Jaarwisseling
Aanvragen vrijwillige vuurwerkvrije straat of buurt
Papendrecht biedt buurtbewoners de mogelijkheid om een vrijwillige vuurwerkvrije straat/buurt aan te vragen. Dit initiatief maakt het mogelijk voor bewoners om gezamenlijk af te spreken dat er tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk in hun straat wordt afgestoken, zodat iedereen op een prettige en gezellige manier de jaarwisseling kan vieren. Inwoners kunnen tot en met 30 november een aanvraag doen.
Wat is een vrijwillige vuurwerkvrije straat/buurt?
Bij een vrijwillig vuurwerkvrije straat/buurt spreken bewoners onderling af dat er tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk wordt afgestoken. Deze afspraak is volledig vrijwillig en gebaseerd op wederzijds respect tussen de buurtbewoners. De naleving van deze afspraak ligt bij de buurtbewoners zelf; de gemeente en politie zullen niet actief handhaven op het afsteken van vuurwerk in deze straten.
Waar moet u op letten:
- Overleg met uw buurtbewoners – Voor een aanvraag is het belangrijk dat de meerderheid van de buurtbewoners achter het besluit staat om misverstanden te voorkomen. Stem dus eerst met uw buren af of er draagvlak is voor een vrijwillige vuurwerkvrije straat/buurt.
- Eén contactpersoon – In het formulier wordt gevraagd naar één contactpersoon. Deze persoon heeft namens de straat/buurt contact met de gemeente om de aanvraag te behandelen.
- Eigen verantwoordelijkheid – De gemeente en politie handhaven niet actief op het afsteken van vuurwerk in de vrijwillig vuurwerkvrije straten/buurten. De verantwoordelijkheid voor naleving van de afspraken ligt bij de bewoners zelf.
- Beoordeling gemeente – De gemeente kijkt bij de aanvraag of er voldoende draagvlak binnen de straat/buurt is om misverstanden te voorkomen. Aanvragen die vallen binnen een bestaande vuurwerkvrije zone worden niet toegewezen. Wanneer een vrijwillige vuurwerkvrije straat wordt toegewezen, regelt de gemeente voor een fysieke markering in de straat/buurt.
Let op, aanvragen kunnen tot en met 30 november worden ingediend. Mocht het u digitaal niet lukken een aanvraag te doen, dan kan dat ook telefonisch via 14 078.
Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is bedoeld om inzicht te krijgen van het vuurwerkoverlast in onze gemeente. Dit helpt bij het ontwikkelen van gerichte maatregelen om vuurwerkoverlast in de toekomst te beperken. Meld vuurwerkoverlast hier. Let op: meldingen via dit meldpunt leiden niet direct tot actie door de gemeente of inzet van boa's. Het meldpunt is uitsluitend bedoeld voor registratiedoeleinden.
Is er sprake van vernielingen, brandstichting of levensbedreigende situaties door vuurwerk? Bel dan direct 112! Bij overlast door vuurwerk kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844.
Heeft u informatie over illegale vuurwerkopslag? Meld dit anoniem via Meld Misdaad Anoniem of door te bellen met 0800-7000.