Berichten (waarnemend-) burgemeester tijdens corona crisis

De (waarnemend-) burgemeester van Papendrecht schrijft tijdens deze coronacrisis open brieven aan de inwoners. Deze oproepen worden ook gedaan via social media. Gemist? Op deze webpagina vindt u het overzicht van alle berichten.

 Open brief waarnemend burgemeester Annemiek Jetten 9 november 2021

Open brief waarnemend burgemeester Annemiek Jetten

Open brief burgemeester Aart-Jan Moerkerke 30 december 2020

De laatste open brief van burgemeester Aart-Jan Moerkerke van 2020.

Open brief burgemeester Aart-Jan Moerkerke 6 november 2020

Kijk om naar elkaar. Juist nu.

Beste Papendrechters,

Dat was even schrikken toen onze regio met name genoemd werd tijdens de landelijke persconferentie op dinsdag 3 november. ‘Drie regio’s staan er slechter voor dan de andere regio’s in Nederland’, zei Mark Rutte. En ja hoor daar kwam het: Zuid-Holland Zuid is één van die regio's. Extra oppassen voor ons dus, om nog zwaardere maatregelen te voorkomen.
 
De dag erna sprak ik twee Papendrechtse jongeren. Ik vroeg hen wat dit met hen deed. Het antwoord was even verrassend als wijs: ‘Gewoon nog even doorbijten nu, des te eerder kunnen we weer met onze groep chillen!’ Geen speld tussen te krijgen.
‘Of ik ervan baal?’ zei de andere jongen. ‘Dat heeft toch geen enkele zin. Je kunt je tijd beter gebruiken om iets goeds te bedenken voor de toekomst.’ Ik ben niet zo snel stil te krijgen, maar nu was ik heel even verbluft...
 
‘ s Avonds dacht ik er verder over na. Wat kan ik zelf leren van die wijze woorden? Want eerlijk gezegd, word ik ook wel eens overvallen door een soort moedeloosheid. En ik besef dan ook dat ik het eigenlijk heel makkelijk heb. Veel ouderen komen al maanden nauwelijks meer buiten. De eenzaamheid achter de voordeur groeit, evenals de (financiele) spanningen in sommige huishoudens. We kunnen nu eenmaal niet meer zomaar bij iedereen op bezoek, zelfs niet voor alleen een kopje koffie. Horeca-ondernemers die ten einde raad zijn. Geef daar maar eens een positieve draai aan.
 
En toch denk ik dat het kan! We moeten actief en creatief zoeken naar andere manieren om die signalen van vriendschap, van zorgen voor elkaar, van genegenheid naar elkaar, te uiten. Een kaartje, een kleurplaat, een zelfgemaakt aardigheidje door de brievenbus, een bloemetje laten bezorgen zijn zomaar wat simpele ideetjes. Maar ook: bel weer eens iemand op in plaats van een berichtje te sturen. Een stemgeluid (of dat nu met of zonder camera is) of een handgeschreven brief is voor een eenzaam iemand zoveel fijner dan een appje of sms.
 
Kijk vooral nu (nog) meer naar elkaar om. Dat moet en gaat ons lukken. Immers: Papendrecht Verrast!

Blijf gezond en verras elkaar!

Met vriendelijke groet,

Aart-Jan Moerkerke,
Burgemeester van Papendrecht

Papendrechter Ruben van den Herik terug van Sint Maarten

Papendrechter Ruben van de Herik terug van Sint Maarten

Aart-Jan Moerkerke (burgemeester) en Kees de Ruijter (wethouder gezondheid) ontvingen dinsdagochtend ambulancemedewerker Ruben van den Herik op het gemeentehuis.
Ruben keerde zaterdag terug van Sint Maarten, waar hij samen met een aantal collega’s twee weken bijstand verleende in het kader van corona. Op het verzoek van het ministerie van Volksgezondheid springen ambulancemedewerkers een aantal weken bij op Sint Maarten, om zo het lokale zorgpersoneel te ontlasten in deze hectische coronatijd, en waarin ook weer het orkaanseizoen voor de deur staat.
De burgemeester en wethouder vroegen de Papendrechtse ambulancechauffeur – ook een bekende bij de vrijwillige brandweer – naar zijn ervaringen op Sint Maarten. Om hem te bedanken voor zijn inzet, reikte de burgemeester een mooi boeket uit.

