Bedrijven
Lees hier hoe u als retail- en horecaondernemer in Papendrecht hulp kunt krijgen bij problemen door de hoge energiekosten. Ook geven we diverse tips en adviezen hoe te besparen op energiekosten.
Als gemeente merken wij dat steeds meer inwoners en ondernemers flinke zorgen hebben op financieel gebied. Misschien is dat bij u ook het geval. Zoals u weet, neemt het kabinet concrete maatregelen met betrekking tot armoede en de energiecrisis. Verschillende (Rijksoverheids)instanties kunnen u helpen bij problemen met de fors gestegen energiekosten. Wellicht kent u als ondernemer deze instanties niet. Bekijk het overzicht van organisaties waar u terecht kunt voor advies en hulp.
Bespaartips voor de verwarming in uw winkel of horecazaak
- Houd de toegangsdeur en binnendeuren dicht om geen warmte te verliezen; deurdrangers helpen hierbij
- Met een warme trui of vest kan de thermostaat omlaag
- Verwarm alleen de ruimte waar u bent
- Breng radiatorfolie aan achter de radiatoren, zo blijft de warmte binnen
- Met tochtstrips en een tochtstopper voor deuren verlies je minder warmte
- Zet geen meubels of andere spullen tegen de verwarming
- Ontlucht af en toe de radiatoren, ze geven dan beter warmte af
- Elke dag even ventileren zorgt voor drogere lucht, en drogere lucht wordt sneller warm
- Helemaal geen radiatoren meer gebruiken? Plaats infraroodpanelen voor plaatselijke verwarming, bijvoorbeeld in paskamers
Laat u liever de deur van uw zaak open staan? Gebruik een luchtgordijn
Een luchtgordijn (of warmtegordijn) hangt boven de entree van uw zaak. Het blaast lucht naar beneden en scheidt zo de lucht buiten en binnen. Als het gordijn warme lucht blaast, dan houdt het kou buiten. Het omgekeerde kan ook. Met koele lucht zorgt een gordijn dat warmte niet binnenkomt. Zo verlaagt u het energieverbruik. Vergeleken met een openstaande deur zonder luchtgordijn bespaart u zo’n 70% tot 80% aan energie.
Bespaartips voor apparaten
• Koopt u een nieuw apparaat? Kies dan een apparaat dat energiezuinig is. Vaak zijn dit de apparaten met een A- of B- Energielabel.
• Apparaten die stand-by staan, gebruiken vaak wel gewoon stroom. Haal daarom de stekker uit het stopcontact als ui het apparaat niet gebruikt. Doe dit bijvoorbeeld ook met de oplader van de telefoon.
• Plaats een bespaarstekker of een stekkerdoos met een aan/uit knop tussen het apparaat en het stopcontact. Zo kunt u de apparaten makkelijk in 1x uitschakelen.
• Zet alleen lampen aan in de ruimte waar u bent.
• Kijk kritisch naar de verlichting in uw zaak. Is alles nodig?
• Een ledlamp gebruikt 90% minder stroom dan een gloeilamp en 85% minder dan een halogeenlamp.
Bespaartips voor horeca
Hieronder staat een overzicht met handige en praktische tips voor horecazaken.
• Zet gaspitten, warmhoudplaten, tostigrills, ovens, au-bain-maries en kookplaten na gebruik uit.
• Zet de keukenafzuiging op tijd uit. Let wel op dat er ventilatie is voor de restwarmte van intern geplaatste koelapparaten.
• Plaats een duurzame hr-bakwand.
• Zet de vaatwasser in de eco-stand en gebruik de restwarmte om de vaat te drogen.
• Dek de frituur, af zodat het vet warm blijft als u de frituur even niet gebruikt. Gebruik een kleinere, of in delen te gebruiken, frituur. Stel de temperatuur lager in zodat de olie niet verbrandt
• Let op het sluipverbruik van koffiemachine, gokkasten en vitrines in de strand-by stand.
Houdt u de deur dicht om energie te besparen? Hang dan dit bordje aan de deur waarop u aangeeft dat u gewoon open bent!