Nieuwjaarstoespraak burgemeester Margreet van Driel

Dames en heren, raadsleden, collegeleden, vertegenwoordigers maatschappelijke instellingen, ondernemers, burgemeesters uit andere gemeentes, oud-burgemeester Kees de Bruin die vanavond de C.J. De Bruin waarderingsprijs zal uitreiken, politie, brandweer en Openbaar Ministerie, welkom bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Papendrecht. 

Wat een mooi gezicht om zo'n volle zaal te zien, goed dat u hier bent. Ik hoop van harte dat u fijne feestdagen en vooral een gezellige jaarwisseling heeft gehad. En ik kan u zeggen, hier in Papendrecht is die jaarwisseling echt prima verlopen. Er wordt nog een en ander uitgezocht met betrekking tot eventuele schades, maar ik kan met een gerust hart stellen dat Papendrecht een gezellige en feestelijke jaarwisseling heeft gevierd, zonder noemenswaardige incidenten. Ik ben trots op onze inwoners die dit met elkaar mogelijk hebben gemaakt. We hebben als gemeente veel geïnvesteerd met ons pakket aan jaarwisselingsmaatregelen en ik ben blij dat dit in positieve zin heeft bijgedragen. Ik wil graag mijn dank uitspreken aan alle geweldige mensen van de hulpdiensten, onze boa's en suswachters en de gemeentelijke medewerkers van de buitendienst die daarin hebben geholpen. Dus graag een luid applaus voor iedereen die zich heeft ingezet om onze jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen.

Ik kijk met droefenis terug naar nationale en internationale gebeurtenissen en rampen in het afgelopen jaar. Zoals de explosie aan het Tarwekamp in Den Haag, de kerstmarkt in de Duitse stad Maagdenburg, de zware wateroverlast in Spanje, oorlogen en wantoestanden in de wereld die zoveel mensen raken. Speciaal denk ik samen met u terug aan het onverwachte overlijden van ons gemeenteraadslid Lyda Verweij-Heijstek, en zeer recent nog de Operationeel Expert Wijkagent Ron de Jong, die zo lang actief en geliefd is geweest in Papendrecht. We missen alle Papendrechters die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. 

In de voorbereiding op deze nieuwjaarstoespraak, kwam ik de uitspraak tegen van Paul Schnabel, oud-directeur van het Sociaal Plan Bureau. In 2018 publiceerde hij het boek: Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht. Daarin sprak hij van het ‘gevoel van Nederland’. Die uitspraak intrigeerde me. Hoe zou het staan met het gevoel van Papendrecht? Hoe kijken we naar onszelf als we de balans van het afgelopen jaar opmaken? Zijn we somber over onszelf of zijn er ook lichtpuntjes? Staat verharding van de samenleving centraal of zoeken we ook verbinding met elkaar?
Het woord verbinding horen we vaak, vooral van politici en bestuurders. Vaak wordt deze term gehanteerd om verschillen te overbruggen. 
In recent onderzoek stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau dat niet iedereen dezelfde mening hoeft te delen, ik citeer: ‘Een samenleving kan goed functioneren zolang er genoeg mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten en gezamenlijke doelen na te streven. Hier ligt zowel een taak voor de overheid als voor de samenleving.’ 

Verbinding dus. Dat standpunt omarm ik van harte. Want ook hier in Papendrecht gaat het er soms minder gezellig aan toe dan we zouden willen. Denk in dat verband bij het afgelopen jaar aan de vernielingen van het regenboogpad, de overvallen op een tankstation en op de Jumbo, de explosieven die aan voordeuren van woningen en bedrijven zijn gehangen en de schijnbare normalisering van kwetsende en zelfs bedreigende reacties en taal op social media met betrekking tot bestuurders, politici en andere publieke figuren. Weet dan dat de gemeente, ikzelf en onze partners in deze zoals Openbaar Ministerie, politie, brandweer en de Veiligheidsregio er alles aan doen om een veilig gevoel op straat en in huis te geven, maatschappelijke onrust te voorkomen en indien nodig ook de verantwoordelijken op te sporen en voor te geleiden.  

En zo heeft het dus kunnen gebeuren dat de politie de dader van de gewapende overvallen heeft opgespoord en aangehouden, twee jongeren die het regenboogpad hebben beschadigd zijn aangehouden en volgen nu een traject bij bureau HALT, waaronder binnenkort een gesprek met mij. Bij de laatste explosieven die geplaatst zijn, hebben we regionaal samengewerkt waardoor er binnen een week diverse aanhoudingen gedaan konden worden. Dat is dan toch zeker weer positief te noemen. 

