeer ernstig”, zegt De Jonge. “We zullen dit vier weken vol moeten houden, maar we maken over twee weken de balans op. Als het dan nog niet goed genoeg is, dan is een totale lockdown onvermijdelijk. Maar dat zou niet nodig moeten zijn; we hebben het zelf in de hand.”

De maatregelen

De Jonge: “Net als in het voorjaar gaan we een periode van strenge maatregelen tegemoet. Dat vraagt veel van iedereen. Het is niet altijd makkelijk, maar we weten dat we het kunnen.“ Het gaat om de volgende maatregelen:

Groepen:

 • Thuis ontvang je maximaal drie personen per dag.
 • In binnenruimtes geldt een maximum aantal personen van 30.
 • Gezelschappen zijn niet groter dan 4 personen of 1 huishouden.
 • Buiten mogen maximaal 4 personen of 1 huishouden bij elkaar zijn.

Het dagelijks leven:

 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Draag een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
 • In het VO, MBO en HO draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.
  • Uitgezonderd zijn:
   • hotels voor hotelgasten
   • uitvaartcentra
   • luchthavens voorbij de security check
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
 • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
 • Tussen 20.00 uur en 7.00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 7.00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
 • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
  • Markten voor levensmiddelen;
  • Beurzen en congressen;
  • Bioscopen en theaters;
  • Wedstrijden;
  • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
 • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
 • Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijv. monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak m.u.v. detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Uitgezonderd zijn:
   • topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal);
   • voetballers (incl. overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
 • Voor kinderen tot 18 jaar: sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Reizen:

 • Reis zo min mogelijk.
 • Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
 • Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken.

Tenslotte Rutte en De Jonge: “Het is aan ons allemaal. Wees niet de eigenwijze persoon die de randjes opzoekt. Maar de persoon die de verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt en dat is nu! De maatregelen hebben effect op ons gedrag, en ons gedrag heeft effect op het aantal besmettingen. Laten we oog hebben voor elkaar.”

 

Maatregelen gedeeltelijke lockdown

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid naar risiconiveau ‘ernstig’ (10 oktober)

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is vandaag naar het risiconiveau ‘ernstig’ gegaan. De opschaling betekent dat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners sterk toeneemt en dat de kans dat je een besmetting met het coronavirus oploopt flink stijgt. Reden genoeg dus om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen, ook binnen;
 • Heb je (lichte) klachten, blijf thuis en laat je testen;
 • Was vaak je handen;
 • Werk thuis tenzij dat echt niet anders kan;
 • Hoest en nies in de elleboog;
 • Vermijd drukte;
 • Ontvang maximaal 3 bezoekers;
 • Draag een mondkapje in publieke ruimten.

Dit is een signaal dat we zeer serieus moeten nemen. We raden iedereen in onze regio aan extra alert te zijn.

Meer informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland en in onze regio vind je op het coronadashboard.

De CoronaMelder-app: vanaf nu voor iedereen beschikbaar (10 oktober)

Voorkom dat je onbewust een ander besmet 

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. 
 

Corona Melder

Een veilige herfstvakantie (9 oktober)

De herfstvakantie staat voor de deur en deze periode is dit jaar door het coronavirus anders dan normaal. Ga je toch op vakantie of een dagje weg? Houd je aan de maatregelen om corona onder controle te krijgen.

Herfstvakantie corona

Gebruik van mondkapjes (2 oktober )

Mondkapjes_Factsheet02_1080x1350

Dringend advies: draag vanaf vandaag een mondkapje (30 september)

Dringend advies: draag vanaf vandaag een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en benzinestations. Ook met mondkapje op houd je 1,5 meter afstand van elkaar. In het OV was een mondkapje al verplicht.

Meer info op de website van de rijksoverheid.

Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen (29 september)

Tijdens de landelijke persconferentie op maandag 28 september van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht. De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Regels voor binnen
•    Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
•    Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.
•    In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
•    Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
•    Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
•    Sportkantines zijn gesloten.
•    In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers  zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.
•    Voor doorstroomlocaties, met uitzondering van de detailhandel en markten, wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.
•    De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om 2 keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.
•    Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.

Regels voor buiten
•    Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
•    Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
•    Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
•    Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Aanvullende afspraken
Verder komen er afspraken met brancheorganisaties over striktere naleving van bestaande protocollen. De GGD neemt contact op met instellingen in de ouderenzorg over extra maatregelen, zodat mensen met een kwetsbare gezondheid goed worden beschermd. Het gaat hier over beschermingsmiddelen, testen, contact en bezoek.

Kijk voor meer informatie en uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Extra maatregelen voor Zuid-Holland Zuid - nieuwe noodverordering 27 september

Vanaf 27 september 18.00 uur gelden er extra maatregelen voor de regio Zuid-Holland Zuid. In onze regio gaat de situatie van waakzaam naar zorgelijk, omdat het aantal besmettingen stevig oploopt. Extra maatregelen zijn nodig om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit is nodig om kwetsbare groepen te beschermen, maar ook om ervoor te zorgen dat de druk op de zorg niet toeneemt. Lees het volledige bericht op met de nieuwe noodverordering op zhzveilig.nl.

 

Maatregelen 25 september 2020

Verscherping coronamaatregelen in buurregio's

Op vrijdag 18 september maakten minister-president Rutte en minister De Jonge nieuwe maatregelen bekend voor 6 veiligheidsregio's die deels grenzen aan de regio Zuid-Holland Zuid. De maatregelen gelden vanaf zondag 20 september 18:00 uur. 'Als het virus zo snel als nu rond zich heen blijft grijpen, zijn er over drie weken zo’n 10.000 nieuwe besmettingen per dag.' aldus Rutte. Voor de regio Zuid-Holland Zuid waar Papendrecht onder valt gelden de nieuwe maatregelen vooralsnog niet. Lees het volledige bericht

Aanpassingen noodverordening

De laatste versie van de regionale noodverordening is op enkele punten aangepast.

Noodverordening op details aangepast

De noodverordening die sinds 10 augustus in de regio Zuid-Holland Zuid geldt, is op details aangepast, vooral om juridisch wat meer duidelijkheid te geven. Inhoudelijk is er niets veranderd. 

Regionale noodverordening per 10 augustus

Omdat een aantal landelijke maatrgelen zijn verscherpt, geldt per maandag 10 augustus een nieuwe regionale noodverordening. Meer informatie en de volledige tekst van de noodverordening.

Neem je verantwoordelijkheid en voorkom zo de tweede golf

De boodschap van premier Mark Rutte in de persconferentie van 6 augustus was helder: iedereen (jong en oud) is en blijft verantwoordelijk voor het naleven dan de coronamaatregelen om zo de tweede golf te voorkomen. Helaas is het nodig gebleken om een aantal maatregelen weer aan te scherpen. Welke dat zijn heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid samengevat.

Regionale noodverordening per 15 juli

Sinds 15 juli geldt in de regio Drechtsteden (dus ook in Papendrecht) een nieuwe noodverordening. Deze bevat kleine aanpassingen aan de verordening van 1 juli die hiermee meteen komt te vervallen. De aanpasingen en de volledige tekst van de noodverordening kunt u hier lezen.

Regionale noodverordening per 1 juli

Vanaf 1 juli gelden heel wat nieuwe versoepelingen. 'Ruimte met regels' noemde minister-president Rutte het. De belangrijkste regel blijft de 1,5 meter afstand om te voorkomen dat er een tweede uitbraak komt. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft een nieuwe noodverordening gepubliceerd. De belangrijkste regels leest u hier.

Verlenging Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo-2) in de Drechtsteden

Verlenging Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo-2) in de Drechtste

Bent u actief als zelfstandige in de Drechtsteden en heeft u als gevolg van de coronacrisis direct inkomensondersteuning nodig? Voor u is er de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Deze regeling is verlengd tot en met 30 september 2020. Voor een digitale aanvraag kunt u terecht bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Kijk voor de voorwaarden en het aanvragen op onze website: https://bit.ly/3fgISkN.

Nieuwe noodverordening per 15 juni

Vanaf maandag 15 juni worden weer een aantal maatregelen om het coronavirus te beperken versoepeld. Hiervoor is een nieuwe noodverordening opgesteld die de versie van 1 juni vervangt en een regionale invulling geeft aan de landelijk bepaalde regels en versoepelingen. De noodverordening is nodig om de maatregelen ook te kunnen handhaven. Meer informatie en de noodverordening zelf staat op de website van de Veiligheidsregio.

Vermoedens illegale activiteiten

Geen vrij spel voor criminelen

De ligging van boerenbedrijven is aantrekkelijk voor criminelen. Met meer verwachte leegstand door de coronacrisis neemt de interesse van criminelen alleen maar toe. Zij maken graag misbruik van de situatie en bieden bijvoorbeeld veel geld om een loods of schuur te huren. Het snelle, contante geld kan misschien aantrekkelijk zijn, maar je loopt grote risico’s als er illegale activiteiten in jouw pand plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan flinke schade aan je pand, zoals doorgebroken muren, gaten in het dak en water- en brandschade. Maar ook draai jij vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of het drugslaboratorium. Met een beetje pech sluit de burgemeester ook nog jouw pand. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

Komen er mensen ongevraagd op je erf?