 

Open brief burgemeester Aart-Jan Moerkerke (29 april)

Beste Papendrechters,

Ik weet niet hoe het u verging afgelopen dinsdagavond. Ondanks dat veel nieuws al was uitgelekt, zat ik toch hoopvol voor de televisie. Het gezicht van onze premier sprak echter al boekdelen. En ik moet u eerlijk zeggen, ik was best teleurgesteld. Ik heb gezien hoe goed we ons de afgelopen weken aan de maatregelen hebben gehouden en hoeveel impact dat heeft op ons leven. Ik had zo gehoopt op een ander bericht met iets meer mogelijkheden.

Ik zie de onvrede over de situatie groeien. We worden laconieker. Ik zie helaas ook dat een klein deel van de jong volwassenen zich misdraagt. Tegen hen treden we op als dat moet. Met forse boetes. Ook zij moeten meewerken, zodat we sneller een volgende stap kunnen maken naar meer vrijheid. En hoe teleurgesteld ik ook was dinsdagavond. Ik begrijp de maatregelen wel. We zijn afhankelijk van de deskundigen op het gebied van gezondheid. We zijn afhankelijk van de signalen van hulpdiensten. Landelijk en regionaal. Hoe erg zou het zijn als we nu te snel loslaten en we straks drie stappen terug moeten doen in plaats van dat kleine stapje vooruit. Dat zou de klap voor de zorg, voor onze ouderen, voor onze ondernemers en voor onszelf alleen maar nog groter maken.

Ik hoop dat u het geduld nog kunt opbrengen. Ik doe nog steeds een beroep op u. Volg de
maatregelen alsjeblieft op. Steun de Papendrechters die het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld door af te halen bij de restaurants waar u normaal gesproken zou gaan eten. Of door bij onze eigen lokale winkeliers te kopen. Door de kwetsbaren in uw omgeving te helpen.
Ik zie al veel van die hulpvaardigheid. Ik ben dan echt trots. Maar ik zie ook de irritatie, de
machteloosheid, de eenzaamheid en die herken ik ook bij mezelf. Maar hoe moeilijk ook. We
moeten hier doorheen. Op naar een nieuw normaal.

Ik hoop dat we dat nieuwe normaal snel samen kunnen bewerkstellingen met goede discussies in de gemeenteraad, want deze situatie holt ook de democratie uit. Maar ook dat we dit kunnen doen samen met onze ondernemers en verenigingen. En met onze zorg en onze hulpdiensten. En natuurlijk samen met u. Want alleen samen komen we hieruit.

Met vriendelijke groet,

Aart-Jan Moerkerke,
Burgemeester van Papendrecht

Open brief burgemeester Aart-Jan Moerkerke (21 april)

Beste Papendrechters,

De Corona-maatregelen raken ons allemaal. Ook ik vind het moeilijk in deze tijd. Ik mis net als u de sociale contacten, het praatje op straat, langs gaan bij vrienden. De maatregelen zijn ingrijpend, niet alleen voor ons sociale leven, maar ook voor ons werk of voor onze school. En ze duren alweer zo lang. Toch blijft het noodzakelijk om ons juist nu aan de maatregelen te houden.

