College en gemeenteraad bereiden zich voor op financiële toekomst vanaf 2026
Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad werken samen om te zorgen dat de gemeente Papendrecht de komende jaren financieel gezond blijft. Dat als vervolg op het voorbereidend ambtelijke proces van de laatste maanden.
De gemeente Papendrecht is net als veel andere Nederlandse gemeenten bezig om te zorgen dat zij de komende jaren een sluitende begroting heeft. Vanaf 2026 krijgen Nederlandse gemeenten namelijk minder geld van de Rijksoverheid. Dat betekent dat ook de gemeente Papendrecht minder geld heeft om het werk wat zij moet doen uit te voeren. Er zijn dan dus meer kosten dan inkomsten. Daarom moet de gemeente zoeken naar manieren om de kosten te verlagen of de inkomsten te verhogen, zodat de uitgaven en inkomsten weer gelijk zijn. Dat noemen we ‘ombuigen’.
Voorstellen nog niet definitief
Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad praten hierover met elkaar op basis van de inmiddels beschikbare ombuigingencatalogus (raad.papendrecht.nl). De voorstellen in deze catalogus zijn nog niet definitief. Over alle voorstellen moet nog een besluit genomen worden.
Proces
De gemeente wil blijven zorgen dat in de toekomst investeringen en nieuwe beleidsontwikkelingen mogelijk blijven. Dat is de basis voor de besprekingen tussen de raad en het college. In maart zijn twee gesprekken tussen de gemeenteraad en het college over de voorstellen. De fracties in de gemeenteraad gaan hierbij aangeven welke voorstellen zij relevant vinden uit de bestaande lijst van 150 voorstellen en welke zij zeker niet willen uitvoeren. Ook kunnen zij nog andere voorstellen doen en aangeven van welke voorstellen zij willen laten onderzoeken wat haalbaar en wenselijk is.
Het college verwacht voor 2026, met een aantal voorstellen die min of meer technisch van aard zijn, de begroting 2026 in evenwicht te kunnen brengen. Het eventueel sluiten van voorzieningen is dan ook op korte termijn niet aan de orde. Voor de jaren daarna zijn raad en college verder met elkaar in overleg.
De uitkomsten van de gesprekken tussen de raad en college geven het college derhalve richting aan voorstellen om de begroting van het jaar 2026 in balans te krijgen. Dit zorgt ook voor een goede financiële basis voor de jaren daarna. De voorstellen die het college dan voorstelt worden opgenomen in de perspectiefnota van 2025.
Perspectiefnota 2025
Voor het begrotingsjaar 2026 is er op dit moment een tekort van € 1,3 miljoen. Dit wordt de jaren daarna hoger. Het college denkt er op dit moment aan voor de jaren 2026 en 2027 voor in totaal € 2,5 miljoen minder geld uit te geven of de inkomsten te verhogen. De keuzes die uiteindelijk worden gemaakt, komen als voorstel in de perspectiefnota van 2025. De gemeenteraad behandelt deze in juli 2025. Daarna worden de definitieve besluiten genomen.