•    Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien.
•    Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
•    Overleg met de wijkagent.
•    Waarschuw de WhatsApp-groep van de buurt.


Wil je je woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?


•    Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank.
•    Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
•    Is de huurder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.
•    Is de huurder geen bedrijf maar ergens in dienst? Dan kun je vragen om een werkgeversverklaring en bel je de werkgever ter controle.
•    Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast, bijvoorbeeld:
- De huurder krijgt pas de sleutel van het pand als het huurcontract (klik hier voor een voorbeeld) ondertekend is.
- Spreek af periodiek in de schuur te kijken en doe dat ook.
- De huurder mag geen nieuwe sloten op de schuur zetten, zijn die er wel, verwijder deze dan of ontbind de huurovereenkomst.
- Verbouwingen vinden enkel plaats in overleg.

 
En als je het niet vertrouwt?


Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent (vind hier jouw wijkagent) of via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of op of www.meldmisdaadanoniem.nl
Bij meldingen die betrekking hebben op het milieu, bijvoorbeeld een dumping van drugsafval, kun je ook melding doen via milieuklachten.nl
Ga er in geen geval zelf op af!

 

 

Ruimte voor horeca in Papendrecht

Horeca-ondernemers kunnen als zij dat willen een aanvraag indienen voor tijdelijke uitbreiding van hun terras. Meer informatie hierover.

Persconferentie minister-president Rutte: ga in de zomervakantie wijs op reis!

Woensdagavond 3 juni gaf Mark Rutte tijdens een persconferentie meer duidelijkheid over de openstellen van de basisscholen en de zomer van 2020. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, krijgt het advies je goed te voorbereiden en te informeren. “Denk goed na wat je doet en ga wijs op reis”.
 
Basisscholen vanaf 8 juni weer volledig open

Vanaf maandag 8 juni kunnen basisscholen weer volledig open. Dit besluit kan doorgaan, blijkt uit onderzoek van het RIVM. De datum was al eerder aangekondigd, maar vanavond definitief gemaakt. “Het is in belang van de leerlingen, maar we houden wel de vinger aan de pols”, aldus Mark Rutte.  
 
Zomer 2020: op vakantie en toerisme in Nederland
Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie:
•    Volg de basisregels, vermijd drukte. Heb je klachten: blijf thuis en laat je testen.
•    Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto.
•    Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.
 
Reizen in binnen- en buitenland
Vakantie in het eigen land kan. Hierbij geldt net als nu: vermijd drukte en bezoek andere, minder drukke bestemmingen of regio’s. Ga je toch naar het buitenland? Vanaf 15 juni geldt in 12 Europese landen een geel reisadvies. Dit betekent dat je mag reizen, maar dat je dit wel verantwoord moet doen. Kijk regelmatig op Nederlandwereldwijd.nl, op Rijksoverheid.nl of download de reisapp van Buitenlandse Zaken. Blijf goed op de hoogte van de adviezen en regels van je vakantiebestemming. Voor vakanties buiten Europa geldt voorlopig nog een negatief (oranje) reisadvies om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken.
 
Toeristen in Nederland
Buitenlandse toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s dan in ons land mogen deze zomer naar Nederland komen. Uiteraard moeten zij zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.
 
Lees het volledige nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid. Premier Rutte: “Zo wordt de zomer van 2020 een zomer van wel ontspannen, maar niet verslappen. Want zo houden we corona onder controle”.

 

Nieuwe noodverordening per 1 juni

Sinds 1 juni zijn een aantal coronaregels versoepeld. Daarom heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een nieuwe noodverordening afgekondigd. De vorige noodverordening van 11 mei is hiermee vervallen.

 

Sportscholen, sauna’s, casino’s en vereniging- en sportkantines mogelijk per 1 juli open (28 mei)

In het corona-crisisberaad onder leiding van minister-president Rutte is gisteren gesproken over sportscholen, sauna’s, casino’s en vereniging- en sportkantines. Deze kunnen mogelijk al open op 1 juli. De opening is afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. Rutte: “De versoepeling van de maatregelen kunnen alleen doorgaan als het echt kan”. Eerder stond de opening van sportscholen per 1 september gepland.

Tevens riep de premier op om, als dat mogelijk is, de zomervakantie uit te stellen. Over een zomervakantie in het buitenland hoopt Rutte in de week van 1 juni meer te kunnen vertellen.

Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen (28 mei)

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. Ook na 1 juni blijft het opvolgen van de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel door alle Nederlanders van groot belang, naast uitgebreid testen en traceren.

Op dit moment is het landelijke telefoonnummer nog niet bekend. Het nummer wordt op 1 juni om 08.00 uur bekendgemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Dan komt Rijksoverheid ook met een speciale webpagina over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt.

De doelgroepen die nu al getest worden, zoals zorgpersoneel, onderwijzend personeel en contactberoepen, kunnen tot 1 juni gewoon een afspraak maken bij de GGD.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het testen op de website van de GGDZHZ. 

Verlenging uitstel van betaling gemeentelijke belastingen (26 mei)

De medio maart ingevoerde uitstelregeling voor de betaling van gemeentelijke belastingen 2020 wordt automatisch verlengd tot 1 september 2020. Dit geldt alleen voor hen die eerder een aanvraag hebben ingediend.

Uitstelregeling


De medio maart ingevoerde uitstelregeling voor de betaling van gemeentelijke belastingen 2020 wordt automatisch verlengd tot 1 september 2020. Dit geldt alleen voor hen die eerder een aanvraag hebben ingediend.

Alsnog uitstel aanvragen


Als u nog geen uitstel had aangevraagd, maar u wilt wel van deze regeling gebruikmaken dan kunt u dit alsnog doen door het aanvraagformulier in te vullen. U kunt kiezen uit drie opties:

 1. Algeheel uitstel van betaling tot 1 september 2020. Daarna het volledige aanslagbedrag zelf overmaken

 2. Algeheel uitstel van betaling tot en met 1 september 2020. Daarna een betalingsregeling van 6 maanden d.m.v. automatische incasso.

 3. Algeheel uitstel van betaling tot en met 1 september 2020. Daarna een betalingsregeling van 6 maanden. De 6 maandtermijnen zelf maandelijks overmaken

Voor wie is deze regeling bedoeld


Deze regeling is bedoeld voor iedereen die in financiële problemen is geraakt of dreigt te komen door de Corona-maatregelen. Als uw financiële positie niet wordt beïnvloed door de Corona-omstandigheden is deze regeling niet voor u bedoeld. U kunt wel gebruik maken van de mogelijkheden om de aanslag in termijnen te betalen door middel van automatische incasso. U vult hiervoor het machtigingsformulier in dat u bij de aanslag heeft ontvangen.

Inning eerder opgelegde aanslagen


De invordering voor de belastingaanslagen waarvoor geen uitstel is aangevraagd of die al langer geleden betaald moesten zijn wordt voorlopig opgeschort tot 1 juli 2020. Dit betekent dat dat u deze aanslagen uiterlijk 30 juni 2020 moet betalen. Daarna kan de invordering weer worden hervat. Als betaling voor 1 juli 2020 niet lukt kunt u voor deze aanslagen ook gebruik maken van de uitstelregeling. Vult u dan ook het aanvraagformulier in.

Eerder stoppen met de afgesproken uitstelregeling


Wilt u de geen gebruik meer maken van het uitstel van betaling die u  heeft aangevraagd, dan kunt u uw aanslag volledig overmaken op IBAN NL03 BNGH 0285 0383 89 t.n.v. gemeente  Papendrecht o.v.v. uw aanslagnummer(s) U hoeft het éénzijdig intrekken van de regeling niet apart door te geven.

Formulier Downloaden


Download hier het aanvraagformulier 'Uitstel van betaling voor gemeentelijke belastingen i.v.m. Coronamaatregelen'.

Iedereen kan helpen het virus onder controle te houden (19 mei)

Op dinsdag 19 mei 2020 hebben Premier Rutte en Minister De Jonge aangekondigd dat de voorgenomen versoepeling voor 1 juni door kunnen gaan. Premier Rutte: “De ruimte die er nu is hebben we met elkaar verdiend door de regels na te leven. De versoepeling maakt het nog belangrijker dat we ons aan de regels houden. We weten dat het virus snel kan opkomen als we dat niet doen. We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven.”  

Minister de Jonge roept op verantwoordelijkheid te nemen. “Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan het virus verspreiden. Maar omgekeerd kan iedereen ook helpen om het virus onder controle te houden. Neem die verantwoordelijkheid, niet alleen voor jezelf maar ook voor elkaar. ”Met aanpassingen proberen we zoveel mogelijk ons gewone leven te leiden.” Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een eenvoudige uitleg van de persconferentie van 19 mei.

 Voor iedereen blijft gelden:

 • Was vaak je handen;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg;
 • Schud geen handen;
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen;
 • 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig;
 • Werk zoveel mogelijk thuis;
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten;
 • Vermijd drukte (ga weg als u geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden)

Maatregelen die op dit moment nog gelden tót 1 juni vind je hier.