Het is deze week ook alweer meivakantie. Voor veel gezinnen betekent dit weer even 'normaal in huis'. Even geen juf of meester spelen. Maar weer ouder zijn. En met elkaar weer leuke dingen doen. Genieten. Binnen de grenzen van het nieuwe normaal. Waar we normaal met elkaar uitbundig Koningsdag vierden, krijgt dat nu een ander karakter. Hetzelfde geldt ook voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.
Er wordt gesproken over het nieuwe normaal. Maar wat dat gaat worden, is voor ons allemaal nog onzeker. Wat kan straks nog wel en wat niet? Het blijft gissen. Wat we wel nu al kunnen doen, is elkaar helpen in deze moeilijke tijd. Steun de lokale ondernemer, door lokaal uw boodschappen te doen. Koop alvast die restaurantcheque voor de opening. Op die manier bieden we hen een steuntje in de rug. Help de buurvrouw op de hoek door haar boodschappen mee te nemen. Stuur een kaartje naar je vriend of vriendin die jarig is. Op die manier laten we zien, dat we oog hebben voor elkaar.

Wat ook belangrijk is, dat we de gezondheidszorg niet gaan mijden. Als we hulp of zorg nodig hebben, moeten we daar nog steeds om durven vragen. Juist nu. Want als we straks te laat zijn, zijn we straks slechter af. Heb oog voor de ander en voor uzelf.

In deze tijd zijn we er voor elkaar.

Met vriendelijke groet,

Aart-Jan Moerkerke,
Burgemeester van Papendrecht

Open brief burgemeester Aart-Jan Moerkerke (9 april)

Beste Papendrechters,

Wat zijn we in een absurde tijd beland. Elke dag worden we geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus. Soms veraf, maar steeds vaker dichtbij. In familiekring, mensen van het werk of de vereniging, vrienden. Vorige week hoorde ik nog het nieuws van een collega burgemeester uit de Utrechtse Heuvelrug die in het ziekenhuis is opgenomen en een wethouder uit Midden-Delfland die is overleden.

Gelukkig nog niet in Papendrecht, dacht ik vaak. Totdat ik dit weekend het gevreesde telefoontje kreeg van de directeur Publieke Gezondheid van de regio, dat ook Papendrecht niet is ontkomen aan de dodelijke gevolgen van het coronavirus. En dan word je even stil. Namens de gemeenteraad, het college en de organisatie wens ik de nabestaanden ontzettend veel sterkte en troost toe in deze moeilijke tijd. Wij denken aan jullie.

En ook aan degenen die familie of vrienden hebben die nu ziek zijn. Aan de werknemers en werkgevers die maar met moeite het hoofd boven water kunnen houden. Voor hen en voor de helden in de zorg en andere dienstverlenende beroepen, wil ik nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om de maatregelen die zijn afgekondigd op te volgen. Ze zijn ingrijpend, maar tegelijk ook echt noodzakelijk om de verspreiding van dit verschrikkelijke virus af te remmen. Niet alleen voor uzelf, maar juist ook ter bescherming van onze kwetsbare medemens. Ook tijdens de komende wellicht zonnige Paasdagen: blijf zoveel mogelijk thuis, houdt 1,5 meter afstand van elkaar en kom niet in groepen bij elkaar. Zoek de zon op, op uw balkon of in de tuin.

Heeft u hulp nodig met de boodschappen, kijk dan op Puur Papendrecht of neem contact op met Sterk Papendrecht. Ook bij sociale problemen kunt u hulp zoeken bij het Corona Meldpunt van Sterk Papendrecht. In deze tijd moeten we klaar staan voor elkaar, want alleen samen komen we hier doorheen.

Met vriendelijke groet,

Aart-Jan Moerkerke,
Burgemeester van Papendrecht

Open brief burgemeester Aart-Jan Moerkerke (31 maart)

Beste Papendrechters,

Ik ben trots. Trots op al die mensen die zich inzetten in de zorg om het coronavirus terug te dringen. Enorm veel respect heb ik voor de inzet van het zorgpersoneel. Trots ben ik ook op Papendrecht. Mooie initiatieven zie ik voorbij komen. We willen elkaar helpen. Fantastisch! En over het algemeen houden we ons goed aan de maatregelen. We zijn er voor elkaar en dat is ook hard nodig.

