Geluidsoverlast door wegverkeer verminderen met Actieplan Geluid

In het Actieplan Geluid geeft de gemeente aan op welke locaties en met welke maatregelen de geluidsoverlast van verkeer moet worden teruggebracht. Bewoners kunnen nu op dat plan reageren.

De komende jaren gaat de gemeente verschillende maatregelen doorvoeren om geluidsoverlast door wegverkeer te verminderen. Wethouder Arjan Kosten: "We vinden een fijne en gezonde leef- en werkomgeving belangrijk. Het verminderen van geluidsoverlast draagt hieraan bij. Met het Actieplan Geluid hebben we grotendeels in kaart gebracht om welke locaties het gaat en met welke maatregelen we overlast kunnen verminderen."

Stiller asfalt 

Op de meeste locaties kan stiller asfalt worden aangebracht. De gemeente koppelt deze maatregel aan het Mobiliteitsplan 2035 en het Civieltechnisch Beheerplan, om de werkzaamheden zoveel mogelijk met bestaande wegwerkzaamheden te laten lopen. De komende vijf jaar worden onder andere de knelpuntlocaties Burgemeester Keijzerweg, Veerweg, Wieklaan, Andoornlaan, Beukenlaan, Cypressenlaan en de Noordkil aangepakt. 

Andere maatregelen

Op enkele locaties wordt het plaatsen van een diffractor in de berm overwogen. Dit is een object wat geluid absorbeert en geluidsgolven naar boven richt. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid gaat deze maatregel voor de Burgemeester Keijzerweg verder onderzoeken. Ook kunnen de gevels van huizen beter tegen geluid worden beschermd. Dit gebeurt via een project vanuit het Rijk, waarvan de meeste woningen al zijn aangepakt. 

Het Actieplan Geluid gaat over de gemeentelijke wegen. In dit plan zijn de N3 en A15 niet meegenomen. Deze wegen zijn in het beheer van Rijkswaterstaat. Wel is er contact tussen gemeente Papendrecht en Rijkswaterstaat over geluidsoverlast door deze wegen. Rijkswaterstaat onderzoekt ook zelf de mogelijkheden om geluidsoverlast te verminderen.  

Bijdrage inwoners

Eind mei vroeg de gemeente aan inwoners om locaties van geluidsoverlast door te geven, zodat de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid ook op ontbrekende locaties kon onderzoeken of er maatregelen genomen konden worden en zo ja, welke. Onder andere deze bijdrage diende als basis voor de geluidsbelastingkaarten en de knelpuntlocaties.  

Actieplan Geluid 2024 – 2029 ter inzage

Voordat de gemeente het Actieplan Geluid 2024-2029 officieel vaststelt, kunnen ook inwoners het plan bekijken. Het plan ligt vanaf 28 oktober 2024 tot 9 december 2024 ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. 

Inwoners kunnen een formele reactie (zienswijze) op het plan geven. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan de burgemeester en wethouders van de gemeente Papendrecht, Postbus 11, 3350 AA. U kunt uw zienswijze ook digitaal versturen naar milieu@papendrecht.nl met het onderwerp  "zienswijze Ontwerp Actieplan Geluid 2024-2029". Wilt u het mondeling indienen? Maakt u dan op tijd een afspraak met de beleidsadviseur Milieu via 14 078.