Wat mag er vanaf 1 juni: 

Groepen mensen

 • Groepen mensen mogen buiten bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
 • In alle publiek toegankelijke gebouwen mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. 1,5 meter afstand moet ook hier.
 • Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Horeca

 • Restaurants en cafés mogen vanaf 1 juni 12.00 uur open, met de voorwaarden van maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel), alleen op reservering, 1,5 meter afstand en vooraf een checkgesprek of een bezoek risico’s oplevert.
 • Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Onderwijs

 • Voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gaat op 2 juni open. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn.
 • Op 8 juni gaat het basisonderwijs en buitenschoolse opvang weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is.
 • Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor leerlingen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend).
 • Op 15 juni starten MBO, HBO en universiteiten beperkt met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Culturele instellingen

 • Film-, theater- en concertzalen gaan open onder de voorwaarden: maximaal 30 mensen in het publiek per zaal, vooraf reserveren, een checkgesprek vooraf om te bepalen of een bezoek risico’s oplevert, 1,5 meter afstand.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een checkgesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.
 • Muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen open. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden.

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer is alleen bedoelt voor noodzakelijke reizen. Reizigers vanaf 13 jaar zijn verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen. Op stations, haltes en perrons is een mondkapje niet verplicht. Iedereen houdt hier 1,5 meter afstand.
 • Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.

Testen

 • In juni wordt het voor iedereen met klachten mogelijk om zich bij de GGD te laten testen, zonder tussenkomst van de huisarts. Wanneer in juni is nog niet bekend, het streven is 1 juni. Ook is het niet meer verplicht om 24 uur te wachten voorafgaand aan de test.

Verpleegtehuizen

 • De pilot om bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toe te laten wordt vanaf 25 mei uitgebreid naar meer locaties. Het streven is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling geldt voor alle verpleegtehuizen waar geen besmetting is.
 • Lees de uitgebreide toelichting op de versoepelingen op de webpagina van de Rijksoverheid.

Betrek kinderen en jongeren

Premier Rutte sprak zijn complimenten uit aan kinderen en jongeren: “Kinderen en jongeren in Nederland hebben zich ontzettend goed aangepast en aan de regels gehouden. Ik wil jullie bij deze een groot compliment geven. Het is mede dankzij jullie dat we de goede kant op gaan. Ik wil dat juist jullie meedenken en meepraten. Kom met ideeën, lever kritiek. We moeten ons aan de regels houden, maar daarbinnen moeten we de beste oplossingen zoeken. Nodig kinderen en jongeren hiervoor uit. Ga het gesprek aan met de volwassenen van de toekomst.”

Maximale controle

Hugo de Jonge kondigt aan dat er wordt ingezet op maximale controle van het virus, om zo nog sneller en gerichter te kunnen sturen. “Met het een zogenoemd dashboard kunnen we alle informatie bij elkaar brengen om het zicht op de coronawerkelijkheid te meten. Dit dashboard gaan we op twee manieren gebruiken: als signaleringsfunctie en de mogelijkheid om een regionaal waarschuwingssysteem te maken.”

Vanaf 11 mei 2020 stap voor stap meer ruimte (6 mei)

Op woensdag 6 mei hebben premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid bekendgemaakt welke besluiten er zijn genomen over de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. 

De 2 doelen waarmee de maatregelen afgelopen maart van start gingen, gelden nog steeds:   
1: Het beschermen van ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid;
2: Zorgen dat de zorg en vooral de intensive care niet overbelast raken. 

Premier Rutte: “Dit is het begin van een nieuwe fase, het prille begin van de weg terug. We kunnen nu de overgang maken naar de 1,5 meter-samenleving en zo de economie en de samenleving langzaam maar zeker open stellen. Dat doen we zo snel mogelijk, maar niet sneller dan verantwoord. Dit kan alleen als iedereen zich verstandig blijft gedragen en zich aan de regels blijft houden.”

Stap voor stap

De premier en de minister presenteerden een plan om stap voor stap maatregelen te versoepelen. In het schematische overzicht  ziet u hoe dat plan er in grote lijnen uit ziet met de maatregelen bij de verwachte data. Op de website van de Rijksoverheid leest u de uitgebreidere toelichting op de maatregelen per verwachte datum. Op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kunt u de aangepaste noodverordering lezen.

Deze regels blijven gelden

•    Blijf thuis als je klachten hebt. Bij benauwdheid of koorts blijft het hele huishouden thuis. 
•    Houd 1,5 afstand;
•    Werk zo veel mogelijk thuis;
•    Geef geen handen; 
•    Was je handen vaak; 
•    Hoest en nies in de elleboog;
•    Vermijd drukte;
•    70+ en/of kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig. 

Maatregelen vanaf 11 mei

•    Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang gaan weer open.
•    Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
•    Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, met 1,5 meter afstand.
•    Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar.
•    Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het werk zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd, op afspraak, en vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.
•    Bibliotheken gaan open.
•    Het openbaar vervoer alleen gebruiken als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte. In trein, bus en metro geldt het advies om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Verwachting vanaf 1 juni

•    Versoepeling van de regels voor voortgezet onderwijs, bioscopen, terrassen met zitplaatsen, bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen en musea.  
•    Er geldt een maximum van 30 bezoekers. 
•    Verplichting om in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te dragen. 

Verwachting vanaf 15 juni
•    Versoepelingen voor het MBO: praktijkexamens en praktijkonderwijs. 

Verwachting vanaf 1 juli

•    Versoepelingen voor campings en vakantieparken. Uitbreiding van het maximum aantal bezoekers naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting vanaf 1 september 

•    Versoepelingen voor contactsporten en binnensporten voor alle leeftijden, fitnessclubs, sauna’s en wellnesscentra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.
•    Sportwedstrijden zonder publiek. 

Lees de uitgebreide toelichting op de webpagina van Rijksoverheid.nl. Als u deze informatie moeilijk vindt. Op de website van de Rijksoverheid staat de informatie van de persconferentie van 6 mei in eenvoudige taal

Samen verantwoordelijk

Minister De Jonge benadrukte dat het risico nog niet weg is, zolang er geen vaccin is: “Let op: het virus is niet weg. Het is onder ons en kan ons hard treffen. Denk niet: ik hoor niet tot een risicogroep, mij kan niets gebeuren. Het is geen tijd voor ieder voor zich. Je kunt een rol spelen in het verspreiden van het virus wat voor een ander een ziekenhuisopname kan betekenen. Bescherm jezelf, en daarmee elkaar.” Premier Rutte benadrukte geduld te hebben om samen alle details uit te werken: “We kunnen nu niet alles voor iedereen inregelen. Maar we komen wel tot praktische oplossingen. Dat hebben we tot nu toe gedaan en dat blijven we samen doen. De ruimte die er nu is voor de versoepeling hebben we me elkaar verdiend. Met elkaar moeten we zorgen dat we die behouden.”

Aangepaste noodverorderdening per 11 mei 2020

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken gelden er regels. Die regels moeten, als dat nodig is, gehandhaafd kunnen worden. Daarom geldt er sinds 11 mei een aangepaste noodverordening. Daarmee vervalt de vorige versie en geven we invulling aan de aangepaste regels die 6 mei door de ministerpresident zijn gepresenteerd. De politie en de mensen van handhaving werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zowel de politie als handhaving kan organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of boete voor kan worden opgelegd.

Samen verantwoordelijk

Samen kunnen we telkens de volgende stap verdienen, onder andere door drukte te vermijden en ons goed aan de maatregelen en adviezen houden. De meeste mensen houden zich er goed aan. Voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Wouter Kolff: ‘’Ik ben er trots op dat de meeste mensen uit de regio de maatregelen goed opvolgen. Daar wil ik graag mijn waardering voor uitspreken, want ik begrijp hoe langer het duurt, hoe lastiger het is vol te houden. Maar onthoud: Het gaat om jouw opa en oma of om jouw kwetsbare oom of buurvrouw. Of misschien wel om jouzelf. We doen het om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen en om een onbekend virus in te dammen. En vergeet ons zorgpersoneel niet: zij werken bijzonder hard en hebben ook tijd nodig om rust te nemen.’’

Afgesloten gebieden

De tot gisteren afgesloten gebieden worden per 11 mei 2020 weer opengesteld. Het gaat om de volgende gebieden:
• Skatebaan Zwijndrechtse brug in Dordrecht
• Strandjes Haringvlietbrug bij Numansdorp
• Cruyff Court e.o. Stadspolders in Dordrecht
Op deze manier geven we iedereen maximaal de ruimte om z’n eigen verantwoordelijkheid te nemen. We doen een oproep aan iedereen om solidair te zijn en om de regels op te volgen, zodat we niet opnieuw in de situatie komen om gebieden te moeten afsluiten. Overal geldt dat er 1,5 meter afstand van elkaar gehouden moet worden. Als je met drie personen of meer samen bent, dan moeten alle personen 1,5 meter tot elkaar en andere mensen in de omgeving aanhouden.

Recreatie en markten

Het verbod op het aanbieden van recreatief nachtverblijf wordt ingetrokken. Conform de landelijke lijn blijft het verboden om gemeenschappelijk sanitair bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden geopend te houden. De regels voor de markten zoals die de afgelopen twee weken van kracht waren, blijven voorlopig ongewijzigd. 

 

Stap voor stap

Vanaf 12 mei weer markt, maar wel met maatregelen (4 mei)

Per 29 april is de nieuwe noodverordening van kracht geworden. Een van de uitwerkingen hiervan is dat de markt vanaf 12 mei weer open kan gaan. Uiteraard met inachtneming van de maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden, alleen komen en voorrang geven aan de kramen met levensmiddelen.  
 