De landelijke maatregelen en adviezen lijken effect te hebben. Maar we zijn er nog niet. Hoewel het RIVM zegt dat de groei van het aantal besmettingen wat minder hard stijgt, is er ook enorme zorg voor een grote piek op de Intensive Care. Zo groot dat er wellicht onvoldoende bedden zijn. En dat baart mij grote zorgen.

Ik hoor helaas nog steeds mensen zeggen, dat het maar een griepje is. En eerlijk gezegd, aan het begin ging dat ook wel eens door mijn hoofd. Maar inmiddels weten we beter. Corona is niet zo maar een griepje. Een kennis van me berichtte me over een jeugdvriendin die aan de longmachine ligt en de vader van een andere vriendin die is overleden aan corona. En ook in mijn directe familie maak ik me zorgen over de vrouw van mijn neef, die in de zorg werkt, zwanger is en ook met coronabesmetting in het ziekenhuis ligt. Het komt zo verrekte dichtbij.

Niet voor niets worden drastische maatregelen genomen. Maatregelen waar mensen kopzorgen van krijgen. Het zijn zware tijden voor ons allemaal. We zijn aangewezen op onszelf of onze directe naaste omgeving. Sociale contacten moeten we vermijden. Kinderen moeten we thuis les gaan geven. We moeten werken vanuit huis. En sommigen van ons kunnen hun baan kwijtraken of zijn genoodzaakt om tijdelijk hun bedrijf te sluiten. En toch moet ik u vragen de maatregelen op te volgen. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Alleen dan heeft het effect.

Mensen en bedrijven die zich niet aan de regels houden, zullen beboet worden. We gaan stevig optreden met boetes voor personen tot 400 euro en bedrijven tot 4.000 euro. We kunnen niet anders. Maar laten we met elkaar ervoor zorgen dat het niet zover hoeft te komen!

Alle maatregelen, de nieuwe noodverordeningen, maar ook hulp voor een ieder die het moeilijk heeft of zwaar, vindt u op www.papendrecht.nl/corona.

Doe dat wat we moeten doen, voor jezelf en voor je familie en vrienden, voor Papendrecht. Alleen samen kunnen we dit overwinnen!

Met vriendelijke groet,

Aart-Jan Moerkerke,
Burgemeester van Papendrecht

Open brief burgemeester Aart-Jan Moerkerke (23 maart)

Beste Papendrechters,

Graag wil ik nogmaals een dringend beroep doen op u allemaal. Zoek geen grote groepen op. Blijf thuis als het kan. Als je naar buiten wilt, houd dan afstand, minimaal 1,5 meter of blijf in je tuin of op je balkon. Afgelopen weekend trok men er massaal op uit in Nederland en ook bij ons in Papendrecht. In veel gevallen zag ik dat goed gaan en hielden de mensen keurig afstand. Maar hier en daar moesten we ook ingrijpen, omdat mensen op een kluitje stonden. Wees verstandig en doe dit niet.

Ik zie dat ziekenhuizen, huisartsen, de GGD en alle andere zorginstellingen er alles aan doen om de juiste zorg te leveren. Ik heb enorm respect voor hun inzet. En naast alle dienstverleners zie ik onze ondernemers die zich zorgen maken om hun medewerkers en om het voortbestaan van hun restaurant of zaak. Wij kunnen hen steunen door ons aan de maatregelen te houden. Sterker nog, dat zijn we aan hen verplicht. Elke week in deze situatie is er voor hen één teveel.

