Updates opvang minderjarige vluchtelingen Seringenstraat

Op deze pagina leest u het laatste nieuws over de asielopvang.

15 maart 2023: Nieuwsupdate #3 - Opvang jonge vluchtelingen in gebouw Seringenstraat 16

De verbouwing door het COA van het voormalige Groene Kruisgebouw aan de Seringenstraat 16 nadert haar einde. Mensen in de buurt hebben vast gezien dat Stedin een extra kabel heeft getrokken, wat in de Seringenstraat iets hinder geeft door een opengebroken straat. De aannemer doet rond het gebouw nog wat aanpassingen. Op het perceel komt een zit- gedeelte voor de jongeren en een fietsenstalling. Na deze werkzaamheden zal op 1 april a.s. de AMV-locatie haar deuren openen. Dat betekent dat er vanaf begin april 2023 maximaal 50 minderjarige, alleenstaande vluchtelingen (AMV) in de Papendrechtse wijk Kraaihoek komen wonen.

'Open huis' op 1 april

Voordat de jongeren arriveren, bieden we graag voor omwonenden en geïnteresseerden de gelegenheid om een kijkje in het verbouwde pand te nemen. Reserveer daarom alvast de datum van 1 april 2023 in uw agenda. Er vindt dan in de ochtend een 'open huis' plaats. Het COA en de gemeente nodigen u hiervoor graag uit. 

Kleding en/of spullen over voor de alleenreizende jongeren? 

De jongeren komen vaak in Ter Apel aan met een rugtas of alleen met de kleding die ze aan hebben, omdat ze door oorlog of onderweg hun spullen zijn kwijt geraakt. Heeft u kleding of spullen over die de jongeren kunnen gebruiken, dan zijn ze daar heel blij mee. Naast gewone kleding maakt u ze ook blij met sportkleding, sport- en voetbalschoenen en zwembroeken. 
Omdat het COA-team niet in staat is om deze spullen in te zamelen, heeft de gemeente afspraken gemaakt met kringloopwinkel Opnieuw & Co. Heeft u zelf spullen over of wilt u bijvoorbeeld als vereniging spullen doneren, dan kunt u deze inleveren bij Opnieuw & Co aan de Burgemeester Keijzerweg 22 in Papendrecht, onder vermelding dat dit voor de COA-opvanglocatie bedoeld is. 
Let op: 
We verzoeken u om geen grotere goederen zoals meubels in te zamelen. Dit is niet nodig omdat het pand al is ingericht. Het COA zorgt dat spullen die de jongeren nodig hebben eerlijk worden verdeeld. Wat er overblijft zal Opnieuw & CO. zelf verkopen.

Onderwijs

De jongeren uit de opvanglocatie krijgen straks les van docenten van het Stedelijk Dalton Lyceum. Deze school is gespecialiseerd in het geven van les aan vluchtelingen. De jongeren krijgen een aangepast lesprogramma met vooral veel focus op het leren van de taal. We zijn op dit moment nog bezig docenten aan het werven. Waarschijnlijk is op 1 april nog niet het hele onderwijsteam rond, waardoor de jongeren enkele weken op de locatie zelf 'thuis' onderwijs krijgen. Als het team rond is en er een leslocatie geregeld zijn zullen de jongeren daar gewoon les krijgen.

Interview ex-AMV-jongere Emir over zijn eerste ervaringen in Nederland en zijn leven nu

Foto Emir-01
Emir (19) kwam 3 jaar geleden in Nederland aan. Het is bijna niet voor te stellen dat hij toen nog analfabeet was, want in deze korte video hoor je hoe snel hij Nederlands heeft geleerd. Maar dat is nog niet alles, want vorig jaar heeft hij in 1 jaar tijd zijn MBO-2 afgerond. En op dit moment doet hij zijn best om van MBO-4 net zo een succes te maken. Daarnaast zit Emir ook in de Centrale Studentenraad van zijn school en heeft hij tijdens zijn stage bij stichting Wesp in Noordwijk het project Samen aan Tafel opgezet.