Het college van Papendrecht is blij met de nieuwe noodverordening. Niet alleen voor de ondernemers op de markt en de inwoners van Papendrecht maar ook dat met de nieuwe noodverordening een einde lijkt te zijn gekomen aan onderlinge verschillen tussen gemeenten in de regio. De burgemeester en wethouders blijven oproepen om je te houden aan alle maatregelen om te voorkomen dat een nieuwe piek in de besmettingen ontstaan met alle gevaren van dien.

Sportaanbod in Coronatijd (4 mei)

In dit overzicht vindt u de sportclubs in Papendrecht die toestemming hebben voor activiteiten voor jeugd en jongeren tot en met 18 jaar om het sporten te hervatten. De pagina wordt steeds bijgewerkt. 

Aangepaste noodverordering (29 april)

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken gelden er regels. Die regels moeten, als dat nodig is, gehandhaafd kunnen worden. Daarom geldt er sinds 15 maart een noodverordening. De noodverordening is 29 april aangepast op basis van de aangepaste regels die 21 april door de minister-president zijn gepresenteerd.

De politie en de mensen van handhaving werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zowel de politie als handhaving kan organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of boete voor kan worden opgelegd.

Bekijk de noodverordening coronavirus Zuid-Holland Zuid geldend vanaf 29 april 2020. 

Aangepaste regels (21 april)

Het kabinet heeft de meeste maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus verlengd. Voor kinderen worden de maatregelen versoepeld. Vanaf 11 mei gaan basisscholen gedeeltelijk weer open. Kinderen kunnen ook weer beperkt gaan sporten. Het verbod op evenementen en betaald voetbal wordt echter verlengd tot 1 september. Zelfstandig wonende ouderen kunnen beperkt bezoek ontvangen. Premier Rutte: ‘Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf.’ De druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog.

Wat verandert er?

1. Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang weer open.

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, en de kinderopvang openen op 11 mei hun deuren.
 • Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer 50% van de tijd naar school. De andere helft van de tijd volgen zij onderwijs op afstand. De praktische invulling van dit principe ligt de komende tijd bij de scholen. Zij gaan dit verder uit te werken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent.
 • Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100% open.
 • Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen om zo het openbaar vervoer te ontlasten.
 • Scholen, kinderopvang en gemeenten spannen zich in om noodopvang zoveel mogelijk via reguliere wijze te organiseren; de organisatie van noodopvang (24/7) buiten reguliere tijden wordt nog nader gewerkt.
 • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

2. Sporten voor kinderen en topsporters weer toegestaan.

Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel. Alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden.

 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten. Douchen gebeurt thuis (kleedkamers blijven gesloten) en ouders kunnen niet langs de zijlijn kijken.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. Douchen gebeurt thuis (kleedkamers blijven gesloten) en ouders kunnen niet langs de zijlijn kijken.
 • Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
 • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.
 • De horecavoorzieningen van de sportverenigingen blijven net als de rest van de horeca in Nederland nog gesloten.

3. Evenementen afgelast tot 1 september.

Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september. Het risico op verspreiding van het virus is tijdens evenementen te groot. Premier Rutte: ‘We kunnen de risico’s de komende maanden nog niet aan.’ Ook het betaald voetbal gaat niet door.

4. Bezoek aan zelfstandig wonende ouderen beperkt mogelijk.

Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.

Wat verandert er niet?

 • We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. We blijven zoveel mogelijk thuis, werken thuis. Rutte: “Doe boodschoolbegeleiding van hun kinderen. Ruimte ook voor kinderen en jongeren die hun school, sport en spel missen. Dat is de verdienste van ons allemaal: omdat we ons aan de maatregelen houden, kunnen we kleine stapjes zetten.

Vervolgstappen

De verlenging van de maatregelen geldt tot 20 mei. In de week voor 20 mei volgt een nieuw beslismoment.

 • happen alleen, houdt 1,5 meter afstand. Blijf bij verkoudheid thuis, was je handen vaak en hoest en nies in je elleboog.”
 • Bezoek aan verplegings- en verzorgingstehuizen blijft niet toegestaan. Premier Rutte: ‘Hier zit veel pijn en verdriet. We weten dat het noodzakelijk is onze kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen zo goed mogelijk te beschermen.’  Hoe en wanneer een aanpassing van bezoekregeling mogelijk is wordt onderzocht. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat geen bezoek voor ouderen en familie en vrienden heel zwaar is.
 • Contactberoepen blijven tot 20 mei niet toegestaan. Er volgt nog een advies over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten de zorg.

Volhouden blijft nodig

We hebben veelal een manier gevonden om ons dagelijks leven praktisch in te vullen, ook al is dat lang niet altijd makkelijk. Medewerkers in de zorg doen hun uiterste best om iedereen de zorg te geven die zij nodig hebben. Er worden nog steeds mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, maar de aantallen gaan gestaag omlaag. Hoewel de situatie nog heel fragiel is, komt er nu voorzichtig ruimte. Ruimte die ook nodig is. Kunst is om te beginnen met maatregelen die het minst ervoor zorgen dat het virus om zich heen gaat grijpen. Bijvoorbeeld bij ouders die hun werk moeten combineren met de sc

Het kabinet houdt een vinger aan de pols en zal flexibel zijn als daar een aanleiding voor is. Daarbij is het moeilijk meer dan een paar weken vooruit te kijken. Rutte:  ‘We varen op zicht’.

Met iedere stap die we in dit proces zetten, zullen sommige mensen opgelucht zijn, anderen juist teleurgesteld of bezorgd. Toch is dit de intelligente weg vooruit naar een gezonde samenleving, waarin mensen zich veilig voelen, kunnen ondernemen, onderwijs volgen en zich weer zo vrij mogelijk kunnen bewegen.  Daarbij gebruiken we de kansrijke plannen die bedrijven en organisaties maken voor de anderhalvemetersamenleving.

De impact op de samenleving en de sociaaleconomische gevolgen van de crisis zijn enorm. Premier Rutte: “Deze coronacrisis is één van de grootste, ingrijpende periode voor ons die wij ooit zullen meemaken.” De overheid kan hulp bieden aan ondernemingen, zelfstandigen en getroffen sectoren. Maar we kunnen niet voorkomen dat veel mensen in meer of mindere mate geraakt worden. Gelukkig zien we dat overal in de samenleving mensen, bedrijven en organisaties opstaan om elkaar te helpen.

Oproep: blijf in het Paasweekend zoveel mogelijk thuis (9 april)

We merken dat heel veel mensen de boodschap om thuis te blijven, goed opvolgen. Ondanks het mooie weer zijn velen afgelopen weekend niet op pad gegaan. Ook tijdens het Paasweekend is het belangrijk om de maatregelen op te volgen en zoveel mogelijk thuis te blijven.

“Een frisse neus halen in de eigen buurt moet kunnen, maar blijf je gezonde verstand gebruiken en houd je aan de maatregelen”, zegt voorzitter VRZHZ Wouter Kolff.

In het Paasweekend willen we opnieuw géén gebieden afsluiten. Dit omdat we erop vertrouwen dat mensen de maatregelen ook het komende weekend goed zullen opvolgen. We roepen daarom iedereen op om thuis te blijven en níet op pad te gaan. Afgelopen weekend hebben we de weg naar de Biesbosch moeten afsluiten, omdat het daar echt te druk werd. Het is dan niet meer mogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Op vele plekken wordt door handhavers en politie gecontroleerd. Dat gebeurt het hele weekend. Daarnaast gaan we drones inzetten en een politiehelikopter zodat we ook vanuit de lucht de drukte kunnen bekijken. Bovendien komt er extra toezicht op het water. Uiteraard zullen we gebieden afsluiten op het moment dat het echt te druk wordt.

Houd vol!


We roepen iedereen nogmaals op om zich aan de maatregelen te houden. We moeten dit nog een tijdje volhouden. We begrijpen dat u juist nu graag naar de camping wilt, er met de boot op uit wilt gaan, wilt fietsen of graag even de motor pakt. Maar al heel snel wordt het te druk. We hebben al moeten constateren dat er op vele boten meer dan alleen gezinnen aanwezig zijn. Dat is echt niet de bedoeling. Alleen samen krijgen we het coronavirus in Nederland onder controle.

We blijven ons voorbereiden op alle scenario’s, we zijn er nog niet. De komende weken blijven spannend. Blijf elkaar daarom helpen en steunen waar het kan. “Iedereen is nodig om dit virus te verslaan. Blijf het beste in jezelf en anderen naar boven halen, zo houden we het ook op de langere termijn vol,” aldus voorzitter VRZHZ Wouter Kolff.

Persconferentie Mark Rutte: Houd vol! (7 april)

Vandaag (dinsdag 7 april)  tijdens de persconferentie van 19.00 uur vertelde Premier Rutte dat hij trots is op Nederland. De meeste Nederlanders houden zich goed aan de coronamaatregelen. Opnieuw is een oproep aan Nederlanders gedaan om niet losser met de regels om te gaan. Zowel premier Rutte als Minister de Jonge riepen op om vooral vol te houden.