Voor wat betreft uitingen op social media is het vooral zaak om dat niet normaal te vinden. Om afstand te nemen van aannames die vaak zonder enige onderbouwing of kennis, als feiten worden gepresenteerd.
Mijn ervaring is dat een persoonlijk gesprek vaak veel misverstanden uit de weg neemt. Tevens biedt een gesprek kansen om gezamenlijke doelen te formuleren en die ook na te streven.  

Dat brengt mij op een veel besproken onderwerp van het afgelopen half jaar: de Spreidingswet en het besluit van Papendrecht om 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen op te vangen aan de Weteringsingel. 
Zoveel mensen, zoveel meningen. En iedere mening verdient respect en om gehoord te worden. Er zijn fervente aanhangers van de Spreidingswet, maar er zijn er ook die er zo snel mogelijk van af willen. Er is geen goed, er is geen fout. Als voorzitter van de Regionale Regietafel Vluchtelingenopvang Zuid-Holland Zuid ben ik nauw betrokken bij het bod dat de regio Zuid-Holland Zuid in oktober 2024 heeft uitgebracht met betrekking tot het aantal op te vangen asielzoekers en minderjarige vreemdelingen. 

In onze regio hebben we afgesproken: we respecteren de voorgestelde aantallen in de Spreidingswet, maar we doen vooral wat naar vermogen mogelijk is. Soms is dat meer, soms is dat minder dan wat de Spreidingswet vraagt. Zo vangt Papendrecht nu geen volwassen asielzoekers op - terwijl dat wel het verzoek van de Spreidingswet is - maar heeft onze gemeente zich gefocust op de opvang van meer minderjarige vreemdelingen dan volgens de Spreidingswet nodig is. En daarmee nemen we gedeeltelijk ook een verantwoordelijkheid voor de regio op ons. Andere gemeenten nemen weer meer voor hun rekening in de opvang van volwassen asielzoekers. Zo helpen we elkaar in de regio. En dat ervaar ik als heel positief. 
Want de stroom vluchtelingen is niet van vandaag op morgen tot stilstand gebracht. Gemeenten voelen de verantwoordelijkheid om hierin bij te dragen. En als burgemeesters zijn we gehouden om de wet uit te voeren. Maar los daarvan is in Papendrecht afgelopen jaar een Lange Termijn Visie op de Vluchtelingenopvang unaniem vastgesteld en aangenomen. Iets waar ik echt trots op ben. En dat is het kader waarbinnen we in Papendrecht de vluchtelingenopvang verder handen en voeten geven.

Het college gaat wel een tandje bijzetten daar waar het gaat om de communicatie naar en met inwoners en ondernemers. We hebben gemerkt tijdens de inloopavonden en de maanden die daarop zijn gevolgd, dat er veel onzekerheden leefden en vragen onbeantwoord zijn gebleven. Bij het zoeken naar gemeenschappelijke doelen en samen problemen aanpakken, is verbinding en communicatie hard nodig. Wij zullen ons daar nog meer voor gaan inzetten. En als het nog niet genoeg is, laat het ons dan weten. Graag op een respectvolle manier, want dat maakt het gemakkelijker om tot elkaar te komen.

Er zijn al positieve voorbeelden van AMV-ers die meedoen in onze samenleving: bijvoorbeeld in het Odensehuis waar ze biljarten met de mannenclub, sporten bij verschillende sportclubs in Papendrecht en ook een poging hebben gedaan om te leren schaatsen op onze schaatsbaan. Ook al zijn we het niet altijd eens…. Gun elkaar het gesprek, de dialoog. Blijf luisteren en ga naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar. Laat dat ons uitgangspunt zijn om in verbinding te blijven.

In Papendrecht kennen we veel bedrijven die een visitekaartje voor onze gemeente zijn. Als burgemeester ben ik er altijd trots op dat we zulke mooie bedrijven binnen onze gemeentegrenzen huisvesten. Natuurlijk kennen we Fokker GKN en Boskalis maar wat te denken van Schenk Transport, Gebroeders De Koning, Oogkliniek Drechtsteden, Scheepswerf Slob … en zo kan ik nog even doorgaan. Stuk voor stuk bedrijven die zich verbonden voelen met Papendrecht en investeren in de veerkracht van onze arbeidsmarkt. Het college gaat regelmatig op werkbezoek bij een van de vele prachtige bedrijven. En voor de ondernemer vanavond die denkt… ik zou het college ook wel willen laten kennismaken met mijn bedrijf, voel u welkom om ons uit te nodigen. We hebben elkaar immers hard nodig bij de verdere ontwikkeling van Papendrecht en de Smart Delta Drechtsteden. Economische vooruitgang vraagt om samenwerking, waarin we elkaar als gemeenten met stevige onderlinge relaties versterken en met een gedeelde agenda met het Rijk samenwerken. Mooie resultaten zijn er inmiddels al, onder meer met middelen voor de energietransitie en mobiliteit. 

Een andere mooie samenwerking is die van de gemeente met Woonkracht 10. De wijk Kraaijhoek is gedeeltelijk gesloopt in 2023 en in 2024 is gestart met de wederopbouw van Kraaihoek 2.0. Een prachtig staaltje van herontwikkeling waarbij 137 nieuwe woningen in de plaats komen van 99 woningen uit de jaren vijftig. De grondgebonden woningen worden prefab geplaatst door Bouwbedrijf Heijmans in slechts 76 dagen. We verwachten begin dit jaar de eerste opleveringen. En deze wijk wordt opnieuw ingericht volgens het uitgangspunt van de Zorgzame Buurt. Hierbij hebben bewoners zorg en aandacht voor elkaar. Ze helpen met tuinieren, boodschappen, koken, een ritje of simpelweg een praatje. Jong en oud, mensen met diverse achtergronden, staan voor elkaar klaar en verminderen eenzaamheid. De bundeling van talenten, vaardigheden en aandacht maakt deze buurt vitaal en waardevol.  

Ook het project ‘Actief in je Buurt’ verdient zeker vermelding. In 2024 hebben we samen met inwoners 18 buurtkastjes geplaatst. Deze kastjes, beheerd door vrijwilligers, bieden buurtgenoten de mogelijkheid om hun spullen te delen, zoals drogisterijproducten of houdbare levensmiddelen. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe we samen de schouders eronder zetten om de verbinding te versterken en elkaar te helpen waar dat nodig is. Daarnaast hebben vrijwilligers rond kerstmis gratis maaltijden gekookt voor inwoners die het even moeilijk hebben. Kleine lichtpuntjes in onze samenleving.

Ik heb genoten van de levendigheid die de schaatsbaan deze weken in Papendrecht met zich meebrengt. Jong en oud was en is nog steeds op de schaats te vinden. Dank aan de ondernemers die dit initiatief hebben genomen. Het is zeer gewaardeerd! En ik zie uit naar het groots vieren van tachtig jaar vrijheid. Het Oranje Comité Papendrecht is hier met al haar vrijwilligers al maanden mee bezig en het belooft een mooi veelzijdig programma te worden voor jong en oud. 

En wie weet…. Valt er weer een miljoen van de Postcodeloterij in een van onze straten. Wat een feest was dat afgelopen najaar toen maar liefst drie keer een straat met de neus in de ‘miljoenenboter’ viel. En natuurlijk onze kinderburgemeester Mees van Veen, heel mooi hoe hij de stem van jongeren een eigen beeld en geluid geeft. Jongeren maken deel uit van onze samenleving en ook hun stem moet gehoord worden. Daarom zie ik uit naar een vervolg van jongerenparticipatie in de komende jaren. En samen met Mees mag ik straks een jeugdlintje uitreiken. 

Om af te sluiten: als ik terugkijk concludeer ik: met mij gaat het goed en met Papendrecht gaat het ook behoorlijk goed. We zijn een gemeente met oog en hart voor elkaar. Het afgelopen jaar heeft veel positiefs opgeleverd. Ik hoop van harte dat u zich daarin herkend. 
Want voor 2025 is mijn glas half vol. Ik beschouw mezelf als een positief ingesteld persoon en blijf hoop houden en werken aan ons Papendrecht.  (Glas binnen) En dat we over een jaar tegen elkaar kunnen  zeggen: “Met ons in Papendrecht gaat het nog steeds goed.” Dat doe ik vanuit het vertrouwen dat ik heb in u, onze inwoners, ondernemers en partners. Zoek elkaar op, luister naar elkaar, zie elkaar. Samen zetten we ons in voor een krachtig, verbindend en menselijk Papendrecht. 

Ik wens u, namens de gemeenteraad, het college en alle medewerkers van Papendrecht, een goed, gezond en hoopvol nieuwjaar. Maak er een prachtig jaar van!