Tjonge Emir, wat ben jij ongelooflijk actief.
Ja, ik ben lekker bezig. Aan de ene kant omdat ik mijn dromen wil waarmaken, maar vooral ook omdat ik iets positiefs wil bijdragen aan Nederland. Ik ben namelijk heel dankbaar dat Nederland mij zoveel kansen biedt. Maar daar ben ik echt niet de enige in. Elke jongere die ik spreek die in de opvang zit of die er alweer uit is gestroomd, wil graag zijn of haar dankbaarheid tonen door iets goeds te doen voor Nederland.

Kan je iets vertellen over je eerste weken in Nederland?
Mensensmokkelaars hadden mij naar het station in Rotterdam gebracht. Ze hebben mij daar vervolgens achter gelaten en al mijn spullen en ook mijn paspoort meegenomen. Hoewel het augustus was had ik het steenkoud, was heel bang en had verschrikkelijke honger. 
Op het station keken allemaal mensen naar me en voelde ik me meer een dier dan een mens. Uiteindelijk ben ik daar opgepikt door een paar politiemensen, die zo aardig waren en mij iets te drinken en eten gaven. Ze hebben me diezelfde dag nog naar Ter Apel gebracht. Ik moest trouwens wel even wennen dat mensen hier zo aardig waren, want in Turkije en Griekenland werden wij zonder eten en naakt in de gevangenis gezet. Ook werden wij regelmatig geslagen. Nadat ik een tijdje in Ter Apel had gezeten, kwam ik op het azc in Utrecht, waar ik leerde wennen aan Nederland en alle regels. Ik ging naar school met mijn eigen fiets, wat mij overigens gelijk een boete opleverde van 110 euro omdat ik door een rood licht reed. Maar ja, ik had op dat moment nog nooit een stoplicht gezien en wist ook niet dat rood licht betekende, dat ik moest wachten. 

Je woont niet meer in een opvanglocatie? Waar woon je nu? 
Ik ben een jaar geleden bij Jorien, mijn pleegmoeder, komen wonen. Het is hier heel fijn. Ik voel me veilig en heb heel veel van haar geleerd. Bijvoorbeeld hoe belangrijk luisteren naar elkaar is. En hoe je open vragen kan stellen en hoe je kan doorvragen, waardoor de ander nog beter kan vertellen met welke zorgen, verdriet maar ook dromen hij of zij mee rond loopt. Jorien geeft via stichting Wesp daar ook veel trainingen over. 
Op school, maar ook in de opvang, merkte ik namelijk dat mensen mij en mijn dromen vaak onderschatte. De leraren op school vonden dat ik de opleiding Zorg en Welzijn moest gaan doen omdat ik zo zorgzaam ben, maar zelf wil ik liever een zakenman worden. Jorien leert mij om mijn eigen dromen waar te maken. 

Wat zijn je plannen en toekomstdromen? 
Ik wil graag een restaurant openen, waar mensen die het niet zo breed hebben, ook mogen eten. Eten is in mijn cultuur en in de cultuur van veel vluchtelingen een heel belangrijk moment. Eten maar ook koken doe je samen. Dat is ook wat we nu doen bij het project Samen aan Tafel. Samen met 50 jongeren uit de jeugdzorg en 50 alleenstaande vluchtelingen. Al vanaf het eerste moment merkten we dat we direct een klik hebben, doordat we heel veel gemeen hebben. Ook al heeft onze wieg op een andere plek gestaan. We zijn nieuwsgierig naar elkaar, luisteren naar elkaar, helpen elkaar en hebben ook veel lol. 