Daarnaast is nogmaals benadrukt om ook met Pasen vooral thuis te blijven. Op deze manier zorgen we ervoor dat we het coronavirus zo min mogelijk verder verspreiden. Premier Rutte: ”Houd vol en blijf zoveel mogelijk thuis’’. Houd je daarnaast ook aan de 1,5 meter afstand.

Er wordt verder al wel nagedacht over de toekomst en wanneer het tijd is om de maatregelen te versoepelen. Dat kan alleen als iedereen zich aan de regels blijft houden. We blijven ons voorbereiden op alle scenario’s, we zijn er nog niet. De komende weken blijven spannend. Blijf elkaar daarom helpen en steunen waar het kan. Samen houden we dit vol!

Hou de maatregelen vol zolang het nodig is, alleen dan bestrijden we het coronavirus

Nieuwe regionale noodverordering (1 april)

In de regio Zuid-Holland Zuid worden per 1 april 2020 de sanitaire voorzieningen van recreatieparken, campings, jachthavens etc. gesloten. Hierdoor is het niet meer mogelijk om als toerist gebruik te maken van deze voorzieningen. Tevens wordt recreatief nachtverblijf verboden.
 
Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid vult daarbij aan: "Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zien we ons gedwongen om deze maatregel te nemen. Ook al voelt het tegenstrijdig, we willen in deze tijd toerisme zoveel mogelijk voorkomen." Ook de verhuur van campingplaatsen en andere vormen van nachtverblijf is per 1 april 2020 niet meer toegestaan zolang de noodverordening geldt. Voorzitter Wouter Kolff: "De kans op besmetting wordt groter als we deze locaties niet sluiten. Ik roep mensen op om vooral thuis te blijven. Volg de maatregelen en adviezen van het RIVM op. Ik kan het niet genoeg blijven herhalen."

Een uitzondering wordt gemaakt voor hotels, permanente bewoning, vaste standplaatsen en gebruik door seizoenarbeiders, mits de recreatiewoningen over eigen sanitair beschikken. Voorzitter Wouter Kolff wil daar nog aan toevoegen: "Ook als u een vaste plek op een camping huurt, vragen we u om thuis te blijven en voorlopig geen gebruik te maken van uw vaste locatie. We werken als hulpdiensten en gemeenten intensief samen om het coronavirus te bestrijden. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Daar hebben we onze inwoners bij nodig. Help elkaar door u aan de regels te houden."

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april (31 maart)

Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn er sinds 15 maart maatregelen genomen.  De maatregelen die tot 6 april golden, zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Premier Rutte maakte dit dinsdagavond 31 maart bekend. ‘We realiseren ons dat we veel van mensen vragen. Maar het is echt nodig.’ aldus Rutte.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aan kunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden. Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal. ‘Blijf thuis, ga niet reizen door het land’.

Een week voor 28 april wordt een besluit genomen voor de periode tot na 28 april. De premier waarschuwde wel dat de maatregelen niet meteen na die datum opgeheven worden: ‘Ga geen plannen maken voor de meivakantie’.

Premier Rutte roept iedereen om samen de coronacrisis te bestrijden, en elkaar te helpen. ‘Wees aardig en begripvol voor elkaar. Klop een keer op het raam bij de buren’.
Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

Voorlopig geen dinsdagmarkt in Papendrecht (27 maart)

Als gevolg van de nieuwe landelijke coronamaatregelen is er helaas tijdelijk geen wekelijkse dinsdagmarkt in Papendrecht. De nieuwe regionale noodverordening verbiedt markten met meer dan 10 kramen. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid maakt dit en ook de andere maatregelen bekend via een persbericht.

Aangepaste noodverordering (26 maart)

Woensdagavond 25 maart heeft voorzitter Wouter Kolff van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een aangepaste noodverordening bekendgemaakt. Hierin zijn de landelijke maatregelen verwerkt die premier Rutte maandag 23 maart afkondigde. De noodverordening geldt voor de hele regio Zuid-Holland Zuid, dus ook voor Papendrecht. In dit persbericht vat de Veiligheidsregio de regels samen. Groepsvorming (3 of meer personen) mag niet meer als je geen 1,5 afstand houdt. Markten met meer dan 10 kramen zijn verboden.

Aangescherpte en nieuwe maatregelen aanpak coronavirus (23 maart)

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat is erop gericht om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn.

Deze maatregelen zijn aanvullend op de eerder afgekondigde maatregelen. De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en moeten ook gesloten blijven.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties beboeten of sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen 1,5 meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Alle eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. De sluiting van scholen en horeca geldt nog steeds tot 6 april. Rond die datum volgt daarover verdere besluitvorming. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de aanpak van het coronavirus.

Nieuwe en aangescherpte maatregelen ivm coronavirus (23 maart)

Noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen (23 maart)

Vanaf maandag 16 maart tot en met in ieder geval dinsdag 28 april zijn alle Papendrechtse scholen gesloten. Datzelfde geldt voor kinderopvang en opvang bij gastouders.

Sommige ouders of verzorgenden kunnen de komende periode op hun eigen school of opvang gebruik maken van noodopvang, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. Het gaat hier om zogenaamde cruciale beroepen. Het gaat om beroepen in de zorg, essentiële overheidsdiensten, voedselvoorziening, enzovoort. Ook als u een onmisbare functie vervult ten behoeve van een van deze beroepsgroepen, kunt u een beroep doen op de kinderopvang. De overheid heeft een lijst van cruciale beroepen samengesteld: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cruciale-beroepsgroepen.

Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen voor zover dat kan. Kijk of u hier zo veel mogelijk zelf een oplossing voor kan vinden. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang (dagopvang, BSO, gastouderopvang). Zij kijken met u naar de mogelijkheden. Scholen en kinderopvang (inclusief gastouderopvang) bieden vanaf maandag 16 maart uitsluitend opvang aan deze groep ouders. Het gaat om opvang aan kinderen in de leeftijd van 0 – 12 jaar. Twijfelt u of uw kind voor deze opvang in aanmerking komt, overlegt u dan zo spoedig mogelijk met de directie van uw school/kinderopvang.

Noodopvang op scholen

Vooralsnog bieden alle Papendrechtse scholen noodopvang voor hun eigen leerlingen (4 – 12 jaar) die daarvoor in aanmerking komen. Ouders die deze vorm van opvang nodig hebben, kunnen dit aanvragen via school.


Noopdopvang bij de kinderopvang

Kinderopvanglocaties bieden opvang voor kinderen van 0 – 12 jaar. Het gaat om dagopvang (0 – 4 jaar) en buitenschoolse opvang (bso).

De volgende locaties zijn hiervoor tot nader bericht geopend:

Wasko
IKC de Wielen, P. Zandstraat 1 voor kinderen van 0- 12 jaar (dagopvang en bso)
Prins Florisschool, Moerbeihof 5 voor kinderen van 4 – 12 jaar (bso)
De Knotwilg, Moerbeihof 1 voor kinderen 4 -12 jaar (bso)
De Viermaster, Van der Palmpad 2 voor kinderen 4-12 jaar (bso)
De Leilinde, Stellingmolen 186 voor kinderen 4-12 jaar (bso)
Trossenlos, Zuidkil 55 voor kinderen van 0-12 jaar (dagopvang en bso)
Benjamin, Staringlaan 1 voor kinderen van 0-4 jaar (dagopvang)
IKC Beatrix, Van der Palmpad 8 voor kinderen van 4-12 jaar (bso)

Kinderopvang Papendrecht
Locatie Oranje-Nassau, Duivenstraat 68 voor kinderen van 0 – 12 jaar (dagopvang en bso)

BSO FitKidz
BSO FitKidz, P.J. Troelstrastraat 140 (bso)

Maakt u normaal gesproken geen gebruik van de kinderopvang, maar heeft u nu wel opvang nodig? Neem dan contact op via 14078. Wij proberen u zo goed mogelijk te helpen.

 Noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen

Bovenstaande poster vind u hier .

Heeft u een andere vraag? Bekijkt u de veel gestelde vragen op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-en-kinderopvang

Aangescherpte en nieuwe maatregelen (23 maart)​​​​​

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat is erop gericht om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn.

Deze maatregelen zijn aanvullend op de eerder afgekondigde maatregelen. De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en moeten ook gesloten blijven.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties beboeten of sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen 1,5 meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Alle eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. De sluiting van scholen en horeca geldt nog steeds tot 6 april. Rond die datum volgt daarover verdere besluitvorming. Kijk hier voor meer informatie over de aanpak van het coronavirus.

Nieuwe en aangescherpte maatregelen ivm coronavirus (23 maart)

Maatregelen om verspreiding van het virus te beperken (20 maart)

In ieder geval tot en met maandag 6 april gelden maatregelen die een flink effect hebben op het leven in Nederland. Vanaf maandag 16 maart zijn scholen en kinderdagopvang gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk, maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis. Ook worden in Zwijndrecht onder meer alle openbare binnen- en buitensportaccommodaties en wijk- en buurtcentra gesloten.

Bewoners van alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg mogen geen bezoek meer ontvangen. Dit om de bewoners en het verplegend personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Instellingen kunnen, voor inwoners die in de stervensfase zijn, een uitzondering maken. 

Blijf zoveel mogelijk binnen en houdt 1,5 meter afstand

Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren en zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Hierdoor is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Ook is het verstandig de hygiënemaatregelen zeer serieus te nemen. 