Ook ik werk momenteel zoveel als mogelijk vanuit huis. Vergaderen doe ik via Facetime en Skype. Alleen om de hond uit te laten en voor een boodschap ga ik naar buiten. En ja, daar baal ik behoorlijk van. Maar ik weet waar ik het voor doe en voor wie ik het doe. Voor de mensen in de zorg, de restauranteigenaar op de hoek, de kleine ondernemer en al die anderen die nu zo onder druk staan. We moeten samen de strijd aan gaan. Van jong tot oud moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Dus beste Papendrechters, houd je aan de maatregelen. Ook als die misschien nog strenger gaan worden. Neem de adviezen serieus. Alleen samen kunnen we dit overwinnen.

Met vriendelijke groet,

Aart-Jan Moerkerke,
Burgemeester van Papendrecht

Open brief burgemeester Aart-Jan Moerkerke (14 maart)

Beste Papendrechters,

De landelijke maatregelen rondom het Coronavirus treffen ons allemaal. We moeten in ieder geval tot en met 31 maart zoveel mogelijk contacten met (grote) groepen mensen vermijden. We moeten zoveel mogelijk thuis werken, ons sociale leven even op een laag pitje zetten. We kregen zelfs instructies hoe we onze neus moeten snuiten en onze handen moeten wassen. Dit allemaal om het Coronavirus in te dammen.

We mogen van geluk spreken dat er tot nu toe in Papendrecht geen gevallen bekend zijn van besmettingen met het virus.

Eigen verantwoordelijkheid nemen

Via een persoonlijke mail heb ik veel bedrijven en organisaties opgeroepen om de afgekondigde maatregelen na te leven. Ik heb hen verzocht kritisch te kijken naar geplande activiteiten en bijeenkomsten. Ik heb gevraagd deze uit te stellen als het kan of te annuleren als het moet.

Het maakt mij een trotse burgemeester als ik zie dat veel inwoners, bedrijven en organisaties de maatregelen serieus nemen. Dat zij zelf de verantwoordelijkheid nemen om dat feest of die vergadering even uit te stellen of helemaal niet door te laten gaan.

Oog voor kwetsbaren

Op onder meer www.puurpapendrecht.nl zag ik dat iemand aanbiedt om boodschappen te halen voor mensen die nu even niet naar buiten kunnen of durven. En dat anderen dat voorbeeld volgen. Hoe mooi is dat!

Ik sluit me van harte aan bij de oproep om oog te hebben voor oudere mensen en mensen met een broze gezondheid. Juist nu hebben zij die extra zorg even nodig. We moeten samen voorkómen dat zij vereenzamen.

Tegelijkertijd moeten we het risico op besmetting ook niet opzoeken. Houd dus gepaste afstand bij persoonlijk contact of gebruik nu even andere communicatievormen zoals een kaartje, een berichtje, een videoboodschap of videobellen. Het is prachtig als je je medemens helpt, maar pas wel op je eigen gezondheid.

Gemeentelijke dienstverlening

Uiteraard houdt ook de gemeente zich aan de maatregelen. Onze medewerkers en bestuurders werken zoveel mogelijk thuis. Afspraken en bijeenkomsten die uitgesteld kunnen worden, annuleren we. Veel mensen die thuis kúnnen werken, doen dat ook. De dienstverlening aan onze bewoners gaat zoveel mogelijk door, maar er gelden enkele beperkingen. Kijk daarvoor op de gemeentelijke website www.papendrecht.nl.

Actuele informatie

Op www.papendrecht.nl staan de tijdelijk gewijzigde openingstijden. Ook vindt u daar informatie, telefoonnummers en websites waar u met uw vragen over corona terecht kunt. Als er nieuwe informatie is, vullen we dat op de website aan en delen we dat via social media. Elke dag als het moet.

Ik hoop mét u dat we het coronavirus samen snel de baas zijn zodat we terug kunnen keren naar ons normale, sociale leven. Tot die tijd wens ik u veel gezondheid én wijsheid toe.

Met vriendelijke groet,

Aart-Jan Moerkerke,
Burgemeester van Papendrecht