3 vragen aan Jetty van Wijlen-regiomanager van de wettelijke voogden (NIDOS) van de jongeren

Jetty-van-Wijlen-(NIDOS)
Omdat alleenstaande c.q. alleenreizende minderjarige jongeren geen ouders in Nederland hebben, die hen kunnen beschermen, krijgt elke jongere een wettelijke voogd van stichting NIDOS toegewezen. 
Jetty van Wijlen is regiomanager van de wettelijke voogden in de regio Papendrecht. We stelden haar een paar vragen:     

1.  Wat doet een wettelijke voogd? En hoe werken ze samen met het COA?

Een wettelijke voogd is de belangenbehartiger van de jongere. Alle juridische beslissingen die ouders doorgaans nemen voor hun kinderen, nemen onze voogden. Uiteraard in samenspraak met de jongeren. Je kunt ze een beetje vergelijken met hun grote zus of broer, want niet alleen gaan ze mee naar alle belangrijke gesprekken zoals hun gehoor bij de vreemdelingenpolitie en het IND, ook houden ze goed in de gaten hoe het met de jongere gaat. Daarin is het overleg met het team van het COA weer heel belangrijk, want zij zien de jongeren dagelijks en zij weten bijvoorbeeld of ze kampen met heimwee, goed of slecht slapen en eten. En als de jongere extra aandacht nodig heeft, dan maken de voogden samen met hen een wandeling of regelen ze extra zorg

2.  Wat zijn de belangrijkste redenen dat deze jongeren hun familie en huis hebben verlaten en naar Nederland zijn gekomen? 

De meeste AMV-jongeren komen uit landen als Syrië, Afghanistan, Eritrea. Een klein deel komt uit de overige Afrikaanse en Aziatische landen. In Syrië en Afghanistan woedt er al heel erg lang oorlog. In Eritrea regeert een wrede dictator en hier worden zowel meisjes als jongens gedwongen het leger in te gaan en weten ze niet wanneer ze er weer uit komen. En de jongeren uit de andere landen vluchten vaak voor fundamentalistische groeperingen, die actief zijn in de regio waar zij wonen. Meisjes vluchten vaak omdat ze gedwongen worden om te trouwen.

3.  Deze opvang blijft maximaal 3 jaar open, waarom is dat belangrijk voor de jongeren? 

De jongeren hebben een turbulente tijd achter de rug voordat ze in Nederland aan komen. Vaak hebben ze een gevaarlijke en lange reis afgelegd voordat ze bij Ter Apel komen. Door het enorme gebrek aan opvanglocaties, hebben ze bovendien al vaak op meerdere plekken gezeten. Hier hebben ze kennis gemaakt met verschillende andere jongeren en mentoren, waar ze weer afscheid van hebben moeten nemen. Dat geeft veel onrust en een gevoel van onveiligheid. Het is voor de ontwikkeling van deze jongeren hard nodig dat zij een stabiele plek hebben, die ze ook hun thuis kunnen noemen en waar ze hun huisgenoten en hun begeleiders kunnen leren kennen en een band mee op kunnen bouwen. 


Wil je meer weten over de leefwereld van jonge vluchtelingen en wat een voogd doet??

Bekijk dan 'Drie factoren voor stress' : de 10e aflevering in een reeks van korte filmpjes die een lokale filmmaker in de gemeente Teylingen (Zuid-Holland) maakte van een aantal jonge vluchtelingen die (letterlijk) 'achter de brandweerkazerne' in een gebouw wonen.
In deze aflevering komt Sebastiaan – wettelijk voogd van het NIDOS - aan het woord, die de afgelopen 3 maanden 40 jongeren heeft begeleid in de opvanglocatie in Teylingen.

Omwonendenoverleg

Wij komen graag in contact met buren, omwonenden en betrokken ondernemers die met ons mee willen denken en praten en een bijdrage willen leveren.
In de vorige nieuwsupdate deed locatiemanager Richard Reijnhout de oproep om als buur, wijkbewoner of ondernemer mee te willen deel te nemen over wat ervoor nodig is om de komst van deze 50 jongeren straks zo vloeiend en soepel mogelijk te laten verlopen. Het COA en de gemeente hechten waarde aan uw mening, 'buren' zijn immers onze oren en ogen. 