Niet hamsteren

Het is begrijpelijk dat mensen het zekere voor het onzekere willen nemen, maar daar is geen aanleiding toe. Extra inkopen doen van voedsel is niet nodig. Er is meer dan voldoende voedsel beschikbaar en supermarkten en leveranciers doen er alles aan om het voedsel in de winkels te krijgen. 

Kijk uit voor mensen die kwaad in de zin hebben

We zien gelukkig dat mensen omkijken naar elkaar en een helpende hand bieden. Er zijn echter ook mensen die misbruik maken van de situatie. Het is dus belangrijk dat u zelf goed op let. Als je het niet vertrouwt, laat mensen niet binnen. Let op: de overheid komt niet langs de deur om geld te vragen, om testen te doen en biedt ook niet zomaar hulp zonder vooraankondiging. Dat doet een gemeente niet, dat doet de GGD niet!

Nog steeds geldt:

 • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
 • Bewoners
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
 • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
 • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent.
 • Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten. Bellen kan wel, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen een alternatief. 

Daarnaast:

 • Was je handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen.
 • Probeer waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Zorgpersoneel en personeel die werken aan vitale processen:

Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Voor kinderen van ouders die in de zorg en vitale processen werken wordt opvang georganiseerd.

Personeel in kinderopvang en onderwijs:

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Situatie in Zuid-Holland Zuid

Het totaal aantal positief geteste mensen in Zuid-Holland Zuid staat sinds 20 maart op 52. Twee inwoners van de Hoeksche Waard zijn na besmetting overleden. Kijk voor de stand van zaken op de website van de GGD Zuid-Holland Zuid
De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is opgeschaald naar GRIP-4 na bekendmaking van de ingrijpende landelijke maatregelen om het Coronavirus te bestrijden.

Oproep begrip en naleven maatregelen

We willen iedereen in onze regio oproepen de maatregelen na te leven.  VRZHZ-voorzitter Wouter Kolff: ,,Om het Coronavirus in ons land en ook in onze regio zo snel mogelijk een halt toe te roepen, zijn forse maatregelen nodig die ons allemaal treffen. Ik reken op de wijsheid en verantwoordelijkheid van onze inwoners en ondernemers. We zijn allemaal nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken, met als voornaamste doel te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen en de zorg overbelast raakt. Let daarbij alstublieft goed op elkaar en houd vooral oog voor ouderen en kwetsbaren.”

Regionale noodverordening

De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Wouter Kolff, heeft een noodverordening afgekondigd. Met deze noodverordening geeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor ons gebied vorm. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom voor kan worden opgelegd. De politie en de gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. We informeren alle betrokkenen zo snel mogelijk uitgebreid over de noodverordening. Zowel de politie, als de gemeente (in naam van het lokale bestuur) kan organisatoren en ondernemers aanspreken op het niet naleven van de verordening.

Stand van zaken zorg in onze regio

We kunnen de zorg in onze regio tot op heden goed aan. Er is nog steeds voldoende zorgcapaciteit. Ziekenhuizen in onze regio voeren voorlopig uitsluitend dringend noodzakelijke behandelingen uit. Alle niet-spoedeisende behandelingen worden uitgesteld.

Druk op voorraad persoonlijke Beschermingsmiddelen

Er is druk op de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Er wordt hard gezocht naar oplossingen om de voorraad te kunnen aanvullen en ook (landelijk) tot een herverdeling te komen. We hebben er alle vertrouwen in op korte termijn tot een oplossing te komen.

Nieuw beleid testen en contactonderzoek

Het testbeleid voor het coronavirus is voor onze regio aangepast. Vanaf nu worden alleen patiënten die verdacht zijn voor COVID-19 én een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop, getest áls dit van belang is voor de verdere behandeling. 
Het contactonderzoek van de GGD richt zich niet meer op de groep zonder verhoogde kans op ernstig beloop, maar zal zich vooral richten op de groepen kwetsbare patiënten. Tot de risicogroep behoren:

 • personen van 70 jaar en ouder
 • personen met onderliggend lijden (conform de indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie)
 • ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie

Verpleeg- en verzorgingstehuizen openen aparte afdeling voor ernstig zieke mensen

Verpleeg- en verzorgingstehuizen in onze regio openen aparte afdelingen voor bewoners die ernstig ziek zijn, om het risico op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn inmiddels meer dan 1000 besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM is een overzicht van de actuele situatie in Nederland te vinden.

Situatie in het buitenland

Het virus verspreidt zich over de hele wereld. Reizen naar het buitenland is moeilijk, en wordt richting sommige landen afgeraden. Bekijk actuele reisadviezen.

Meer informatie

Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij jullie naar de website van het RIVM of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur). Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.

Levensmiddelenwinkels tijdelijk elke zondagmiddag open (20 maart)

Winkels in Papendrecht die levensmiddelen verkopen, mogen voorlopig vanaf 22 maart 2020 elke zondag tussen 12 en 18 uur open zijn. De gemeenteraad staat dit tijdelijk toe. Uiteraard bepalen winkeliers zelf of ze van de regeling gebruik maken. De regeling duurt zolang de regionale noodverordening met maatregelen rond het coronavirus geldt.

De raad heeft vrijdag 20 maart digitaal gestemd op een voorstel van burgemeester en wethouders en de wijzigingsverordening voorlopig vastgesteld. De officiële bekrachtiging vindt met terugwerkende kracht plaats in de eerstvolgende raadsvergadering. Deze is beoogd op woensdag 8 april. Dringende oproep: let ook tijdens het boodschappen doen op de onderlinge afstand van 1,5 meter en ook de andere afgekondigde maatregelen in acht.

Kijk voor een overzicht van alle informatie over corona op www.papendrecht.nl/corona.

Stand van zaken zorg in onze regio (20 maart)

We kunnen de zorg in onze regio tot op heden goed aan. Er is nog steeds voldoende zorgcapaciteit. Ziekenhuizen in onze regio voeren voorlopig uitsluitend dringend noodzakelijke behandelingen uit. Alle niet-spoedeisende behandelingen worden uitgesteld.

Druk op voorraad persoonlijke Beschermingsmiddelen
Er is druk op de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Er wordt hard gezocht naar oplossingen om de voorraad te kunnen aanvullen en ook (landelijk) tot een herverdeling te komen. We hebben er alle vertrouwen in op korte termijn tot een oplossing te komen.

Nieuw beleid testen en contactonderzoek
Het testbeleid voor het coronavirus is voor onze regio aangepast. Vanaf nu worden alleen patiënten die verdacht zijn voor COVID-19 én een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop, getest áls dit van belang is voor de verdere behandeling. Het contactonderzoek van de GGD richt zich niet meer op de groep zonder verhoogde kans op ernstig beloop, maar zal zich vooral richten op de groepen kwetsbare patiënten. Tot de risicogroep behoren:

 • personen van 70 jaar en ouder
 • personen met onderliggend lijden (conform de indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie)
 • ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie

Verpleeg- en verzorgingstehuizen openen aparte afdeling voor ernstig zieke mensen
Verpleeg- en verzorgingstehuizen in onze regio openen aparte afdelingen voor bewoners die ernstig ziek zijn, om het risico op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Nieuwe maatregelen bezoek oudere en kwetsbare mensen (20 maart)

Donderdagavond 19 maart heeft de rijksoverheid nieuwe aanvullende maatregelen meegedeeld om verspreiding van het coronavirus te beperken. Alle maatregelen gelden in ieder geval tot en met maandag 6 april. Hieronder ziet u ze nog eens op een rij:

 • Bewoners van alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg mogen geen bezoek meer ontvangen. Dit om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Instellingen kunnen, voor inwoners die in de stervensfase zijn, een uitzondering maken.
 • Iedereen in Nederland houdt waar mogelijk 1,5 meter, 2 armlengtes, afstand van elkaar. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, of als u een vriend of bekende tegenkomt in de buitenlucht.
 • Bent u 70-plusser of heeft u een verminderde weerstand? Beperk uw fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk. Bellen kan wel, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen een alternatief.
 • Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk, maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis.
 • Scholen en kinderdagopvang zijn gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. In sommige gevallen is noodopvang mogelijk.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
 • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
 • Bij klachten zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden: iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.

Blijf zoveel mogelijk binnen en houd 1,5 meter afstand


Bij ons komen vragen binnen van mensen die zich zorgen maken over de aanwezigheid van groepen mensen op straat, in supermarkten en andere winkels, verjaardagen en hanggroepen en groepen jongeren op straat. De overheid heeft evenementen tot 100 mensen verboden en geeft het advies om grote groepen mensen te vermijden. Tegelijk wordt er aangegeven dat het belangrijk is dat we sociale contacten zoveel mogelijk beperken, maar mogen wel bij elkaar een kopje koffie drinken en boodschappen doen als we ons maar op 1,5 meter afstand houden van elkaar. Het lijkt wat verwarrend.
Het is in het algemeen beter dat je zo min mogelijk contact hebt met anderen en 1,5 meter afstand houdt van elkaar. Hierdoor is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Voorbeelden zijn: thuiswerken, gespreide werktijden als thuiswerken niet mogelijk is, thuisblijven met luchtwegklachten en het mijden van plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Ook is het verstandig om de hygiënemaatregelen zeer serieus te nemen.

Volg de landelijke adviezen op


Er geldt geen verbod, maar we roepen iedereen op om verstandig met de adviezen om te gaan. Voor iedereen geldt: Blijf thuis bij (milde) verkoudheidsklachten. Iedereen kan naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Als dat niet lukt, ga dan niet bij elkaar staan. Bekijk het advies over afstand houden in de praktijk.

Nieuwe regionale noodverordening in verband met maatregelen coronavirus (20 maart)

Landelijk zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Om te zorgen dat die maatregelen ook gehandhaafd kunnen worden, geldt sinds 15 maart in de regio Zuid-Holland een noodverordening.

Maandag 16 maart hebben de voorzitters van alle veiigheidsregio's tijdens het Veiligheidsberaad besloten dat in alle regio's dezelfde regels moeten gelden. Daarom komt de oude noodverordening (die zondag 15 maart werd gepubliceerd) te vervallen en is er nu een nieuwe noodverordening.

Wat gebeurt er bij overtreding?

Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom voor kan worden opgelegd. De politie en de gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Alle betrokken zijn inmiddels geïnformeerd. Zowel de politie, als de gemeente (in naam van het lokale bestuur) kan organisatoren en ondernemers aanspreken op het niet naleven van de verordening.

Downloaden

Download de noodverordening coronavirus Zuid-Holland Zuid met daarin opgenomen de toelichting gebiedskaart en de aanwijzing toezichthouders.

Tijdelijke regeling inkomensondersteuning (BBZ) voor zzp'ers en (kleine) ondernemers in de Drechtsteden (19 maart)

Bent u zzp'er of (kleine) ondernemer in de Drechtsteden en heeft u als gevolg van de coronacrisis direct inkomensondersteuning nodig? Voor u is er de tijdelijke regeling BBZ. Voor een aanvraag kunt u terecht bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Meer informatie op de website van Sociale Dienst Drechtsteden.

Aangepaste betaaltermijn gemeentelijke belastingen voor bepaalde doelgroepen (18 maart)

Burgemeester en wethouders van Papendrecht hebben besloten dat- in verband met de coronacrisis - een aantal doelgroepen in aanmerking komt voor uitstel van betaling van lokale belasting. De regeling geldt voor:

 • ondernemers
 • ZZP-ers
 • verenigingen en stichtingen
 • particulieren met een flex- of 0-uren contract.

Valt u in deze doelgroep en heeft u van de GBD (Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden) een belastingaanslag ontvangen die eind februari 2020 is opgelegd en 30 april 2020 betaald moet zijn? Dan kunt u met dit formulier een aangepaste betaaltermijn aanvragen. U kunt het formulier ook mailen naar info@papendrecht.nl.

Wat houdt de afwijkende betaaltermijn in?

U kunt kiezen uit onderstaande mogelijkheden om de aanslag 2020 op een later tijdstip of in andere termijnen te betalen:

 1. Sinds dit jaar is betalen in 10 termijnen met automatische incasso mogelijk voor alle aanslagen tot € 20.000. Dit was tot vorig jaar € 3.500.  Een vereiste is dat hiervoor een machtiging voor automatische afschrijving is verstrekt. Het machtigingsformulier is met de aanslag meegezonden. U kunt deze machtiging alsnog invullen, ondertekenen en opsturen.
 2. Op verzoek kunnen de 10 termijnen ook toegepast worden voor aanslagen van € 20.000 en hoger. Dit is afhankelijk van de specifieke situatie van de onderneming en uitsluitend in overleg. Als u voor deze optie kiest, neemt GBD telefonisch contact met u op.
 3. Algeheel uitstel van betaling tot en met 31 mei 2020. U betaalt vanaf juni 2020 in de resterende 7 termijnen. Hiervoor is het noodzakelijk dat een machtiging voor automatische afschrijving is verstrekt. Als u dat nog niet heeft gedaan, kunt u het machtigingsformulier dat bij de aanslag 2020 is meegestuurd alsnog invullen, ondertekenen en opsturen. Ook stuurt u dit formulier ingevuld.
 4. Algeheel uitstel van betaling tot en met 31 mei 2020. U betaalt vanaf juni 2020 in 9 termijnen. (De betaling loopt dan tot en met februari 2021. In maart start de betaling van de aanslagen 2021). Dit is afhankelijk van de specifieke situatie en in overleg. Als u voor deze optie kiest, stuurt u dit formulier ingevuld op. Ook stuurt u het ingevulde en getekende machtigingsformulier mee dat bij de aanslag zit. Vervolgens neemt GBD telefonisch contact met u op.

Uiteraard volgen gemeente en GBD de ontwikkelingen op de voet. Afhankelijk van de situatie kunnen er aanvullende maatregelen worden getroffen.

Eerste coronapatiënt in Papendrecht (17 maart)

Dinsdag 17 maart werd bekend dat ook in Papendrecht iemand positief getest is op het coronavirus. De GGD Zuid-Holland zuid doet contactonderzoek en onderzoekt hoe het virus is opgelopen.

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke heeft telefonisch contact gehad met de patient: 'Helaas hebben wij in Papendrecht sinds vandaag ook officieel een Corona patiënt. Naar omstandigheden gaat het redelijk en kan de patient in thuis-isolatie uitzieken. Uiteraard wens ik deze inwoner veel sterkte toe in deze moeilijke situatie en hoop ik op een goed en snel herstel. 

Nogmaals wil ik benadrukken hoe belangrijk het is dat we met zijn allen de maatregelen in acht nemen. We kunnen alleen samen het virus indammen. Houd afstand van elkaar, schud geen handen meer, was je handen vaker dan normaal en minimaal 20 seconden, nies en hoest in de binnenkant van je elleboog.
Als gemeente staan we in nauw contact met de GGD en de Veiligheidsregio. Van moment tot moment blijven we kijken we wat er nodig is om verdere verspreiding te voorkomen. Laten we met zijn allen hopen dat hier snel een einde komt.'

Dinsdagmarkt gaat door (16 maart)

De dinsdagmarkt op dinsdag 17 maart gaat gewoon door. Zolang er geen nieuwe maatregelen rondom het coronavirus worden afgekondigd, is er in Papendrecht elke dinsdag markt. Alleen staan de kramen verder uit elkaar dan gebruikelijk.

Aanvullende informatie rijk: bezorgen en afhalen eten blijft mogelijk (16 maart)

Bezorgen en afhalen van eten, kan dat nog? De landelijke richtlijn is verduidelijkt. Dit blijft mogelijk.

Let wel op:

 • vermijd drukte
 • zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat
 • neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten)

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/15/aanvullende-maatregelen-onderwijs-horeca-sport

Update coronavirus (15 maart)

Het coronavirus: voorkom verspreiding!

De verspreiding van het coronavirus heeft flinke impact op het openbare leven. In dit artikel leest u wat de ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus en wat u zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit artikel wordt steeds bijgehouden met de laatste, nieuwe ontwikkelingen. Vragen? Bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Nieuwe maatregelen 16 maart

In ieder geval tot en met maandag 6 april scholen en kinderdagopvang gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten vanaf 15 maart 18.00 uur. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Alle eerder afgekondigde maatregelen zijn verlengd tot in ieder geval 6 april.

Nog steeds geldt:

 • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
 • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
 • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent.
 • Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.

Daarnaast:

 • Was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar.

Zorgpersoneel en personeel die werken aan vitale processen:

Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Voor kinderen van ouders die in de zorg en vitale processen werken wordt opvang georganiseerd.

Personeel in kinderopvang en onderwijs:

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken.
Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Situatie in Zuid-Holland Zuid

In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 maart is bevestigd dat 6 inwoners van de regio Zuid-Holland Zuid positief getest zijn op besmetting met het coronavirus. Het betreft 3 personen uit de Hoeksche Waard, 1 uit Zwijndrecht, 1 uit Hardinxveld-Giessendam en 1 uit Molenlanden. Al deze patiënten maken het goed en verblijven in thuisisolatie.
Het totaal aantal positief geteste mensen in Zuid-Holland Zuid komt daarmee op 18. Eén inwoner van de Hoeksche Waard is na besmetting overleden.

De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is opgeschaald naar GRIP-4 na bekendmaking van de ingrijpende landelijke maatregelen om het Coronavirus te bestrijden.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn inmiddels meer dan 1000 besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM is een overzicht van de actuele situatie in Nederland te vinden.

Situatie in het buitenland

Het virus verspreidt zich over de hele wereld. Reizen naar het buitenland is moeilijk, en wordt richting sommige landen afgeraden. Kijk hier voor de actuele reisadviezen.

Meer informatie

Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij jullie naar de website van het RIVM of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur).
Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.

Regionale noodverordening (15 maart)

De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Wouter Kolff, heeft op 15 maart een noodverordening afgekondigd in verband met de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Wouter Kolff, heeft een noodverordening afgekondigd. Met deze noodverordening geeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor ons gebied vorm. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom voor kan worden opgelegd. De politie en de gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. We informeren alle betrokkenen zo snel mogelijk uitgebreid over de noodverordening. Zowel de politie, als de gemeente (in naam van het lokale bestuur) kan organisatoren en ondernemers aanspreken op het niet naleven van de verordening.

In het bijbehorende persbericht staat wat de noodverordening inhoudt en wat de consequenties zijn bij overtreding. Hieronder ziet u voor welk gebied de noodverordening geldt.