Wat betekent dit concreet? 

Voordat de asielopvang van start gaat, en na de opening komen de deelnemers aan dit overleg periodiek bij elkaar. Zij bespreken diverse zaken en kijken hoe de opvang in de praktijk verloopt. Ook praten ze over punten waar het COA en/of gemeente aandacht voor moeten hebben.

Wilt u bijdragen als vrijwilliger of als lid van het omwonendenoverleg? Meld u bij ons aan!

Om deze opvanglocatie van het COA straks goed te laten functioneren, maakt het COA graag gebruik van meerdere vrijwilligers. Vaak komen zij uit de buurt van de opvanglocatie, en bijna altijd uit de gemeente waar de opvanglocatie gevestigd is. Met elkaar zorgen ze zorgen voor lokale betrokkenheid, nuttige contacten en toegevoegde waarde. Zo vormen ze een mooie link tussen de (COA) opvanglocatie en de lokale gemeenschap in Papendrecht.

Heeft u als inwoner interesse om straks als vrijwilliger actief te zijn op deze locatie aan de Seringenstraat, dan kunt u dat laten weten via asielopvang@papendrecht.nl. U krijgt dan binnen 3 werkdagen van ons een reactie. Vermeld graag uw naam, adres, telefoonnummer en eventuele kennis of ervaring (met vrijwilligerswerk). Wij zorgen dan dat uw gegevens vertrouwelijk met het COA gedeeld worden. Alvast dank voor uw moeite!

7 februari 2023: Nieuwsupdate #2 - Opvang jonge vluchtelingen in gebouw Seringenstraat 16

De verbouwing van het voormalige Groene Kruisgebouw aan de Seringenstraat 16 door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (kortweg: COA) verloopt sinds de vorige nieuwsupdate (eind december 2022) goed. Dit betekent dat er vanaf begin april 2023 maximaal 50 alleenstaande, minderjarige vluchtelingen (AMV) in de Papendrechtse wijk Kraaihoek komen wonen. 

Een goed moment dus om de locatiemanager van het COA persoonlijk voor te stellen. Hij gaat samen met zijn team onder andere voor de volgende zaken zorgen: 
     dat deze jonge vluchtelingen hier straks rustig terecht komen in Papendrecht. En snel wegwijs worden gemaakt in de wijk en in Papendrecht. 
     dat ze een gezonde dag-structuur opbouwen en ook leren zelfredzaam te worden. 
     dat het COA-team en de jongeren ‘een goeie buur’ zijn voor alle buren, inwoners en ondernemers van de wijk.

7 vragen aan Richard Reijnhout, locatiemanager Seringenstraat 16, Papendrecht

Wie ben je? Richard Reijnhout, locatiemanager Seringenstraat 16
"Ik ben Richard Reijnhout. Ik ben 54 jaar. Ik heb 2 kinderen en woon in het Westland. In mijn vrije tijd mag ik graag met de hond wandelen, samen zijn met vrienden en familie en mountainbiken in de bossen."

Wat heb je vóór Papendrecht gedaan? 
"Ik ben acht jaar geleden begonnen als casemanager bij het COA. Vervolgens ben ik als jeugdbeschermer aan het werk ben gegaan bij Nidos. Elke alleenstaande minderjarige vluchteling in Nederland krijgt door Nidos een wettelijke voogd toegewezen. Zij begeleiden de jongeren tot ze 18 worden, en voor de wet volwassen zijn. De afgelopen jaren heb ik  - in opdracht van Nidos -  een aantal noodlocaties in Almere en Utrecht opgestart voor jongeren die extra begeleiding nodig hadden in een kleinschalige opvang." 

Kun je al iets meer vertellen over de jongeren die hier straks komen wonen in de Seringenstraat? 
"Nee, dat weten we op dit moment nog niet. Dat hangt af van hoeveel jongeren zich tussen nu en eind maart in Ter Apel aanmelden. Of al op andere noodopvanglocaties in Nederland verblijven die binnenkort moeten sluiten. Wel kan ik vertellen dat dit meisjes en jongens zijn die ervan dromen om voetballer, arts, journalist of treinmachinist te worden. De één kan goed bowlen, de volgende mooi tekenen of tafelvoetballen, etcetera. Afhankelijk van hoe lang ze al in Nederland zijn, moeten ze nog heel veel leren over Nederland. Naast de Nederlandse taal moeten we ze bijvoorbeeld ook uitleggen dat je hier niet over de vluchtstrook langs de snelweg mag lopen. We gaan ze verder ook leren hoe ze de bus en trein moeten nemen, hoe ze een afspraak met een dokter kunnen maken. En we leren ze koken. Maar de eerste weken zullen ze vooral moeten bijslapen, en aan elkaar moeten wennen. 
En ze moeten ons team ook goed leren kennen. En wij hen."

Waar ben jij allemaal mee bezig tot aan de opening in april? 
"De komende weken ben ik bezig met het formeren van een goed COA-team voor de Seringenstraat. Een team van ruim 20 mensen in de rol van woonbegeleiders en medewerkers AMV (specialisten in jeugdwerk), een huismeester en administratieve ondersteuning.  Daarnaast zit ik bij het bouw-overleg, leg ik contact met onze buren en andere wijkbewoners, overleg ik met de wijkagent en heb ik regelmatig contact met de gemeente en de wethouder over alles wat erbij komt kijken om te zorgen dat onze jongeren straks een goede dag-structuur op kunnen bouwen en zelfredzaam worden."

Waar kunnen we je voor  aanspreken? 
"Ik kan me voorstellen dat het een impact heeft op onze buren en andere wijkbewoners dat er straks 45 - 50 puberende jongens en meisjes in hun wijk komen wonen. Voor ons als COA is het belangrijk dat de straat en de wijk ons als ‘een goeie buur’ gaan ervaren. En andersom willen wij ook dat onze medewerkers en jongeren zich op hun gemak gaan voelen in de wijk. Concreet betekent dit dat wij graag een goede band met de wijkbewoners op willen bouwen, zodat we niet alleen fijne buren zijn, maar zij ook onze ogen en oren vormen in de wijk. Om een voorbeeld te geven: ik wil straks graag snel willen horen als onze pubers kattenkwaad uithalen, of een potje staan te voetballen op een plek waar andere kinderen moeten slapen. Onze jongeren moeten vaak nog veel leren over ‘de mores’ in Nederland; net als andere pubers overzien zij vaak hun eigen acties nog niet goed."

Hoe kunnen buurtbewoners met jou/jullie in contact komen? 
"Ik ga voorafgaande aan de opening mezelf aan een paar directe buren voorstellen. Maar ik kan niet de hele wijk langs. Daarom nodigen wij  - vóórdat de jongeren in het pand trekken -  alle geïnteresseerden in de hele wijk straks uit voor een rondleiding door ons pand. Tijdens die rondleiding krijgt iedereen die dit wil onze mobiele nummers; en geven mijn team en ik die dag antwoord op alle vragen. De exacte datum voor deze rondleiding kondigen wij samen met de gemeente aan in de Nieuwsupdate van maart.  Ook wil ik iedereen in de wijk, die daar interesse in heeft of die zich zorgen maakt, dringend verzoeken om mee te doen aan het omwonendenoverleg, waarover je verderop in deze nieuwsbrief meer leest." 

Wil jij tot slot nog iets zeggen tegen de inwoners van Kraaihoek en Papendrecht? 
"Ik wil graag nogmaals benadrukken dat een goede band met alle buren en inwoners van Kraaihoek hoog op ons verlanglijstje staat. We gaan er alles aan doen om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor jullie, en jullie vragen en observaties. Wij begrijpen dat jullie nieuwsgierig en soms ook bezorgd zijn over de impact die de opening van deze opvang op jullie wijk heeft. Realiseer je dat het gaat om kwetsbare jongeren die veel hebben meegemaakt, maar dat het ook jongeren zijn met veel talent, en enorm véél veerkracht. Jongens en meisjes die heel blij zijn dat ze hier in alle rust de kans krijgen om hun leven een goede draai te geven. En dat wij er als team alles aan zullen doen om dat in goede banen te leiden." 

Meer inzicht krijgen in de leefwereld van jonge vluchtelingen, verderop in Zuid-Holland?

Wilt u als omwonende of als inwoner van/ondernemer in Papendrecht meer en beter inzicht krijgen in de leefwereld van vluchtelingenjongeren, en hun activiteiten in één van onze opvanglocaties? 

Kijk dan eens naar deze serie korte filmpjes die een lokale filmmaker in de gemeente Teylingen 
(Zuid-Holland) maakte van een aantal jongeren die in een gebouw (letterlijk) 'achter de brandweer-kazerne' wonen. 

Zij zet deze filmpjes wekelijks online op YouTube, via het YouTube-account: @dejongensachterdebrandweer. 

Klankbordgroep/omwonendenoverleg

Wij komen graag in contact met buren, omwonenden en betrokken ondernemers die met ons mee willen denken en praten!
Zoals locatiemanager Richard Reijnhout hierboven al vertelde, zijn het COA en de gemeente op zoek naar buren, wijkbewoners en ondernemers in de wijk Kraaihoek die mee willen denken over wat er voor nodig is om de komst van deze 50 jonge vluchtelingen straks zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen. Het is belangrijk dat de buurt en de wijk goed vertegenwoordigd is, want 'de buren' zijn immers onze oren en ogen. 

Wat betekent dit concreet? Vóórdat de asielopvang van start gaat, en na de opening, komen de deelnemers aan dit overleg periodiek bij elkaar. Zij bespreken diverse zaken en kijken hoe de opvang in de praktijk verloopt. Ook praten ze over eventuele aandachtspunten waar het COA en/of gemeente duidelijk aandacht voor moeten hebben.

Meld u aan als deelnemer aan dit overleg!

Wilt u deelnemen aan en meepraten in dit overleg, stuur dan een e-mail naar het e-mailadres: asielopvang@papendrecht.nl. Vermeld dan alstublieft uw naam, adres, telefoonnummer en een korte motivatie. U krijgt dan binnen 3 werkdagen van ons een reactie.

Onderwijs en dagbesteding    

Voor het onderwijs aan de jonge vluchtelingen straks zijn niet alleen lesruimtes nodig, maar ook voldoende leerkrachten. En de juiste kennis en ervaring om een geschikt en passend lesprogramma aan te kunnen bieden. Als gemeente zijn we met meerdere scholen en schooldirecteuren in de regio en lokaal in gesprek om ervoor te zorgen dat deze jongeren straks daadwerkelijk naar school kunnen. Zodra we hier meer  concreets over kunnen vertellen, melden we dit in een volgende Nieuwsupdate. 

Wilt u straks vrijwilligerswerk doen op deze COA-locatie? Meld u (alvast) bij ons aan!

Om deze opvanglocatie van het COA straks goed te laten functioneren, maakt het COA graag gebruik van meerdere vrijwilligers. Vaak komen zij uit de buurt van de opvanglocatie, en bijna altijd uit de gemeente waar de opvanglocatie gevestigd is. Zo zorgen ze voor lokale betrokkenheid, nuttige contacten en  toegevoegde waarde. En vormen ze een mooie link tussen de COA-opvanglocatie en de lokale gemeenschap in Papendrecht.

Heeft u als ondernemer of als inwoner van de wijk Kraaihoek en/of Papendrecht interesse om straks vanaf april 2023 als vrijwilliger actief te zijn op deze locatie aan de Seringenstraat, dan kunt u dat laten weten via asielopvang@papendrecht.nl. Vermeld dan alstublieft uw naam, adres, telefoonnummer en eventuele  kennis of ervaring (met vrijwilligerswerk). Vanuit de gemeente zorgen we dan dat uw gegevens vertrouwelijk met het COA gedeeld worden. 

23 december 2022: Nieuwsupdate #1 - Opvang jonge vluchtelingen Seringenstraat 16

In het voormalige Groene Kruisgebouw aan de Seringenstraat 16 zal het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (kortweg: COA) volgens de huidige planning vanaf begin april 2023 een opvang starten, waar maximaal 50 minderjarige, alleenstaande vluchtelingen (AMV) opgevangen worden.

Bestuursovereenkomst

De gemeente heeft met het COA een bestuursovereenkomst afgesloten over de vestiging van deze noodopvanglocatie in Papendrecht, voor een periode van maximaal drie jaar. De volledige versie  van de bestuursovereenkomst staat op de webpagina 'asielopvang' van de gemeente, zie: www.papendrecht.nl/asielopvang ---- > 'Documenten'

Periodieke Nieuwsupdates over deze AMV-opvang

Via periodieke nieuwsupdates informeren we omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen de komende maanden over alle voorbereidingen die plaatsvinden, vóórdat deze opvang straks open gaat.

Verbouwing gebouw Seringenstraat 16

Vanaf eind november 2022 zijn een aannemer en diverse onderaannemers in opdracht van het COA bezig om het gebouw aan de Seringenstraat te verbouwen. De kosten van deze verbouwing worden volledig door het COA (onderdeel van de Rijksoverheid) betaald. Het gebouw is én blijft eigendom van de RIVAS Zorggroep uit Gorinchem.

Aan het woord de afdelingen vastgoedregie en exploitatiemanagement van het COA:

Het gebouw wordt nu verbouwd. Waarom is dat nodig? 
"Het is een voormalig kantoorgebouw uit de jaren '60/'70 en kent daarom veel kleinere kamers en ruimtes. Deze ruimtes zijn niet altijd geschikt voor alle functies die het COA in het gebouw wil onderbrengen. 
Hoe ziet grofweg de planning van de verbouwing eruit?
"We gaan eerst diverse sloopwerkzaamheden uitvoeren waarbij we een aantal wanden van diverse kamers eruit halen. Daarna gaan we nieuwe (tijdelijke) wanden plaatsen. In deze wanden en de plafonds worden de installaties en leidingen voor de elektriciteit, gas, water en afvoer aangelegd en weggewerkt. 

Ten slotte zal alles zorgvuldig afgewerkt worden, zodat we het gebouw straks als functionele opvang voor de jonge vluchtelingen kunnen gaan gebruiken."

Wat gaat er concreet gebeuren in het gebouw? 
"Omdat het een voormalig kantoorgebouw is, moeten we het geschikt maken voor permanente  opvang en huisvesting van maximaal 50 jonge vluchtelingen. Daarom brengen we de volgende voorzieningen aan: we gaan diverse ruimtes splitsen of samenvoegen om er slaapkamers van te maken. Ook komt er een keuken, zodat de jongeren straks zelf kunnen gaan koken; zodat ze daarmee leren zelfvoorzienend te worden. 
Omdat er nog geen douches waren in het gebouw, gaan we ook een aantal doucheruimtes maken. Verder gaan we diverse kamers ombouwen en inrichten die bedoeld zijn voor de facilitaire en ondersteunende diensten, die in het gebouw komen te werken, zoals het locatiemanagement, overige medewerkers, jeugdprofessionals, woonbegeleiders en bewaking,"

Moet er ook nog iets gebeuren op het gebied van de diverse technische installaties?
"Er zijn ook aanpassingen aan diverse technische installaties nodig, omdat deze flink verouderd zijn en niet meer voldoen aan de huidige technische eisen. Ook gaan we in het gebouw een brandmeldings- en ontruimingsinstallatie aanleggen, zodat de brandveiligheid gewaarborgd is. Verder komen er aanpassingen aan de elektriciteits-, water- en stookinstallaties, zodat deze geschikt zijn voor de permanente huisvesting van 50 jonge vluchtelingen en voor de mensen die er komen te werken. Om te zorgen dat iedereen goed online kan werken, gaan we ook de ICT-voorzieningen up-to-date brengen.

Wat gaat er aan de buitenkant gebeuren?
"Aan de achterzijde van het gebouw zal een deel het overdadig woekerende groen gesnoeid worden; aan de zijkant gaan we onder andere een terras aanleggen."

Verwachten jullie eventueel geluidsoverlast voor de buurt? 
"Nee, de werkzaamheden zullen grotendeels binnen worden uitgevoerd. Wanneer buiten de 
snoeiwerkzaamheden en graafwerkzaamheden worden uitgevoerd voor (ondergrondse) gebouw gebonden installaties, zal dit -tijdens kantooruren- gedurende korte tijd zichtbaar en hoorbaar zijn. 
Er zal zeker geen sprake zijn van langdurige geluidsoverlast."

Gaan jullie ook speciale werkzaamheden uitvoeren in het kader van energiebesparingen en duurzaamheid?
Ja zeker. De diverse, technische installaties voldoen straks na de verbouwing aan de modernste eisen qua zuinigheid, duurzaamheid en besparing. Alle verlichting in het gebouw gaan we vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

Wanneer zijn de werkzaamheden afgerond, en kan COA beginnen met de voorbereidingen van de inrichting om hier straks 50 jongeren te kunnen opvangen en huisvesten?
Het COA zal naar verwachting halverwege maart 2023 starten met het plaatsen van meubilair, bedden. Deze planning is nog niet definitief, dus dit is de meest actuele planning.

Vanaf wanneer kunnen de eerste jongeren straks op deze locatie opgevangen en gehuisvest worden?
De streefdatum is begin april 2023.

Onderwijs en dagbesteding

Op dit moment zijn we achter de schermen druk bezig om te zorgen dat de maximaal 
50 minderjarige vluchtelingen die hier opgevangen worden, straks ook allemaal onderwijs kunnen gaan volgen. Ze zijn tussen de 14 en 18 jaar en zijn volgens de Nederlandse wet namelijk allemaal leerplichtig. We zijn in gesprek met middelbare scholen om te kijken of zij straks onderwijs kunnen geven aan de groep minderjarige vluchtelingen. In een volgende update hopen we meer informatie te kunnen geven.

Locatiemanagement

Op dit moment is nog niet bekend wie het locatiemanagement gaan vormen voor deze COA-locatie aan de Seringenstraat. De diverse vacatures zijn intern en extern bij het COA al wel opengezet, en er lijkt voldoende interesse te zijn om op deze locatie te komen werken. Dat is positief. Zodra er meer duidelijkheid is, maken we dat in een volgende nieuwsupdate bekend.

Interesse in actieve deelname aan een Klankbordgroep?

Als gemeente en COA willen we omwonenden, ondernemers uit de buurt en inwoners die actief zijn bij maatschappelijke organisaties in de directe omgeving van de Seringenstraat 16 binnenkort structureel kunnen informeren en betrekken bij de aanwezigheid van en de toekomstige ontwikkelingen rondom deze asielopvang. Dit gaan we doen in de vorm van een klankbordgroep.

Heeft u interesse om deel te nemen aan deze klankbordgroep, stuur dan een e-mail naar: asielopvang@papendrecht.nl. Vermeld dan graag uw naam, adres, telefoonnummer en een korte motivatie. Wij inventariseren dan komende weken alle reacties, en geven in de volgende nieuwsupdate meer informatie over deze klankbordgroep.