Voor dit gebied geldt de regionale noodverordening coronavirus die zondag 15 maart is afgekondigd.

Hulp van het rijk aan ondernemers (15 maart)

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Hulp voor ondernemingen

Aangepaste dienstverlening en openingstijden (13 maart)

Door de maatregelen rondom het coronavirus past de gemeente delen van haar dienstverlening aan.

Door de maatregelen rondom het coronavirus past de gemeente delen van haar dienstverlening aan. Dat geldt ook voor openingstijden van balies voor de aanvraag van bijvoorbeeld paspoort of rijbewijs. De aanpassingen duren in ieder geval tot en met 1 juni.

 • Maak online een afspraak. Lukt dat niet? Het kan ook telefonisch via nummer 14078.

Hoe en wanneer zijn we bereikbaar?
 

 • Telefonisch en via Whatsapp: maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.
 • De publieksbalies zijn alleen op afspraak geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 08:30 tot 16:30 uur.
 • Op woensdag en vrijdag zijn de balies gesloten voor het aanvragen van documenten.
 • Let op: er is geen avondopenstelling.

Heeft u al een document aangevraagd, dan kunt u deze nog steeds ophalen maandag t/m/ vrijdag tussen 08:00 en 17:00 uur.

Neemt u ook onze andere maatregelen in acht? Houd afstand tot elkaar als u bij de balie moet wachten. Wij hebben de afstand met tape gemarkeerd.

 

Aangepaste dienstverlening, maatregelen aan de balie gemeentehuis

Het coronavirus: voorkom verspreiding (12 maart)

Het coronavirus verspreidt zich door Nederland. In dit artikel leest u wat de ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus en wat u zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit artikel wordt steeds bijgehouden met de laatste, nieuwe ontwikkelingen. Vragen? Bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Situatie in Zuid-Holland Zuid


In onze regio zijn 8 inwoners positief getest op het coronavirus. Een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard is op 6 maart overleden na besmetting met het Coronavirus. Eén van de besmette personen ligt in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

Situatie in Nederland


In Nederland zijn inmiddels honderden besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM is een overzicht van de actuele situatie in Nederland te vinden.


Situatie in het buitenland


Het virus verspreidt zich over de hele wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor een aantal landen. Kijk hier voor de actuele reisadviezen.

Wat kunt u zelf doen?


Sinds 12 maart tot in ieder geval 31 maart geldt een aantal maatregelen die een flink effect hebben op het leven in Nederland:

 • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en vermijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
 • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent.
 • Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.

Zorgpersoneel en personeel die werken aan vitale processen


Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En reis niet naar het buitenland.

Scholen en universiteiten
 

 • Hogescholen en universiteiten: grootschalige bijeenkomsten, zoals hoorcolleges worden beperkt: onderwijsinstellingen wordt verzocht onderwijs op afstand te verzorgen.
 • Scholen in het primair- voortgezet en middelbaar onderwijs blijven open. Natuurlijk gelden hier wel de hygiënemaatregelen: schud geen handen, was regelmatig je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Kinderopvanglocaties blijven geopend.

Kinderen en jongeren vormen niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Daarnaast blijft gelden:
 

 • Was uw handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen.

Meer informatie


Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij naar de website van het RIVM. U kunt ook bellen met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur).
Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.

Wat moet u doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?​​​​

Situatie in Zuid-Holland Zuid (10 maart)

In onze regio zijn zeven inwoners positief getest op het coronavirus. Een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard is op vrijdag 6 maart overleden na besmetting met het coronavirus. Vijf personen in Hardinxveld-Giessendam, en één in de Hoeksche Waard zitten in thuisisolatie. De school waarop betrokken kinderen zitten, is geïnformeerd.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn inmiddels honderden besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. De GGD in de betreffende regio’s brengen nauwkeurig in kaart met wie de patiënten contact hebben gehad en zullen alle contacten monitoren om zo een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Eén van de besmette patiënten lag in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en is overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. Het ziekenhuis is daarom uit voorzorg gesloten geweest. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid monitort en ondersteunt de situatie. Maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Bekijk dan de website van het RIVM om te weten wanneer u de huisarts moet bellen.

Situatie in Noord-Brabant

In verband met de verspreiding van het virus in Noord-Brabant worden inwoners van die provincie geadviseerd zoveel als mogelijk thuis te werken. In onze regio werken veel mensen die in Noord-Brabant wonen, en wonen veel mensen die in Noord-Brabant werken. Werkgevers wordt gevraagd thuiswerken, indien het werk dat toelaat, te faciliteren. Werkt u in Noord-Brabant of moet u voor uw werk in Noord-Brabant zijn? Overleg dan met uw werkgever. Meer informatie over de situatie in Noord-Brabant leest u op de website van de Rijksoverheid.

Informatie voor scholen, kinderopvang en bedrijven over het coronavirus

Het nieuwe coronavirus roept vragen op bij ouders, scholen en andere organisaties zoals kinderdagverblijven of BSO’s. Goed op de hygiënemaatregelen letten is voor schoolleiding en kinderen van belang. Er is op dit moment echter geen reden om kinderen niet naar school en kinderopvang te laten gaan. Wel zien we dat scholen en kinderdagverblijven op eigen initiatief maatregelen nemen. Daar is niets mis mee: aandacht voor hygiëne is altijd goed! Volgens de landelijke richtlijn van het RIVM is thuishouden niet nodig als kinderen geen klachten hebben. Volg de actuele informatie op de website van de Rijksoverheid. Daarnaast zijn er vragen van bedrijven of zij geopend kunnen blijven of hoe zij met bezoekers om moeten gaan. Houd hiervoor ook de website van de Rijksoverheid in de gaten.

Situatie in het buitenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor een aantal landen en geeft op haar website een overzicht van de actuele reisadviezen.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk om deze op te volgen. De maatregelen zijn:
•    Was je handen regelmatig; 
•    Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog; 
•    Gebruik papieren zakdoekjes; 
•    Schud geen handen.

Heeft u zelf last van verkoudheidsklachten of heeft u verhoging? Ziek dan thuis uit en zorg dat u anderen niet besmet. Als de klachten erger worden, neem dan telefonisch contact op met de huisarts.

86-jarige man met het coronavirus uit Hoeksche Waard overleden (6 maart)

De 86-jarige man die opgenomen was in het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam met het coronavirus is vandaag overleden. De besmettingsbron van deze patiënt is tot nu toe onbekend. Het bron en contactonderzoek van de GGD loopt nog. Alle contacten van de overleden patiënt zijn in beeld. Dit is de eerste patiënt in Nederland die is overleden aan de gevolgen van een infectie met het nieuwe coronavirus. Nadat bekend werd dat de patiënt besmet was met het coronavirus, is hij in isolatie verzorgd. Het ziekenhuis en de GGD hebben de contacten van de patiënt (bezoekers en verzorgers) in kaart gebracht en gaan na of zij klachten hebben. Alle contacten van de patiënten die verkoudheidsklachten of koorts hebben, is gevraagd om thuis te blijven. Zo nodig worden zij getest. Meer informatie hierover vind je op de website van het RIVM.

Situatie in Zuid-Holland Zuid

In onze regio zijn vier inwoners positief getest op het coronavirus. In het eerste geval gaat om een 45-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam, zijn vrouw, en één van hun kinderen. Zij zitten in thuisisolatie. De school waarop de kinderen van hen zitten is geïnformeerd. Daarnaast is er een vierde patiënt in Hardinxveld-Giessendam positief getest op het coronavirus. Deze 48-jarige man verbleef met het andere gezin in Noord-Italië. Hij zit in thuisisolatie en is niet ernstig ziek. De 86-jarige man uit de Hoeksche Waard is overleden.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn inmiddels enkele tientallen besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. De GGD in de betreffende regio’s brengen nauwkeurig in kaart met wie de patiënten contact hebben gehad en zullen alle contacten monitoren om zo een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Eén van de besmette patiënten lag in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en is overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. Het ziekenhuis is daarom uit voorzorg gesloten geweest. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid monitort en ondersteunt de situatie. Maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Bekijk dan de website van het RIVM om te weten wanneer u de huisarts moet bellen.

Informatie voor scholen, kinderopvang en bedrijven over het coronavirus

Het nieuwe coronavirus roept vragen op bij ouders, scholen en andere organisaties zoals kinderdagverblijven of BSO’s. Het is niet nodig om maatregelen te nemen. Er is op dit moment ook geen reden om kinderen niet naar school en kinderopvang te laten gaan. Wel zien we dat scholen en kinderdagverblijven op eigen initiatief maatregelen nemen. Daar is niets mis mee: aandacht voor hygiëne is altijd goed! Volgens de landelijke richtlijn van het RIVM is thuishouden niet nodig als kinderen geen klachten hebben. Volg de actuele informatie op de website van de Rijksoverheid. Daarnaast zijn er vragen van bedrijven of zij geopend kunnen blijven of hoe zij met bezoekers om moeten gaan. Houd ook de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het antwoord hierop.

Situatie in het buitenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor een aantal landen. Kijk hier voor de actuele reisadviezen: zie Rijksoverheid.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk om deze op te volgen. De maatregelen zijn:

 • Was uw handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes.